Šport
1620 ogledov

Revolucija v Wimbledonu

teniška žogica tenis črta mreža
Prekinjena je dolgoletna wimbledonska tradicija. V petem setu se po novem uvaja tie-break.

Na največjem teniškem turnirju na svetu, v Wimbledonu, ne bo več možno spremljati tridnevne maratone, kot je bil dvoboj Johna Isnerja in Nicolasa Mahuta, ki se je leta 2010 končal z zmago Američana 70:68 v petem setu, saj bo ob rezultatu 12:12 v odločilnem nizu o zmagi odločal tie-break, so sporočili iz All England Cluba. Pravilo se bo izvajalo v vseh kategorijah, tie-break pa se bo igral do sedme točke z najmanj dvema točkama razlike.

John Isner, Nicolas Mahut | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pri sprejetju naše odločitve smo analizirali podatke o dvobojih odigranih v zadnjih 20 letih, prisluhnili smo mnenju igralk, igralcev in sodnikov  ter vzeli v obzir tudi ostale faktorje, kot so sestavljanje sporeda ter doživetje gledalcev," je izjavil predsednik All England Cluba Philip Brook.

Wimbledon se je tako pridružil US Openu, ki je bil do zdaj edini Grand Slam turnir, na katerem je o zmagovalcu odločal tie-break, le da se ta v New Yorku odigra že pri rezultatu 6:6 v odločilnem nizu. Pred dvema letoma je bil tie-break v odločilnem nizu uveden tudi v Davis Cupu, tako da je za pričakovati, da bi znala kmalu slediti tudi Australian Open in Roland Garros.

"Smo mnenja, da je prišel čas, da se v dvoboje, ki se v odločilnem nizu ne končajo v nekakšnem sprejemljivem rezultatskem okvirju, uvede tie-break. Zavedamo se, da je takšnih dvobojev, ki imajo dolge odločilne nize, zelo malo, naše mnenje pa je, da je tie-break pri rezultatu 12:12 uravnotežena rešitev, ki daje dovolj priložnosti igralcem, da o zmagovalcu odločijo na podlagi pravila prednosti dve iger. Obenem pa nam ta rešitev daje možnost, da se dvoboj zaključi v sprejemljivem časovnem okvirju," je zaključil Philip Brook.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice