Slovenija > Intervjuji
16276 ogledov

Zdravko Počivalšek: "To me boli, odkrito povem"

Zdravko Počivalšek
1/5
Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
V intervjuju za Žurnal24 je Počivalšek med drugim tudi primerjal Cerarja, Šarca in Janšo.

Predsednik stranke SMC in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki funkcijo opravlja že sedmo leto zapored, pravi, da na naslednjih volitvah morda ne bodo nastopili sami, temveč v širšem bloku strank in lokalnih list. Prizadevali si bodo povezati "razdeljeni levi in desni blok ter skupaj naslovili zadeve, ki so pomembne za naš skupni jutri", zagotavlja. Kot pojasnjuje, je politika ostala v zgodovini, v obdobju prejšnjega stoletja. Hkrati pa trdi, da je v vladi, ki jo vodi Janez Janša, deležen drugačne medijske obravnave kot v prejšnjih dveh vladah. "Če sem čisto odkrit, sem podcenjeval moč gospodov, ki so dolgo časa vladali, to še vedno želijo in se hkrati zavedajo, da ne bodo nikoli več vladali." 

Strokovnjaki napovedujejo nov val covida-19. Kako boste zagotovili, da bo gospodarstvo, predvsem storitveni sektor, ostal odprt?

Enako kot lani - zagotovili bomo maksimalno odprtost glede na epidemiološke razmere. Zavedamo se, da so nekatere kritike ukrepov upravičene, bi bilo pa vseeno pošteno priznati, da smo lani in letos izkoristili čisto vsako priložnost za sproščanje gospodarstva. Zdaj pa imamo za to še dodaten argument – možnost cepljenja.

Ste se cepili?

Da, dobil sem dve dozi cepiva proizvajalca AstraZeneca in to predlagam tudi drugim. Vem, da je to stvar svobodne odločitve, a se mi zdi nepošteno, da bi davek in breme neprecepljenosti v četrtem valu plačalo gospodarstvo. Jaz osebno in ministrstvo, ki ga vodim, smo politični partner gospodarstva in tudi v tej vladi trdno zagovarjam svoje argumente. Zelo sem ponosen na sicer rizično odločitev med prvim valom, da ne zapremo gospodarstva v celoti. Španci in Italijani so denimo popolnoma zaprli gospodarstvo za dolgo časa. Ob tej odločitvi nas je bilo strah, a je gospodarstvo odreagiralo izjemno odgovorno in med prvim valom tam nismo imeli niti enega resnega jedra okužb. To nam je omogočilo, da je bil padec gospodarske rasti manjši, kot so strokovnjaki napovedovali, ter da bomo do konca leta padec nadoknadili.

"Zelo sem ponosen na sicer rizično odločitev med prvim valom, da ne zapremo gospodarstva v celoti."

Kako pa je z brezposelnostjo?

Ta je nižja kot pred začetkom pandemije. Z osmimi paketi ukrepov smo naslovili tiste, ki so potrebovali našo pomoč, gospodarstvo pa je že pripravljeno na nove izzive. Bo pa moralo še naprej upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Naredili bomo vse, da bo gospodarstvo ostalo odprto. Imamo stabilne finance, vse bonitetne ocene kažejo v naš prid, a čas je za okrevanje in vračanje dolgov, zato je treba pospešiti vse gospodarske investicije.

V ponedeljek je vodstvo Obrtne zbornice Slovenije (OZS) na vašem ministrstvu protestiralo proti novemu odloku, ki gostincem nalaga obveznost preverjanja pogojev PCT. Kaj ste se dogovorili z njimi?

Konkretno in korektno smo izmenjali stališča. Dogovorili smo se za ponovno srečanje, kjer bomo skušali posamezne zadeve iz zadnjega odloka narediti bolj življenjske in uporabne. Ne gre za to, da bi stvari želeli spreminjati generalno, a je treba izhajati iz prakse. Pravila morajo biti izvedljiva in imeti učinek. Smo na poti do dobrih rešitev.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo. Anže Petkovšek
Drugih zadržkov v gospodarstvu glede zadnjega odloka ni?

Vsi si želimo, da bi bilo naše prostočasno in službeno življenje čim bolj podobno življenju pred epidemijo, kar pa brez pogoja PCT ni mogoče. Zdravje je na prvem mestu, višje vrednote ni. Zlasti tisti, ki imamo pri delu ogromno stika z ljudmi, imamo dodatno skrb - odgovorni moramo biti ne le do sebe, temveč tudi do drugih. Upam, da bomo korak za korakom prišli iz politizacije ukrepov za dnevnopolitične potrebe na to, da bomo skupaj našli rešitve ter jih v celoti zagovarjali. Zdravstvena kriza ne more biti temelj za politična prerekanja, ko jo premagamo, pa bo čas tudi za to.

Katere napake je naredila vlada v času epidemije? Kaj bi storili, če bi lahko zavrteli čas nazaj?

Po bitki smo lahko vsi zelo pametni. Če analiziram sebe in svoje ravnanje v prvem in drugem valu ter v začetku letošnjega leta, lahko rečem, da sem danes dosti bolj pameten kot sem bil takrat. Še enkrat lahko čisto brez sramu priznam, da sem bil, posebej marca, ko sem bil zadolžen za zaščitno opremo, v velikem strahu. Po treh srečanjih z zdravstvenimi delavci v Cankarjevem domu, ko smo jih pošiljali na fronto brez opreme … To je doživetje, ki je na meni pustilo globok vtis. V tem sem črpal odločnost, da sem od tistih, ki so vse skupaj jemali preveč 'na lahko', zahteval odgovornost, da zagotovijo dovolj opreme. Ponosen sem tudi na osem protikoronskih paketov zakonov, s katerimi smo ohranili delovna mesta in večino podjetij. Tega smo se naučili v krizi leta 2008 in 2009, ko je marsikatero podjetje propadlo. Sicer pa smo si prizadevali za izmenjavo mnenj o zdravstvenem in gospodarskem vidiku ukrepov, zato smo marsikdaj sprejeli tudi kakšno odločitev, ki ni bila logična.

"Še enkrat lahko čisto brez sramu priznam, da sem bil, posebej marca, ko sem bil zadolžen za zaščitno opremo, v velikem strahu."

Ivan Gale Slovenija Ivan Gale: Ponudili so mu 55 tisoč evrov, sledilo je tole

Na primer?

V eni branži smo nekaj dovolili, v drugi pa ne, zato je bilo na nekatere naše odločitve veliko pripomb. Ves čas sem zagovarjal, naj raje nadzorovano dovolimo izvajanje storitvenih dejavnosti, kot pa da bi se te izvajale 'na črno'. Zato smo storitve znova odprli, a hkrati zaostrili pogoje poslovanja, saj je bila na prvem mestu skrb za varnost in zdravje. Vem, kdaj lahko vztrajam pri svojih argumentih za podporo gospodarstvu in kdaj moram popustiti. Ko številke narastejo, vrag vzame šalo. 

Vaš velik projekt je tudi turistični holding. Bodo načrti uspeli, kako kaže?

Sicer ste me res vprašali nevtralno, a to je zaradi manipulacij medijev tako izpeta zgodba, da zahteva kar nekaj pojasnil. Poudarjam, da zagovarjam privatizacijo turizma. V Sloveniji je trenutno 70 odstotkov hotelskih kapacitet velikih podjetij v državnih rokah. Država kot lastnik tukaj nima česa iskati. Samo še na Kubi je situacija takšna, kot je pri nas. Trenutno ima pet državnih entitet lastništvo teh 70 odstotkov kapacitet, to želimo najprej upravljavsko skoncentrirati na enem mestu, narediti boljše rezultate, nato pa jih privatizirati. Možno je tudi, da to storimo še pred koncentracijo. To smo tudi napisali v turistični strategiji, ki je bila sprejeta leta 2017, SDH pa je nato razdelal pot privatizacije.

"Največji problem je v tem, da bi se direktorji državnih turističnih podjetij imeli lepo, če zadeva ostane takšna kot je. A treba je doseči boljše rezultate, investirati, se razvijati. V zadnjih desetih letih z izjemo dveh mestnih hotelov ni bil postavljen noben nov hotel."

A pred desetimi leti in tudi leta 2017, ko je dokument nastal, so bile razmere v turizmu precej drugačne. Turizem je ena izmed panog, ki jo je pandemija najbolj prizadela in mu tudi zbila tržno ceno.

To, kar ste vprašali, je dejstvo, vendar je dejstvo tudi, da je problem privatizacije še vedno nerešen in da so se južno, severno, vzhodno in zahodno od nas zadeve na področju turizma odvijale zelo intenzivno, tako investicijsko kot vsebinsko. Tudi pri nas smo od leta 2009 vsako leto imeli več nočitev. Pred pandemijo smo dosegli že 16 milijonov nočitev letno in šest milijonov evrov prihodov. To so temelji, na katerih je bilo treba graditi. Turizem se bo v svetu obnovil, a nikoli več ne bo takšen, kot je bil. Na prvem mestu bosta varnost in zdravje turistov. In prav tu imamo strahovito prednost, saj nas je že pred krizo vodil moto, da je Slovenija destinacija za zelena, butična, petzvezdična doživetja. Z izjemo tistega v državni lasti je tudi pri nas turizem organiziran na tak način, zato verjamem, da imamo dovolj dober temelj za obnovo. Moramo pa rešiti vprašanje nadaljnje usode turističnih podjetij v državni lasti. Vsako čakanje bo imelo posledice na vsebino poslovanja tudi jutri.

"Pred pandemijo smo dosegli že 16 milijonov nočitev letno in šest milijonov evrov prihodkov. To so temelji, na katerih je bilo treba graditi."

Se vam ne zdi bolje, da bi te deleže prodali še pred konsolidacijo?

Dopuščam možnost, a nisem za, da to delamo z neznanimi partnerji. V tej zgodbi je bilo že večkrat vse razdeljeno, ko so si "trgovci z novci" – le da niso imeli novcev –, že izbrali hotele, pa nam je uspelo to ustaviti. To moramo storiti v korist Slovenije, podjetij in zaposlenih v teh podjetjih, ne v korist tistih, ki to prodajajo.

Kaj pa odkup deleža v Savi?

Ima samo en cilj – konsolidacijo lastništva za prodajo. To ni stvar politike, ampak matematike. Cilj pa je privatizacija vseh teh turističnih podjetij. Ta slika, ki je zdaj, je nesprejemljiva. Ne smemo pa si dovoliti nekontrolirane privatizacije. Leta 2014 sem se pridružil takratni vladi na povabilo, a šele po tem, ko sem dobil odgovor takratnega predsednika Cerarja in sva razčistila, kaj pomeni premišljena privatizacija. Tudi on se je strinjal s tem, da je pomembno, komu podjetje prodamo in da vemo, kaj se bo z njim dogajalo jutri.

Kaj pa se je zgodili pri Adrii Airways?

To ni podoben problem. Adria Airways je specifičen problem. Adrio je pač nekdo prodal: odgovorna oseba oz. vlada, nekateri pravijo, da minister za gospodarstvo, ki pa ni imel s tem nič. Prodana je bila podjetju z 20 tisoč evri ustanovnega kapitala. Moramo preveriti, kako in zakaj je bilo to izvedeno. Dejstvo pa je, da ko smo se mi vključili v reševanje Adrie, smo ugotovili, da je finančna situacija tako težka, da z nekaj sramežljivimi poskusi, da bi jo rešili, nismo uspeli. Šlo je za enormno zadolžitev preko 100 milijonov. Bo pa treba, če želimo biti v Sloveniji boljše povezani z zračnimi linijami, na tem področju kaj storiti in najti način, kako v sodelovanju s podjetno privatno iniciativo omogočiti napredek na letalskih povezavah. Trenutno nimamo nacionalnega prevoznika, zaradi pandemije pa je letalski promet hudo prizadet. Sam trg tega problema v Sloveniji ne bo rešil.

"Adrio je pač nekdo prodal: odgovorna oseba oz. vlada, nekateri pravijo, da minister za gospodarstvo, ki pa ni imel s tem nič."

Sklepam, da se torej ne vidite kot direktor turističnega holdinga?

To je neumnost, ki jo poslušam že dolgo časa. Tisti, ki si želijo, da zadeve ostanejo takšne, kot so, skušajo tudi s takšnimi neumnostmi izvajati pritisk. O tem ne razmišljam. Do zdaj sem delal v štirih različnih branžah, turizem je bila le ena od njih. Glede na to, kaj počnem, imam kar veliko načrtov, ki s tem sploh niso povezani.

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek še korak bližje svojemu velikemu cilju

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo. Anže Petkovšek
Kakšne pa? Kje se vidite čez eno leto? V politiki ali v gospodarstvu?

V tem ritmu dela težko vidim en teden naprej, kaj šele da bi videl, kje bom čez eno leto (smeh). Vsekakor se čez eno leto vidim zadovoljen, ker bomo na volitvah s SMC, ki je in bo partner gospodarstva, v slovenskem parlamentu ohranili glas gospodarstva. Na tem področju bom še nekaj časa skušal biti aktiven. Sicer pa imam tudi kar precej svojih osebnih načrtov.

Bližajo se volitve. Kakšen rezultat napovedujete stranki SMC?

Napovedujem, da bo stranka na sceni tudi v naslednjem mandatu. Morda na volitvah ne bomo nastopili sami, temveč v širšem bloku strank in lokalnih list, vsekakor pa se bo stranka uspešno odzvala na vse izzive, ki so pred njo in uspešno nadaljevala tudi v naslednjih letih. Na kongresu SMC, ki bo potekal septembra, pa se bomo najprej odločali o spremembi imena, s poudarkom na zelenem gospodarskem razvoju, saj je to pomemben del naše identitete. Tudi kot minister vodim politiko enakomernega razvoja vseh regij, saj želimo povsod ustvariti pogoje, v katerih bodo lahko mladi v svojem domačem kraju ustvarili družino in dobili službo. Navkljub izjemni kampanji proti naši stranki upam, da bo na koncu prevladovalo razumevanje nujnosti obstoja stranke, ki zagovarja gospodarski razvoj in to postavlja za prvo točko političnega delovanja. S položaja liberalnega centra znamo uravnotežiti eno ali drugo skrajnost, zato smo sposobni sodelovati z levimi in desnimi. Mi pa ne gremo ne levo ne desno, ne nazaj, ampak naprej.

"Morda na volitvah ne bomo nastopili sami, temveč v širšem bloku strank in lokalnih list, vsekakor pa se bo stranka uspešno odzvala na vse izzive, ki so pred njo in uspešno nadaljevala tudi v naslednjih letih."

Od česa bo po vašem mnenju odvisen rezultat?

Od širine sredinskega bloka, ki želi preseči ta bolesten razkol v slovenski politiki. Iskati moramo, kar nam je skupno, na čemer se lahko povežemo in sodelujemo. To je naš navdih, zato bomo vse svoje sile usmerili v to, da gledamo v prihodnost. Na področju gospodarstva smo storili korak naprej, podjetja so se prilagodila novim razmeram, izvoz je naš glavni motor. Politika pa je ostala v zgodovini, v obdobju prejšnjega stoletja. Zato si prizadevam, da bi povezali razdeljeni levi in desni blok ter skupaj naslovili zadeve, ki so pomembne za naš skupni jutri.

Ali ste s skupnim nastopom ciljali na združenje strank Povežimo Slovenijo, kjer deluje tudi državni sekretar na vašem ministrstvu Andrej Čuš?

Mi želimo stranko najprej nadgraditi in reformirati – gospodarstvo, center, liberalnost; to so izhodišča. Povem lahko le to, da smo v zaključni fazi pogovorov z dvema oziroma celo s tremi zunajparlamentarnimi strankami. Jeseni se bomo odločali o tem, na kakšen način bomo skupaj nastopili na volitvah s partnerji, ki delajo na združevanju ljudskega centra. Tu vidimo ključno možnost za predvolilno sodelovanje in dogovor za skupen nastop na volitvah.

Zdravko Počivalšek Slovenija Pod Počivalškovo okrilje prihaja še en znan obraz

Kje pa se v stališčih razlikujete z drugimi koalicijskimi partnerji?

Dejstvo je, da imamo nekatere poglede, pa tudi način delovanja različen. Eni imajo bolj avtoritaren pristop, drugi več parlamentariziramo, bistvo pa je, da skušamo najti tisto točko, ki nas združuje. Vedno imamo dve možnosti – ali napihujemo razlike, ali pa iščemo skupne točke in na njih gradimo naš razvoj. V SMC smo bili in smo usmerjeni v iskanje sodelovanja in povezovanja. V to vlado nismo šli zato, da kogarkoli prepričujemo, kdo je zmagal drugo svetovno vojno, ker mi to že vemo. Oni imajo lahko takšno ali drugačno stališče, ključno je, kaj bomo počeli, da bomo leta 2030 uspešni. V Sloveniji lahko na čisto vsaki malenkosti najdemo točko razlikovanja v zgodovinskih dogodkih izpred 70 let. To me frustrira in proti temu se borim.

"Eni imajo bolj avtoritaren pristop, drugi več parlamentariziramo, bistvo pa je, da skušamo najti tisto točko, ki nas združuje. V to vlado nismo šli zato, da kogarkoli prepričujemo, kdo je zmagal drugo svetovno vojno, ker mi to že vemo."

Tudi vaš pristop se je v zadnjem času spremenil, občutno ste zaostrili retoriko in odnose do opozicije ter medijev, kar je prišlo do izraza tudi na zadnji skupni novinarski konferenci z Janšo in Toninom …

Tu ne morem reči drugega, kot da sem na svoji koži začutil aktivizem slovenskih medijev. Imam dolgo menedžersko kariero, v njej pa niti ene črne pike. Celo kariero sem gradil svoje ime, imam kaj pokazati tudi v gospodarstvu, ne le v politiki. Potem pa se nekdo čez noč odloči, da me naredi drugačnega zato, ker sem šel v vlado z nekom, ki je usmerjen naprej. Dejstvo je, da so naši mediji javni, niso pa neodvisni. Čez noč sem na svoja pleča dobil ogromno blata. Moč mi daje neposredna podpora podjetnikov, županov in drugih, ki iz prve roke vidijo rezultate našega delovanja in vedo, kdo stoji za ključnimi zadevami. Glede ostrine pa tako: zagotovo bi bil na to temo tiho, če bi naš medij zmogel iskreno opravičilo za zgodbo, ki je absolutno sramotna – napačno prevajanje izjav evropske komisarke, ki ga sam doživljam za dnevnopolitične potrebe. Odgovarjam za svoja dejanja, ne bežim pred odgovornostjo, a tudi drugi se ne morejo skrivati za tem, kar počnejo, še posebej, če to počnejo z javnim denarjem. Sicer pa me v sedmih letih niste slišali, da bi kdaj bentil čez medije.

"Celo kariero sem gradil svoje ime, imam kaj pokazati tudi v gospodarstvu, ne le v politiki. Potem pa se nekdo čez noč odloči, da me naredi drugačnega zato, ker sem šel v vlado z nekom, ki je usmerjen naprej."

koalicijski trojček brez milosti Slovenija Počivalšek z retoriko, kot je še niste slišali, odzval se je tudi nekdanji minister

Pravite torej, da se je spremenil odnos medijev do vas?

Absolutno. Če si v pravi vladi, imaš en tretma, če nisi, pa drugačnega. Hitro vidiš, kaj ti je dovoljeno in kaj ne.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo. Anže Petkovšek
Kaj pa na takšne spremembe pravijo v skupini evropskih liberalcev in demokratov (ALDE), katere članica je tudi SMC?

S predstavniki ALDE se osebno pogovarjam, z moje strani so dobili dovolj jasno sliko dogajanja v Sloveniji. Razumejo, da je ob teh medijskih manipulacijah nemogoče ostati tiho, po malem tudi razumejo, da gre za politični boj. Trudimo se prikazati dejstva. Dogovarjamo se tudi, da bi v okviru predsedovanja Svetu EU skušali jeseni v Sloveniji organizirati dogodek ALDE. Skratka, sodelovanje je na visokem nivoju. Upam, da bodo skušali razumeti tudi, da problem pravne države v Sloveniji ni kritična politika, temveč pravosodje. Tudi avtonomni sistemi bodo morali razumeti svojo odgovornost. Le takrat bomo lahko naredili korak naprej, ko se bodo začeli ukvarjati z reševanjem anomalij v lastnih vrstah. Kot je zdaj, ne more ostati. Ne moremo iti mimo tega, da je recimo rok za imenovanje delegiranih tožilcev 18. maj, pa je slovenska vlada dva meseca pod napadom, zakaj ne opravi svoje poštarske vloge. Nekdo, ki to koordinira, je pač spregledal, kaj se v ozadju dogaja. Ko vse to vidiš – jaz se po resnici povedano nisem s tem ukvarjal do dva tri mesece nazaj –, a ko so napadi postali izvoženi, od zunaj, sem prišel do sklepa, da je treba uvesti spremembe. Seveda nihče ne bo nič delal na silo, vse stvari se bodo morale spremeniti na zakonodajni podlagi preko Državnega zbora, si bomo pa prizadevali, da nihče ne bo zlorabljal obstoječega sistema in od zunaj vodil državo. To državo vodi Državni zbor, imamo vlado, Ustavno sodišče. Znotraj teh institucij se morajo vleči poteze, ki vplivajo na nas. Mi pa si bomo prizadevali, da se bodo tisti, ki so to instrumentalizirali od strani, morali iz te zgodbe posloviti.

"Ko vse to vidiš – jaz se po resnici povedano nisem s tem ukvarjal do dva tri mesece nazaj –, a ko so napadi postali izvoženi, od zunaj, sem prišel do sklepa, da je treba uvesti spremembe."

Vi ste imeli v tem času tudi svojo ministrico za pravosodje, ki je odstopila prav zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev ...

Zakaj je odstopila, mora povedati sama, kot šef stranke sem se z njo pogovarjal, skupaj sva šla čez postopek, pa se s potekom nisva strinjala. Verjamem, da je zase sprejela pravo odločitev, sam pa mislim, da smo na vladi naredili prav tako, kot smo.

sodišče Slovenija Slovenija Pravosodna ministrica odstopila

Se z novim ministrom bolje razumete?

Tudi s prejšnjo ministrico sem se razumel, povedal sem le, da se nisva strinjala s postopkom vodenja tega procesa in način, kako smo bili na tem področju informirani. Verjamem, da bomo to zgodbo pripeljali naprej. Če kaj, sem odprt za komunikacijo znotraj in izven stranke.

Zdravko Počivalšek in Janez Janša kadrovanje Slovenija Nov pravosodni minister dober znanec Roka Snežiča?

Katera je največja laž, ki ste jo prebrali o sebi?

O sebi sem prebral že veliko stvari. Takšne, za katere sem vedel, ter takšne, za katere nisem vedel. A brez dlake na jeziku je največja laž ta, da sem kradel. To me boli, odkrito povem. Po najboljših močeh sem se trudil, da smo v najhujših razmerah prebudili zaspane državne sisteme in zagotovili medicinsko opremo. Ko smo to storili, je – verjetno zaradi odločitve, da gremo v to vlado –, sledil medijski umor. Ampak sem še kar živ. Vsakdo, ki je doživel takšno srečanje z medicinskimi delavci, bi nehal razpravljati in pametovati o tem, kako in zakaj smo delali. Tisti, ki to zlorabljajo za politične namene, si bodo polomili zobe.

"Brez dlake na jeziku je največja laž ta, da sem kradel. To me boli, odkrito povem."

Bili ste v vladi treh mandatarjev: Mira Cerarja, Marjana Šarca in zdaj Janeza Janše. Kdo je boljši in zakaj?

To nikakor ni črno-belo. V Cerarjevi vladi smo recimo znali voditi strpno razpravo in se dogovoriti o prioritetah, šepalo pa je pri izvedbi dogovorjenega. Pri Šarcu se niti dogovoriti nismo mogli ničesar, kaj šele, da bi imeli kakršenkoli rezultat. Pa če to z veseljem sliši ali ne, to je bilo zame izgubljeno obdobje za Slovenijo. Janševa vlada pa je takšna, da je občasno resda čutiti nervozo zaradi različnih slogov komuniciranja, a je ta vlada hkrati najbolj operativna in uspešna od vseh treh. V tej vladi se je naporno dogovoriti, a ko se enkrat dogovorimo, to tudi izvedemo.

S katerim pa ste se najbolje osebno razumeli?

Z vsakim po svoje. Čeprav sem zdaj kritičen do vseh treh, z njimi nisem nikoli imel težav v komunikaciji. V vsaki ekipi, kjer sem bil, bodisi v gospodarstvu ali politiki, sem poskušal povezovati ter z ekipo, ki jo imam, storiti najbolje. To sem skušal delati tudi pri Šarcu. A riba vedno smrdi pri glavi. Tudi sam sem kot minister odgovoren za to, kar se dogaja na ministrstvu in kot predsednik stranke za to, kar se dogaja v SMC.

Ali bi imeli kakšen pomislek več, če bi se o vstopu v to vlado odločali danes?

Ne. Temelj te vlade je koalicijska pogodba. V njej pa so načrti, ki so koristni za državo. Bi se pa lahko bolje pripravil na to, kar je sledilo. Če sem čisto odkrit, sem podcenjeval moč gospodov, ki so dolgo časa vladali, to še vedno želijo in se hkrati zavedajo, da ne bodo nikoli več vladali.

Kdo pa so ti gospodje?

Za to pa bo čas kdaj drugič.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 43
  • contra 17:37 02.avgust 2021.

    Minister, ki uspešno dela in ima kaj pokazati! Bravo, tako naprej! Si zamišljate situacijo, ako bi bil Počivalšek kakšna Fajonka, Šarec, Bratuškova ali Mesec? Potop Slovenije v trenutku!

  • Janez11 14:05 02.avgust 2021.

    Če sem čisto odkrit, sem podcenjeval moč gospodov, ki so dolgo časa vladali, to še vedno želijo in se hkrati zavedajo, da ne bodo nikoli več vladali. Zdravc , bravo.

  • žurnalWTF 23:00 01.avgust 2021.

    Zdravc, tih bod raj

Sorodne novice