Šport > Košarka
4530 ogledov

Znani trije finalisti za naziv MVP! Ali je Luka še vedno v igri?

MVP finalisti Reševalni pas/Twitter
Letošnji finalisti za naziv MVP rednega dela sezone so Jokić, Embiid in Curry. Luka Dončić se kljub odlični sezoni ni uspel prebiti med trojico najboljših.

Center Denverja Nikola Jokić, zvezdnik Philadelphie Joel Embiid in ostrostrelec Golden Stata Stephen Curry so trije kandidati za najkoristnejšega igralca (MVP) severnoameriške košarkarske lige NBA, so sporočili iz lige.

Nikola Jokić Kevin Durant Nuggets Nets | Avtor: Profimedia Profimedia

Glavni favorit za to priznanje je prav srbski orjak Jokić, ki je igral na vseh 72 tekmah rednega dela sezone in povprečno dosegal 26,4 točke, 10,8 skoka in 8,3 podaje na tekmo. Njegov Denver pa je bil tretji v zahodni konferenci. Jokić je ob tem iz igre metal 56,6-odstotno, 38,8-odstotno za tri točke in 86,8-odstotno s črte prostih metrov.

Embiid je že na glas govoril o tem, da si zasluži naziv MVP, potem ko je Philadelphio popeljal do prvega mesta v vzhodni konferenci, kar je dosegla prvič po letu 2011. Embiid, ki zaradi poškodbe kolena ni igral na vseh tekmah, je redni del sezone končal s povprečjem 28,5 točke, 10,6 skoka in 2,8 podaje. Iz igre je metal 51,3-odstotno.

Joel Embiid | Avtor: Profimedia Profimedia

Curry se je v boj za MVP izstrelil z izjemno strelsko formo v zadnjem obdobju, drugič je postal najboljši strelec lige, potem ko je dosegal 32 točk na tekmo. Obenem je postal prvi igralec s 33 leti ali več po Michaelu Jordanu iz sezone 1997/98 (35 let, 28,7 točke na tekmo), ki je bil prvi strelec lige.

Curry je ob Jordanu, Wiltu Chamberlainu in Kareemu Abdul-Jabbarju tudi edini z več naslovi najboljšega strelca lige, nazivi MVP in prstani za prvaka.

steph curry | Avtor: Epa Epa

Pred in med sezono se je kot enega kandidatov za MVP omenjalo tudi slovenskega zvezdnika Luko Dončića, ki se je z Dallasom prebil v končnico, v rednem delu pa je povprečno dosegal 27,7 točke, 8,0 skoka in 8,6 podaje na tekmo, a se na koncu vendarle ni uspel prebiti med trojico finalistov.

Dallas bo sicer prvo tekmo končnice igral v soboto zvečer ob 22.30 po slovenskem času, ko bo gostoval pri Los Angeles Clippers. Dve uri in pol pred tem bo končnico začel tudi Goran Dragić (13,4 točke, 3,4 skoka, 4,4 podaje) z Miamijem, igral bo proti Milwaukeeju, Jokićev Denver, pri katerem igra Vlatko Čančar (2,1 točke, 1,2 skoka, 0,3 podaje), pa bo v noči na nedeljo gostil Portland.

* Kandidati za trenerja leta:
Quin Snyder (Utah Jazz), Tom Thibodeau (New York Knicks), Monty Williams (Phoenix Suns)

* Kandidati za najboljšega obrambnega igralca lige:
Rudy Gobert (Utah Jazz), Draymond Green (Golden State Warriors), Ben Simmons (Philadelphia 76ers)

* Kandidati za novinca leta:
LaMelo Ball (Charlotte Hornets), Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves), Tyrese Haliburton (Sacramento Kings)

* Kandidati za najboljšega šestega igralca:
Jordan Clarkson (Utah Jazz), Joe Ingles (Utah Jazz), Derrick Rose (New York Knicks)

* Kandidati za igralca, ki je najbolj napredoval:
Jerami Grant (Detroit Pistons), Michael Porter Jr. (Denver Nuggets), Julius Randle (New York Knicks)

Komentarjev 1
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 20:07 21.maj 2021.

    Če bi Luka bil kako leto dlje v NBA ali, če bi Dallas bil višje uvrščen bi bil Luka lahko MVP!!! Statistika je vsaj v primeru Embida od Luke boljša! Embid pa zafrustriran vase zagledan črnček kar sam sebe proglasi ...prikaži več za MVP!? Takemu zanalašč ne bi podelil naziva MVP! Luka ima še čas, saj je komaj tretjo sezono v ligi in še mlad junc! GO LUKA!!!

Sorodne novice