Šport
15828 ogledov

Roglič z vožnjo za anale strl vse konkurente in dosegel epsko zmago!

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič (Jumbo-Visma) z izjemno predstavo do zmage po Baskiji!

Poslednja etapa je odločala o končnem razpletu Dirke po Baskiji. Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates) je branil 23 sekund prednosti pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), svojo priložnost pa je s 5. mesta čakal tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) s 43 sekundami zaostanka.

Težko pričakovana poslednja etapa Dirke po Baskiji je že pred samim začetkom obetala spektakel. Kolesarje je namreč na 112 kilometrih pričakalo kar sedem kategoriziranih klancev, medtem ko se je trasa zaključi s spektakularnim vzponom na Arrate.

Kljub temu, da so vsi pričakovali napad Primoža Rogliča na zmago, pa je ta prišel dosti prej od vseh pričakovanj. Slovenec namreč ni čakal na poslednji vzpon temveč ja napadel že po polovici dirke, medtem ko je vse konkurente za skupno zmago strl že na vzponu na Krabelin, slabih 50 kilometrov pred ciljem.

Na koncu je imel celo toliko prednosti, da si je lahko mirno privoščil, da etapno zmago prepusti mlademu Francozu Davidu Gauduju, medtem ko si je sam z drugim mestom zagotovil skupno zmago. Uspeh Jumbo-Visme je z drugim mestom v skupnem seštevku dopolnil Jonas Vingegaard, medtem ko je Tadej Pogačar zaključil veliki slovenski uspeh s tretjim mestom.

Roglič je tako drugič v karieri slavil po Baskiji, potem ko je bil najboljši že leta 2018. To je bila skupno že 52. zmaga v karieri za najboljšega kolesarja lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Dosegel pa je tudi že svojo 13. zmago na večdnevnih dirkah.

V skupnem seštevku je drugo mesto mesto pripadlo Vingegaardu, ki je na koncu zaostal 52 sekund, tretji pa je bil Pogačar, ki je na etapi zasedel peto mesto, za Rogličem pa v razvrstitvi zaostal 1:07 minute.

Razočaral pa ni niti sam začetek etape. Na prvem vzponu dneva so se kar vrstili številni napadi, ki so hkrati že prepolovili glavnino. Najbolj aktiven je bil moštveni kolega Primoža Rogliča, mladi Antwan Tolhoek, kateremu je končno uspelo pobegniti, v ospredju pa sta se mu pridružila Christopher Juul-Jensen in Patrick Bevin.

Na tretjem vzponu se Tolhoek reši svojih spremljevalcev, toda kmalu se začnejo napadi iz skupine glavnih favoritov, tako da ga v vodstvu ujamejo Hugh Carthy, Enric Mas, Richard Carapaz, Ben O'Connor in Omar Fraile, kmalu pa se jim v ospredju pridruži še sedmerica drugih kolesarjev.

Dirka po Baskiji | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Nato pa eksplozija v ozadju! Astana in Movistar sta napadla iz skupine favoritov, na njihov zadek pa se je prilepil slovenski as Primož Roglič ter presenetil kolesarje ekipe UAE Team Emirates z Brandonom McNultyjem in Tadejem Pogačarjem, ki niso pričakovali takšnega napada že po polovici dirke.

Roglič se je kmalu uspel pridružiti vodilni skupini, tu pa se njegov napad ni zaključil. Na najstrmejšem delu vzpona Krabelin je dokončno strl McNultyja, ki je odpadel iz zasledovalne skupine, prav tako pa se je s silovitim tempom rešil vseh svojih zasledovalcev razen Carthyja in Gauduja.

Dirka po Baskiji | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Roglič je tako s svojima partnerjema prečkal peti vzpon dneva s 27 sekundami prednosti pred zasledovalno skupino, v kateri je bil tudi Pogačar, medtem ko je McNulty zaostal že za več kot minuto.

Vodilna trojica je na spustu še povečala svojo prednost. Po prečkanju predzadnjega klanca pa si je privozila že minuto prednosti pred prvimi zasledovalci, medtem ko je McNulty zaostajal skoraj že za dve minuti.

Zadnji vzpon je trojica napadla z dobre pol minute prednosti, kmalu pa je iz boja za etapno zmago odpadel Carthy, ki ni mogel slediti tempu Rogliča in Gauduja.

V boju za etapno zmago do obračuna ni prišlo. Potem ko je slovenski zvezdnik opravil večino dela, je nato prepustil zmago Gauduju (Groupama FDJ). Slednji je na zadnjem klancu ves čas narekoval ritem, Roglič pa mu je v zahvalo prepustil etapo. V cilj sta pripeljala s 35 sekundami prednosti pred štirimi zasledovalci.

V ozadju je iz skupine zasledovalcev namreč na poslednjem vzponu napadel Alejandro Valverde, kateremu so lahko sledili le Adam Yates, Pogačar in Vingegaard, medtem ko je bil Španec v sprintu za tretje mesto premočan za ostalo trojico. Pogačar si je s petim mestom na etapi zagotovil mesto na stopničkah v skupni razvrstitvi, saj se je s petega zavihtel na tretje mesto.


- Dirka po Baskiji, skupni seštevek (6/6):
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)             6:02:12
 2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)           + 0:52
 3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)          1:07
 4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)              1:26
 5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                 1:27
 6. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)          1:28
 7. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)              1:33
 8. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)           2:17
 9. Esteban Chaves (Kol/BikeExchange)              2:38
10. Ion Izagirre (Špa/Astana)                      2:59
...
60. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)            37:45
...
Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 18:50 10.april 2021.

    VENI VIDI VICI ....ROGLIČ

  • Avatar crusader666
    crusader666 18:13 10.april 2021.

    Rogla car, Pogačar pokazal svojo nemoč, ker ni bil zadrogiran, celo dirko je jedu in pil, kot, da je prišel na piknik!!

  • francek 17:43 10.april 2021.

    Bravo PRIMOŽ

Sorodne novice