Slovenija
15579 ogledov

Zorčič in Šarec obračunavata prek tvitov

Marjan Šarec Epa
Dogajanje v državnem zboru še vedno buri duhove.

Ko je že kazalo, da bodo poslanci ta teden glasovali o konstruktivni nezaupnici, ki jo je 15. januarja vložila koalicija KUL, se je vse skupaj odvilo precej drugačeKarl Erjavec je v torek sporočil, da si je premislil in začasno umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja. 

Zapletati se je začelo že v soboto, ko je prišlo na dan, da je direktor Sove Janez Stušek okužen z novim koronavirusom, dan pred tem pa se je udeležil seje Knovsa. Vseh devet članov Knovsa je moralo na testiranje, a so bili vsi negativni. 

Poslanci, ki so bili v izolaciji zaradi okužbe s covidom-19 ali ker so bili v stiku z okuženo osebo, se posledično ne bi mogli udeležiti tajnega glasovanja o konstruktivni nezaupnici, ki naj bi bilo v sredo ali petek. 

Poslanci DeSUS Politična analiza Slovenija "30 let spremljam politiko, a česa takega ne pomnim"

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poslovnik državnega zbora namreč ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič in poslanske skupine niso uspeli doseči dogovora za rešitev glede tajnega glasovanja zunaj DZ. 

"Pred tednom je bila sprožena afera Covid, ko naj bi v državnem zboru na Knovs prišlo do okužb poslancev. Izkazalo se je, da se nihče od tam navzočih poslancev ni okužil. Konstruktivne nezaupnice ni preprečil ne poslovnik ne covid, temveč tisti, ki niso hoteli, da se o njej odloča," je danes tvitnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič in pripisal ključno besedo umik.

Na njegovo objavo se je odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Zakaj je to potrebno? Prav nič ni bilo "sproženo", temveč je direktor prišel pozitiven. Covid pa je dokazan razlog, saj je bolan eden izmed poslancev opozicije, drugi je pa preventivno v samoizolaciji. Zato ste tudi vztrajali, da seja mora biti. Da ne bi bilo glasov," mu je odgovoril. 

državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Vložili interpelacijo

Medtem pa je KUL brez poslancev DeSUS in brez poslanca Dejana Židana, vložil interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Cigler Kralj ocenjuje, da so očitki neutemeljeni. Predsednik vlade pa vložitev interpelacije vidi kot znak, da KUL ne verjame v uspeh nezaupnice. 

V prihodnjem tednu naj bi predstavniki KUL vložili še dve interpelaciji. Erjavec pa je napovedal, da bodo predlog konstruktivne nezaupnice spet vložili, ko bodo zagotovljeni pogoji za delo vseh poslancev DZ.  

Žaljiv zapis na vratih Karla Erjavca žaljiv grafit Gorenjska "Podgana" pred hišo Karla Erjavca

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • dusan11 19:25 23.januar 2021.

    Budala leskotova

  • dusan11 19:23 23.januar 2021.

    Lesko ne segneš mu niti do gležna

  • mirror 17:01 23.januar 2021.

    Ko mačku stopiš na rep, zamijavka, mar ne Serpentinšek? Lahko bi se izvedlo glasovanje, pa ste imeli spet premalo glasov in ste se izgovorili na Covid-19, ki je itak za levico nateg.

Sorodne novice