Šport > Kolesarstvo
75646 ogledov

Je Jonas s temi besedami zapečatil usodo Primoža pri Jumbo-Vismi?

Vingegaard Roglič Profimedia
Jonas Vingegaard je letošnjo ekipo Jumbo-Visme, ki ga je spremljala na Touru, oklical za sanjsko moštvo, katero v prihodnje ne bi niti malo spreminjal. Kaj pa naš Roglič?

Danski kolesarski superzvezdnik Jonas Vingegaard je precej drugačen tip kolesarja od našega Tadeja Pogačarja. Medtem ko je izjemni Slovenec pravi "kanibal" in si želi zmagati na vsaki dirki, Jonas celotno sezono planira okoli svojega največjega in pravzaprav edinega cilja, dirke po Franciji.

Ja, pred dirko po Franciji je nastopil na nekaj etapnih dirkah in v načrtu ima letos tudi Vuelto, toda prve so mu služile zgolj kot priprava na osrednji cilj sezone, medtem ko je Vuelta pač dirka, s katero bo zapolnil preostanek kolesarskega koledarja. Seveda si jo želi dobiti, a daleč od tega, da bi bil neuspeh na španski pentlji kaj pretirano tragičnega.

Vingegaard | Avtor: Epa Epa

Medtem ko nas naš šampion Pogačar navdušuje tekom celotne sezone, Jonas najde pravo formo v točno določenem trenutku in vsaj zadnji dve sezoni se je to izkazalo za uspešno, potem ko je letos še drugič zapored postal kralj francoskih cest. Jumbo-Visma, ki je z odličnim Dancem prvič v svoji zgodovini slavila tudi na največji kolesarski dirki na svetu, je kot kaže našla recept tudi za Tour. A vseeno sta se lanska in letošnja strategija zelo razlikovali.

Medtem ko je bil letos Jonas nesporni vodja ekipe, so se pri Jumbo-Vismi lanskega Toura lotili z dvema kapetanoma, prav napadi Vingegaardovega sokapetana Primoža Rogliča pa so bili na koncu usodni za Tadeja Pogačarja, ko je slednjemu v 11. etapi s ciljem na Col du Granon zmanjkalo moči in je zelo verjetno takrat tudi izgubil Tour.

In kakšno strategijo naj Jumbo-Visma ubere v prihodnje? Čeprav je želel s svojo izjavo Jonas verjetno predvsem pohvaliti svoje moštvo, je dal med vrsticami jasno vedeti, da bi si v prihodnje želel, da Jumbo-Visma na Tour pošlje enako ekipo, kot letos. Z drugimi besedami, brez sokapetana Primoža Rogliča.

Vingegaard Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nisem še vozil za kakšne druge ekipe, toda tukaj so stvari resnično dvignili na čisto drug nivo. To nam daje kolesarjem dodatno samozavest. Ljudje v tej ekipi resnično analizirajo vsako malenkost. Mislim, da si sploh ne morete predstavljati, koliko časa se posveti takšnemu načrtu. Če sem iskren, se resnično počutim, kot da sem del nečesa velikega," so Vingegaardove besede s slavja v Copenhagnu povzeli pri spletni strani Cycling up to Date.

Jonas je tako v stilu pravega šampiona pohvalil delo svoje ekipe, a je za konec dodal tudi del, katerega Primož Roglič nikakor ne more biti vesel. "Letošnjo ekipo za Tour imenujem kar za svojo sanjsko ekipo. Ne bi si želel nobene spremembe, kajti gre za popolno ekipo," je postavo brez Primoža Rogliča tudi za v prihodnje reklamiral uspešni Danec.

Glede na to, da je serijski zmagovalec Roglič tekom svoje kariere osvojil praktično vse največje etapne dirke na svetu z izjemo Toura, je dirka po Franciji po letošnjem slavju na Giru in kar treh osvojenih Vueltah zagotovo še največji neuresničeni cilj našega šampiona. A po zadnjih Vingegaardovih besedah se zdi še toliko težje, da bi mu kdaj lahko uspelo ta cilj uresničiti znotraj Jumbo-Visme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • boris262 16:12 01.avgust 2023.

    Primož je VEČJI od Jonasa!!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 14:26 01.avgust 2023.

    To bomo pa še videli

  • Avatar pantani
    pantani 13:47 01.avgust 2023.

    Kot sem že napisal,Primož mora pod nujno zamenjati ekipo!!!

Sorodne novice