Šport
29192 ogledov

Pogačar o pravem razlogu za poraz: "Mislim, da ni dirke odločil Primožev napad"

Tadej Pogačar Epa
Aktualni zmagovalec Dirke po Franciji je preizkušnjo po Baskiji zaključil na tretjem mestu, potem ko je žrtvoval svoje ambicije za moštvenega kolega Brandona McNultyja.

Medtem ko sta Primož Roglič (Jumbo-Visma) in David Gaudu v cilju slavila skupno (Roglič) in etapno (Gaudu) zmago na Dirki po Baskiji, je v ozadju ostal kar nekoliko spregledan izjemen uspeh Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates), ki je na poslednjem vzponu uspel streti izjemnega Pella Bilbaoa (Bahrain Victoriuos) ter si s tem privoziti stopničke in skupno tretje mesto.

Delitev plena Šport Gaudu razkril, kaj mu je med dirko prišepnil Roglič

Šlo je za resnično junaško predstavo, saj je mladi Slovenec pred tem žrtvoval vse svoje ambicije ter se popolnoma podredil moštvenemu kolegu Brandonu McNultyju, ki je pred zadnjo etapo vodil v skupnem seštevku.

Pogačar je tako sam naprej vlekel svojega moštvenega kolega, dokler ni ta dokončno odpadel med vzponom na Krabelin, nato pa ponovno skorajda sam narekoval tempo v zasledovalni skupini, ki je lovila Rogliča in ostale ubežnike, a je kljub temu našel dovolj moči, da je na vzponu na Arrate uspel zlomiti Bilbaoa.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

UAE Team Emirates so se tako morali zadovoljiti zgolj s tretjim mestom, kljub temu da so pred poslednjo etapo zasedali prvo in peto mesto v skupnem seštevku, a na koncu so lahko veseli in se lahko zahvalijo zgolj fenomenalni predstavi Pogačarja, da so sploh uspeli zadržati mesto na stopničkah.

Do ključnega trenutka etape pa je najverjetneje prišlo že po prečkanju komaj četrtega izmed sedmih vzponov, saj je Roglič sledil napadu Astane na spustu, medtem ko Pogačar in McNulty nista mogla slediti temu silovitemu tempu sinje modrih kolesarjev. Roglič si je pred svojim napadom na vzponu Krabelin, kateremu sta lahko sledila le Gaudu in Hugh Carthy, tako že privozil lepo prednost ter iz boja za skupno zmago izločil oba kolesarja ekipe UAE Team Emirates.

Primož Roglič | Avtor: Twitter Twitter

Da je bila dirka odločena že pred Rogličevim napadom, se je strinjal tudi Pogačar, ki je priznal, da je njihove ambicije poteptala poteza Astaninih kolesarjev.

"Mislim, da ni dirke odločil Primožev napad, pač pa so jo kolesarji Astane. Do takrat smo nadzirali dirko, imeli smo Marca (Hirschija) v begu, v ozadju smo ves čas nadzorovali potek, nato pa so nas na vrhu vzpona napadli fantje iz Astane in izgubili smo nekaj mest. Šli so na polno, z Brandonom sva se znašla nekje na desetem mestu, za Jonasom (Vingegaardom) in še enim kolesarjem Ineosa. Med njim in napadalci se je ustvarila razlika, midva pa nisva mogla nemudoma mimo, da bi jo nadoknadila. Po dveh ali treh zavojih se je razlika še povečala in izgubili smo stik s prvo skupino. Takrat se je dirka prelomila."

Primož Roglič Brez dlake na jeziku Šport Legenda: "Vse bi morali odpustiti! Direktorje, kolesarje, tudi Rogliča!"

"Če do napada pride po ravnem ali na vzponu, mu lahko sledite, toda na spustu je to nemogoče. Tako pač je. Marca smo takoj poklicali nazaj, da bi skupaj ujeli skupino, toda Brandon je nato počil na strmem vzponu, ker smo prej morali narekovati tempo na polno, bilo je resnično težko. Boril sem se, da bi priključil vodilni trojici, toda bil sem prekratek in tako mi je ostala le še borba za tretje mesto. Seveda bi si želeli boriti se za zmago, toda bilo je nemogoče," je zaključil Pogačar.

 
Komentarjev 13
  • borislav65 09:35 16.april 2021.

    Rajsi bodi tiho, ne trosi brezveze

  • borislav65 09:34 16.april 2021.

    Rajsi bodi tiho, ne trosi brezveze...

  • benjamin8 09:04 14.april 2021.

    Taktična napaka UAE je naredila razliko me Tadejem in Primožem. Ko je Pogačar uvidel da je vodstvo stavilo na Brandona zaradi majne prednosti pred njim je podzavestno popustil pritisk pod pedali. Predolgo so čakali. Brandon bi pa lahko pred štartom ...prikaži več sam sebi priznal da bo v zadnji tretini etape pregorel. Ameriški egoizem pač. Pa naj Pogačar pravi kaj hoče. Če bi mu dali zeleno luč pravočasno bi že opravil kot ve in zmore.

Sorodne novice