Šport > Košarka
15214 ogledov

Kar sta Luka in Kokoškov počela na treningu, je navdušilo vse oboževalce

Luka Dončić in Igor Kokoškov Reševalni pas/Twitter
Stari uigrani tandem se je lotil ene izmed Dončićevih največjih pomanjkljivosti.

Luka Dončić je v svojih treh sezonah popolnoma obnorel ligo NBA. Utišal je še poslednje dvomljivce ter ves svet prepričal, da gre za enega izmed najbolj talentiranih košarkarjev vseh časov, obenem pa je s svojimi neverjetnimi predstavami in otroško razigranostjo naredil ligi najboljšo možno reklamo.

A vseeno ostaja še prostor za napredek. Mnogi tako Dončiću očitajo pomanjkanje ekipnega uspeha, kar pa se ob nekonkurenčni postavi njegove ekipe Dallas Mavericks da popolnoma brez težav upravičiti.

Los Angeles Clippers | Avtor: Profimedia Profimedia

A tu sta še dve stvari, ki Luki resnično delata težave. Prva so zagotovo tehnične napake, saj Luko v silni želji mnogokrat zanese in s svojo reakcijo zgolj škodi svoji ekipi. Pustimo dejstvo, da ga sodniki dejansko imajo na piki, saj je prav neverjetno, da je Luka na samem vrhu v ligi po številu prodorov ter času, koliko ima žogo v svojih rokah, a vseeno ni niti med prvo deseterico po številu dosojenih prostih metov.

Toda Luka vseeno prepogosto burno odreagira in tega se tudi zaveda. Skupaj z novim trenerjem Jasonom Kiddom sta tako pred sezono že napovedala, da bosta delala na tej Dončićevi pomanjkljivosti ter jo poizkušala popraviti.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Potem pa je tu še zadnja velika težava... Le kaj bi se sploh lahko očitalo košarkarju, ki že v svojih prvih treh letih povprečno dosega 25,7 točk, 8,4 skoke in 7,7 asistenc na tekmo, medtem ko v končnici številke dvigne na neverjetnih 33,5 točk, 8,8 skokov in 9,5 asistenc na tekmo?

To je seveda odstotek zadetih prostih metov. Luka je prvo sezono končal z 71 % zadetih prostih metov, v drugi je vse skupaj nekoliko dvignil na še vedno precej slabih 76 %, medtem ko je v lanski sezoni celo padel nazaj na 73 %. In to zgolj v rednem delu sezone, medtem ko so njegovi prosti meti v končnici naravnost katastrofalni.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V drugi sezoni je tako v playoffu proste mete izvajal s 66-odstotno natančnostjo, medtem ko je še posebej porazna lanska serija, ko je proste mete izvajal 53-odstotno. Za primerjavo, s takim odstotkom je skozi svojo kariero proste mete izvajal Shaquille O'Neal, ki med ljubitelji košarke velja za enega najslabših izvajalcev prostih metov vseh časov.

Zato je navijače Luke in Maverickov naravnost navdušil posnetek z enega izmed poslednjih treningov Dallasa. Če namreč spregledamo katastrofalen met za tri Reggieja Bullocka, ki je bil pripeljan kot velika okrepitev ter nekdo, ki bi moral z dobrim metom od daleč nekoliko raztegniti obrambo, se na posnetku vidi Luko, kako enega za drugim zadeva proste mete.

Seveda je normalno, da če že objavijo posnetek, da na njem ne bodo prikazali, kako Luka greši, tako da to še vedno ne pomeni, da bo Luka po novem kot za stavo zadeval proste mete, saj je bil vse skupaj lahko le preblisk.

A že dejstvo, da so se pri Dallasu lotili ene njihovih največjih težav ter svojima trenerjema Igorju Kokoškovu in Darrellu Armstrongu naročili, naj se z njihovim prvim zvezdnikom lotita tega problema, je vsekakor korak v pravi smeri. Samo predstavljajte si, kako nezaustavljiv bi šele postal Luka, če se ga ne bi dalo zaustaviti niti z osebnimi napakami...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice