Šport > Nogomet
3249 ogledov

Revolucija v nogometu: FIFA spreminja nogometna pravila

fifa logo zaščitni znak EPA
Mednarodni odbor nogometnih zvez (IFAB), ki je del FIFE, zadolžen za predloge o spremembah nogometnih pravil, je v torek v Londonu podal svoje najnovejše predloge.

Najzanimivejša sprememba se tiče enajstmetrovk. Podan je bil predlog, da se po izvedeni enajstmetrovki igra ne nadaljuje, če žoga zadane vratnico, ali jo vratar obrani. Če se žoga odbije od okvirja vrat, ali jo vratar odbije v polje, napadajoča ekipa tako ne dobi druge priložnosti, da žogo pospravi v mrežo, pač pa ta pripada vratarju. Če se žoga odbije v kot, ta pripada napadajočemu moštvu.

Druga velika sprememba pa se tiče samega dosojanja enajstmetrovk v primeru igre z roko. Kljub temu da nogometni ljubitelji vedno pri enajstmetrovkah razpravljajo, ali je bila namera igranja z roko, ali ne, po pravilih to sploh naj ne bi bilo pomembno, saj je vsako igranje z roko v kazenskem prostoru enajstmetrovka. Z novimi pravili bi to spremenili, saj naj bi se enajstmetrovka dosodila le, če bi bila roka v nenaravnem položaju, ali v višini iznad ramen.

Tretja sprememba pravil pa bi nekoliko omejila zavlačevanje, saj bi ob menjavi igralcev nogometaš zapustil igrišče ob najbližji stranski črti in se mu ne bo več treba sprehajati vse do sredine igrišča, kjer ga čaka sveži soigralec.

O spremembah pravil se bo razpravljalo 22. novembra, morebitno glasovanje pa se bo odvilo marca leta 2019.

Gianni Infantino Šport Pri Fifi 'začuda' branijo svojega predsednika manchester city Football Leaks Šport Po šokantnih razkritjih pozivi k izključitvi dveh velikanov
Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 10:02 07.november 2018.

    FIFA mora najprej socializirati sodnike in tudi igralce ,ter jih kaznovati zaradi kršitev . Denarne kazni za milijonarje morajo biti temu primerne in vsak naj plača iz lastnega žepa na račun ,ki ga bodo nadzirale organizacije za razvoj mladih športnikov po vsem svetu.

  • asmas1965 22:03 06.november 2018.

    nisem nevem kakšen "fan"fuzbala.Vendar se mi zdijo dve "inovacije"zelo poštene.Če vratar brani je to njegova sreča ali pa znanje.Torej ni gola.kar se tiče "roke "v kazenskem prostoru tu ni dileme....penal ..igralec podzavesto brani vendar so naučeni in strenitani,da se to ...prikaži večo ne počne.Kar se pa zavčevanja tiče bi pa karton pokazal trenerju ,ki svoje varovance to uči.vsekakor bi potem lahko tudi sodnik zavlačeval s menjavo pri ekipi ,ki je v prednosti

Sorodne novice