Šport > Moto športi
30294 ogledov

Razkrit ves pogovor med Lewisom in boksi, to je bila reakcija, ko je izvedel...

Lewis Hamilton Epa
Sedemkratnemu svetovnemu prvaku je bilo takoj povsem jasno, kako se bo razpletla dirka.

V nedeljo smo bili priča verjetno celo najbolj noremu razpletu svetovnega prvenstva v zgodovini Formule 1. Lewis Hamilton in Max Verstappen sta v zadnjo dirko vstopila s povsem enakim seštevkom točk in na koncu je o prvaku celo odločal poslednji krog, ko je Nizozemec na šokanten in kontroverzen način prehitel Britanca.

In prav o kontroverznem poslednjem krogu, ko je FIA prekršila kar nekaj svojih pravil, da bi omogočila spektakel in medsebojni obračun obeh kandidatov za naslov, še danes buri duhove.

Direktor Formule 1 Michael Masi se je namreč odločil, da potem, ko je Nicholas Latifi vsega šest krogov pred koncem raztreščil svoje vozilo, dovoli, da vsi zaostali tekmovalci za en krog, ki so bili med Lewisom in Maxom, prehitijo Hamiltona in tako omogočijo njun neposredni spopad, kljub temu da bi po pravilih potem to moral dovoliti čisto vsem tekmovalcem, kar pa bi verjetno trajalo tako dolgo, da bi se dirka prej končala kar za varnostnim avtomobilom.

Lewis Hamilton | Avtor: Epa Epa

A za voljo spektakla pravila tokrat niso bila pomembna, Verstappen pa je za razliko od Hamiltona v poslednji krog vstopil s popolnoma novimi gumami in vsem poznavalcem je bilo jasno, da Lewis na svojih povsem obrabljenih pnevmatikah nima nobenih možnosti.

Slednjega se je zavedal tudi Britanec, njegov obup in nemoč pa najbolje prikaže prepis njegovega pogovora iz zadnjih krogov s svojim dirkaškim inženirjem, Petrom Bonningtonom.

 

Bonnington: "Max je zapel v gužvi, razlika je 12 sekund, imamo rumene zastave v ovinku 14, na stezo pa prihaja varnostni avtomobil."

Hamilton: "Sran*e. Človek, pa to je neverjetno. Kaj se to dogaja za menoj?

Hamilton: "Grem lahko v boks?"

Bonnington: "Negativno."

Hamilton: "Kakšna je situacija?"

Bonnington: "Verstappen se je odločil za postanek, imel je prost postanek, mi bi izgubili pozicijo, če bi se odločili za postanek, ostajajo še štirje krogi. Dirkači morajo ujeti kolono za varnostnim avtomobilom in nato morajo poslati naprej vse zaostale voznike. Morda se dirka sploh ne bo nadaljevala."

Hamilton: "Ali je tik za mano?"

Bonnington: "Bo, ko uredijo ves vrstni red. To bo še trajalo."

Hamilton: "Ampak ima nove gume!"

(Mučna tišina.)

Bonnington: "Razumemo Lewis, ampak izgubili bi pozicijo, če bi mi sami šli v boks."

Hamilton: "Varnostni avto vozi precej prepočasi! Moral bi pospešiti! Povejte varnostnemu avtomobilu, naj pospeši. Na tej ravnini ne pritiska do konca."

Bonnington: "Razumemo, Lewis."

Bonnington: "Vsi vozniki še niso ulovili varnostnega avtomobila."

Hamilton: "Koliko vozil je za mano, med nama?"

Bonnington: "Pet vozil. Vozniki se še vedno niso združili za varnostnim avtomobilom."

Hamilton: "Koliko krogov še?"

Bonnington: "Še trije, ko prečkaš črto."

Bonnington: "Zaostali dirkači lahko zdaj prehitevajo, ne vijugaj, ostani znotraj linije."

Bonnington: "Pravzaprav ne bodo prehitevali. Ne bodo jim dovolili prehitevati. Z dirko bomo najverjetneje nadaljevali s teh pozicij."

Hamilton: "Še vedno je veliko ostankov na stezi v tistem ovinku."

Bonnington: "Razumem, Lewis. Le naprej še ogrevaj gume."

Bonnington: "Ko prečkaš črto, sledi še en krog, med tabo in drugo pozicijo je še 5 zaostalih. Norris je za teboj, ima 7 krogov stare gume srednje trdote."

Bonnington: "Zdaj pa bo spustil zaostale dirkače naprej. Naprej bo spustil 4 dirkače."

Bonnington: "Varnostni avto se umika po tem krogu! Varnostni avto se umika!"

(Voznika sta nato odvozila poslednji krog in Max je z novimi pnevmatikami na koncu vendarle opravil s Hamiltonom in si privozil svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Lewis se je preko radia oglasil le še enkrat.)

Hamilton: "Ja, to je manipulacija!"

Bonnington: "Brez besed sem, Lewis. Povsem brez besed."

 

Komentarjev 2
  • jan99 21:19 15.december 2021.

    "izza tebe", "izza mene" ??????!!!!!! Haloooo?! Dopuščam, da kakšen novinar ne obvlada perfektno slovensko, da pa nimate lektorja, ki pregleda članke pred objavo, je pa naravnost sramotno. Seveda si ne upam pomisliti, da jih je pregledal...

Sorodne novice