Šport > Kolesarstvo
26044 ogledov

Noro, kaj je napravil Roglič! To ni uspelo še nikomur v zgodovini!

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič se je s svojimi predstavami na Kriteriju Dauphine zapisal med kar nekaj rekordov.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v letošnji sezoni poravnal še nekaj starih neporavnanih računov ter zacelil kar nekaj ran, še posebej z etapnimi dirkami po Franciji.

Primož Roglič Jonas Vingegaard Kriterij Dauphine Šport Tako se je Roglič po zmagi pošalil, kaj bo počel na Touru

Leta 2020 je bil namreč tik pred skupno zmago na Kriteriju Dauphine, imel je praktično neulovljivo prednost, a zaradi padca in poškodbe zadnji dan ni mogel nastopiti.

Nekaj podobnega je doživel lansko pomlad, ko je ime pred zadnjo etapo dirke Pariz-Nica lepo prednost, a je na zadnji etapi kar dvakrat padel, nasprotniki pa so ga napadli ravno v trenutku, ko je bil na tleh, tako da je končal šele na 15. mestu. Obakrat se je zdelo, da ima Primož zmago že v žepu, na koncu pa je ostal praznih rok.

Vingegaard in Roglič Rivalstvo Šport Vingegaard iskreno o Rogliču: "Med nama ni nobenih zamer"

In potem je tu še Dirka po Franciji. Le kdo se ne spomni, kako je pred dvema letoma vodil do predzadnje etape, na kateri pa mu je Tadej Pogačar s senzacionalnim kronometrom še zadnji možni dan speljal končno zmago.

No, letos pa je prišlo leto, ko Primož poravnava stare račune. Najprej je spomladi dobil Pariz-Nico, v nedeljo pa še Kriterij Dauphine, obe največji tedenski etapni dirki po Franciji.

S tem je postal šele prvi kolesar v zgodovini, ki je v svoji karieri uspel slaviti na dirki Pariz-Nica, Tirreno-Adriatico, Dirki po Baskiji, Dirki po Romandiji in Kriteriju Dauphine. Izmed sedmih največjih tedenskih etapnih dirk mu tako manjkata le še Dirka po Kataloniji ter Dirka po Švici (na slednji sploh še nikoli ni nastopil).

Primož tako nadaljuje svoj neverjeten niz, saj se je od leta 2017 udeležil 23 etapnih dirk najvišjega (WorldTour) ranga. Na kar 21 mu je uspelo dobiti vsaj eno etapo, ali skupni seštevek. Praznih rok je ostal le na čisto prvi dirki leta 2017, ko je Tirreno-Adriatico končal brez zmage in na skupnem četrtem mestu, ter na lanskem Touru, ko je zaradi padca že zelo zgodaj odstopil.

In ravno Tour je še tista edina dirka, s katero ima Primož neporavnane račune. Toda glede na formo, ki jo je Roglič prikazal na Kriteriju Dauphine, se tudi slavje na dirki vseh dirk ne zdi nemogoče, pa čeprav bo na startu tudi v zadnjih letih nepremagljivi Pogačar.

O Rogličevi odlični formi najlepše govori podatek o njegovih predstavah na Dauphineju. Prva izmed obeh velikih gorskih etap letošnje dirke se je namreč zaključila z vzponom na Vaujany. Gre za 4,4 kilometre dolg in 9,3 % strm vzpon, na katerem sta do sedaj imela rekord Chris Froome in Richie Porte iz leta 2016, ko je bila etapa dosti lažja, kot letos.

Roglič se je namreč na Vaujany povzpel v 12 minutah in 40 sekundah, kar je bilo celo za nekaj sekund hitreje od omenjenega para iz leta 2016, pa čeprav jima takrat pred tem ni bilo potrebno prečkati tako zahtevnih vzponov, kot jih je moral letos Primož, ki se je pred vzponom na Vaujany, med katerim je vrtel pedala s kar 6,7 w/kg, moral povzpeti še na slovita Galibier in Croix de Fer.

Nič kaj slabši pa ni bil na zadnji dan, ko sta se z Jonasom Vingegaardom povzpela na brutalni 11,6 kilometrov dolgi in 9 % strmi Plateau de Solaison. Medtem ko sta kolesarila z močjo 6,2 w/kg in povprečno hitrostjo 19,77 km/h, sta prečkala ta zahtevni vzpon v vsega 35 minutah in 12 sekundah, s čimer sta prepričljivo izboljšala rekord Jakoba Fuglsanga iz leta 2017, ki je na vrh prišel v 37 minutah, s povprečno hitrostjo 18,81 km/h.

Toda če tudi te impresivni podatki ne prestrašijo Pogačarja, bi ga morala predvsem zgodovina. Do sedaj je namreč le štirim kolesarjem uspelo v istem letu dobiti tako dirko Pariz-Nica, kot tudi Kriterij Dauphine. To so bili poleg Rogliča še Jacques Anquetil, Eddy Merckx ter Bradley Wiggins. Vsi trije so nato dobili tudi Dirko po Franciji!

Komentarjev 2
  • jakec1575 19:39 13.junij 2022.

    Z olimpijskimi je nekaj prebil. Samosabotažo.Bravo.

  • PaPajapopi 16:51 13.junij 2022.

    Čestitam ! ! ! Še dirko po Franciji zmaga in to je to .

Sorodne novice