Zdravje > Aktualno
131 ogledov

Zdravstvo: Afere, brez katerih tudi v tem letu ni šlo

Otroška srčna kirurgija
Afere in interpelacije vplivale na sicer trdoživo ministrico, ki naj bi prvič v karieri pristala na bolniški.

Tudi v letošnjem letu ni šlo brez afer v zdravstvu. Ob prizadevanjih za uskladitev zakonodaje pa so razmere v obeh UKC in interpelacija očitno terjali svoj davek tudi pri ministrici Milojki Kolar Celarc, saj je menda prvič v karieri pristala na bolniškem dopustu.

Milojka Kolar Celarc Ministrica Slovenija Ministrica za zdravje na urgenco in v domačo oskrbo

Otroška srčna kirurgija

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se tudi letos niso izognili pranju umazanega perila v javnosti zaradi slabih odnosov med zaposlenimi. Vodstvo UKC je sprva želelo krivdno razrešiti strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo, očitali so mu objektivno odgovornost za slabo stanje in odnose v službi za kardiologijo, kar naj bi stalo tudi življenja otrok. A z medsebojnimi očitki so v javnost prišli tudi podatki o tem, koliko otrok naj bi neustrezno zdravili v okviru te službe, katere strokovnjaki sodelujejo tudi v programu otroške srčne kirurgije.

UKC Ljubljana Staršev niso poslušali Slovenija Na ljubljanski srčni kirurgiji bi se spet lahko končalo tragično

Avgusta je STA tudi razkrila primer smrti 37 dni starega dojenčka s prirojeno srčno napako v oktobru 2015. Analiza je pokazala, da bi bilo smrt otroka mogoče preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolje pripravili.

Nato sta program zaradi slabih odnosov zapustila še edina domača kirurga, ki sta se šolala za otroška srčna kirurga.

To je sodu izbilo dno in vlada se je odločila ustanoviti samostojni center za zdravljenje odraslih in otrok s prirojenimi srčnimi napakami, projekt ustanovitve pa vodi svetovno znani slovenski kardiokirurg Igor Gregorič. Prav tako je vlada zamenjala svoje predstavnike v svetu UKC, ki je v prejšnji sestavi okleval z razrešitvijo vodstva.

Otroška srčna kirurgija Pogodba Zdravje Tako bo poskrbljeno za otroke s srčno napako

Novi svet je krivdno razrešil Kopača, strokovni direktorici Mariji Pfeifer pa dopustil, da zapusti UKC z upokojitvijo.

novi prostori Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana Razrešitev Zdravje "Upam, da Cerar ni dovolj informiran, če pa je, obsojam njegov poziv"

Tudi Kenda je zapustil funkcijo brez črne pike, saj mu je septembra potekel mandat, strokovno vodenje pediatrične klinike pa je prevzela Anamarija Meglič. UKC Ljubljana bo prihodnje leto začel z novim vodstvom, z v. d. generalnega direktorja Alešem Šabedrom in strokovno direktorico Jadranko Buturović Ponikvar.

Težave tudi v Mariboru

Mirno letos ni bilo niti v mariborskem UKC, kjer je po lanskem umiku dolgoletnega direktorja Gregorja Pivca najprej zavihal rokave direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre kot v. d., letos poleti pa je direktorski položaj s polnim mandatom presenetljivo zasedel domači kirurg Vojko Flis. A nihče od njiju (še) ni uspel privabiti v hišo več anesteziologov, katerih pomanjkanje je bilo glavni razlog za odhod Pivca. Tako je druga največja bolnišnica v državi še vedno odvisna od pomoči hrvaških kolegov.

Gregor Pivec Slovenija Kazenska ovadba zoper Gregorja Pivca

Na nevarnost klestenja investicijskih sredstev je opomnilo nedavno razlitje vode v operacijskem bloku kirurške stolpnice. To okvaro so sicer hitro sanirali, a na dolgi rok tako ne bo šlo, ampak bo treba po vrsti let varčevanja začeti ponovno vlagati v infrastrukturo. In nenazadnje tudi v kadre, saj so tudi tu zaradi varčevanja že dosegli skrajno mejo.

ukc maribor Zdravje Nevarnost okužb za celoten UKC Maribor

Menjave direktorjev so se odvile še po nekaterih regijskih bolnišnicah, v tem trenutku pa je najbolj v ospredju razrešitev prvega moža celjske bolnišnice Marjana Ferjanca, o kateri se vlada, zlasti ob grožnji zaposlenih v bolnišnici, da bodo stavkali, še ni opredelila.

Kolar Celarčeva prestala interpelacijo

Vse težave v zdravstvu, ki kleca tudi pod težo dolgih čakalnih dob in očitkov o odtekanju denarja iz sistema, so bile tudi vzrok in povod, da so poslanci SDS letos vložili interpelacijo proti Kolar Celarčevi.

Ministrica je interpelacijo - to je bila zanjo druga - sicer uspešno prestala, a ne zahvaljujoč trdni podpori v koaliciji, ampak predvsem računicam koalicijskih partneric SD in DeSUS, ki jima bržkone ni bilo v interesu rušiti vlade pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami.

Milojka Kolar Celarc Slovenija Pričakovano: Ministrica ostaja na položaju

Pod vodstvom poslanke SDS Jelke Godec pa je bila letos zelo dejavna parlamentarna komisija za ugotavljanje zlorab pri nakupih srčno-žilnih opornic. Komisija je ugotovila sume kartelnega dogovarjanja med dobavitelji, odgovorni v obeh kliničnih centrih pa naj bi od leta 2007 do lani pri prodaji opornic omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu.

Zato je komisija pripravila naznanitev sumov storitev kaznivih dejanj zoper nekdanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana in Maribor, Simona Vrhunca in Gregorja Pivca, zoper nekdanjega vodjo nabave v UKC Ljubljana Bojana Urana in predstojnika kardiologije v celjski bolnišnici Dragana Kovačiča, zoper nekdanji vodji katetrskih laboratorijev v Ljubljani Darka Zormana in Matjaža Bunca ter Vojka Kaniča iz UKC Maribor. DZ pa je dokumentacijo predal pristojnim institucijam.

Plača Zdenke Čebašek -Travnik

Novo vodstvo je letos dobila tudi Zdravniška zbornica Slovenije, predsednica je postala nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik. Veliko prahu med zdravništvom je ob prevzemu mandata vzdignila z zahtevo po višini plače, zaradi česar ji je skupščina izglasovala nezaupnico, a se s položaja ni umaknila.

Zdenka Čebašek Travnik Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik pojasnjuje svoje odločitve na čelu zdravniške zbornice
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.