Magazin > VIP
2704 ogledov

Harry izgubil enega najpomembnejših sodnih sporov

meghan markle, princ harry Profimedia
Princ Harry ni uspel s pritožbo glede ravni varovanja na Otoku.

Britanski princ Harry je izgubil sodni spor z britansko vlado glede ravni varovanja, ki mu pripada v času bivanja v Združenem kraljestvu. Sodnik, ki je danes odločil v zadevi, je pritrdil odločitvi notranjega ministrstva iz leta 2020, ki je Harryju znižala stopnjo varovanja, in zavrnil prinčevo pritožbo.

Mlajši sin kralja Karla III. se je za pravne korake proti britanski vladi odločil, ko je ta februarja 2020 sporočila, da med svojimi obiski v državi ne bo več deležen enake mere javno financiranega varovanja kot dotlej, češ da je prenehal opravljati kraljeve dolžnosti in večinoma živi v tujini. Še vedno bi mu sicer nudili varovanje, a krojeno po meri in ne samodejno, kakršno pripada drugim aktivnim članom kraljeve družine.

Princ, ki je leta 2020 zapustil Veliko Britanijo in si s soprogo Meghan nov dom ustvaril v Kaliforniji v ZDA, je po drugi strani na decembrski obravnavi trdil, da mu skrbi glede varnosti preprečujejo obiske v državi. "Združeno kraljestvo je moj dom, je bistvenega pomena za zapuščino mojih otrok," je zapisal in dodal, da to ni mogoče, če svoji družini, pa tudi sebi ne more zagotoviti varnosti.

Sodnik Peter Lane je v današnji razsodbi ugotovil, da v odločitvi o znižanju ravni njegovega varovanja ni nikakršne protizakonitosti, niti nerazumnosti ali postopkovnih nepravilnosti. Zanj po meri določeno varovanje se mu zdi pravno dobro utemeljen korak, vsebino sodbe povzema britanski BBC.

Že maja lani sicer Harry ni uspel niti s spodbijanjem še ene odločitve vlade, ki mu ni dovolila, da bi v času obiskov na Otoku sam plačal za posebno policijsko zaščito. Glede na utemeljitev notranjega ministrstva ni primerno, da bi bogati ljudje plačevali za varovanje ob predhodni ugotovitvi, da tovrstno varovanje ni v javnem interesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice