Slovenija
33 ogledov

Stavkali nezakonito

Branko Sevčnikar Gregor Katič
Teš. Višje sodišče dokončno potrdilo, da je bila stavka ob menjavi Rotnika nezakonita.

Stavka v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) ob menjavi direktorja Uroša Rotnika je bila nezakonita. Da je tako po delovnem sodišču razsodilo tudi višje sodišče, je včeraj potrdil prvi mož Teša Simon Tot.

Franc Dolar, predsednik sindikata delavcev v energetiki, in Branko Sevčnikar, prvi sindikalist v Tešu, pravita, da s sodbo višjega sodišča še nista seznanjena in da jo je morda prejel njihov odvetnik. Odvetnika Boštjana Repnika nam danes pozno popoldne ni uspelo priklicati.

Pravnik zveze svobodnih sindikatov Andrej Zorko pravi, da je zadeve vodil energetski sindikat sam. Pri zadevah, ki jih je vodil on, pa so delodajalci tožbe vlagali zato, da bi diskreditirali sindikat, in nato na sodišču vedno izgubili. “V 20 letih, kolikor sem tukaj, nismo nikoli izgubili. Zelo pazimo, da spoštujemo zakon o stavki,” pa pravi pravnica sindikata Pergam Tatjana Labernik.

V stavko ne na horuk
“Še nikoli nismo dobili sodbe, da bi bila stavka nezakonita, pogosto pa moramo opozarjati ljudi, da se v stavko ne more iti kar na horuk, saj imamo enega od rigoroznejših zakonov o stavki,” pa izpostavlja predsednik sindikata KS 90 Peter Majcen.

Prva večja po letu 2004
Stavka v Tešu je po letu 2004, ko je sindikat KNSS Neodvisnost en mesec stavkal v podjetju Comet Zreče, prva odmevnejša nezakonita stavka. Podjetje je dve leti pozneje odškodninsko tožilo organizatorje in po neuradnih podatkih so se zunajsodno poravnali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice