Šport > Nogomet
771 ogledov

Sloviti trener, katerega občuduje Guardiola, prevzema nogometno velesilo

marcelo bielsa Epa
Bielsa bo postal selektor Urugvaja.

Argentinec Marcelo Bielsa bo prevzel vodstvo urugvajske nogometne reprezentance in jo vodil vsaj do svetovnega prvenstva 2026, je v četrtek sporočila urugvajska nogometna zveza. Strani sta se že dogovorili za sodelovanje, manjka le še podpis pogodbe.

Urugvajska vrsta je bila brez selektorja od izteka pogodbe z Diegom Alonsom po izpadu v skupinskem delu svetovnega prvenstva 2022.

Sedeminšestdesetletni Bielsa z vzdevkom "El Loco" je na največjih tekmovanjih že vodil selekciji Argentine (1998-2004) in Čila (2007-2011).

Prvič bo Urugvaj vodil na junijskih prijateljskih tekmah, tri mesece pozneje pa bo začel južnoameriške kvalifikacije za SP 2026 v ZDA, Kanadi in Mehiki.

Marcelo Bielsa | Avtor: Epa Epa

Bielsa bo drugi Argentinec na klopi Urugvaja, dvakratnega svetovnega prvaka (1930, 1950), po Danielu Passarelli, ki je Urugvajce vodil med letoma 1999 in 2001.

Bielsa je sicer vodil tudi kar nekaj klubov, med njimi Newell's Old Boys, Atlas, Americo, Velez Sarsfield, Espanyol, Athletic Bilbao, Marseille, Lazio, Lille in nazadnje med 2018 in 2022 Leeds United.

Mnogi El Loca Bielsa smatrajo za enega izmed najbolj vplivnih in slovitih nogometnih trenerjev vseh časov, poklonil pa se mu je celo Pep Guardiola, ki je Bielso že leta 2012 razglasil za najboljšega trenerja na svetu.

Svojo izjavo je pred nekaj leti utemeljil z razlago, da  bi Argentinec imel enake rezultate z Manchester Cityjem, kot jih ima on sam, medtem ko Guardiola ne bi mogel obdržati Leeds Uniteda v premier ligi, kot je to uspevalo Bielsi.

Prav tako ga za svojega učitelja in mentorja priznavajo številni odlični mladi nogometni trenerji, kot so Diego Simeone, Mauricio Pochettino in Marcelo Gallardo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice