Šport > Kolesarstvo
4183 ogledov

Tragedija! Odlični kolesar preminil pri vsega 34 letih

Alexey Tsatevich Profimedia
Iz Rusije prihajajo tragične novice o smrti nekdanjega odličnega kolesarja.

Eden najboljših ruskih kolesarjev prejšnjega desetletja Alexey Tsatevich je nenadoma preminil v 35. letu starosti, je v ponedeljek zvečer tragično novico sporočila ruska kolesarska zveza, ki pa ni razkrila razloga za prezgodnjo smrt nekdanjega odličnega kolesarja.

"Z globoko žalostjo sporočamo, da se je prezgodaj poslovil spoštovani ruski športnik mednarodne kvalitete, Alexey Tsatevich. Naša zveza izreka najglobje sožalje družini, prijateljem in vsem, ki so poznali Alexeya," so sporočili z ruske kolesarske zveze.

Za 34-letnim kolesarskim šampionom je sicer zelo zanimiva športna pot, saj je pri vsega 28 letih postavil kolo v kot ter se posvetil svoji drugi veliki športni ljubezni, hokeju, v katerem pa ni bil tako uspešen. Tekom svoje profesionalne kolesarske poti je nastopal za zgolj dve ekipi, ruski Katjušo in Gazprom-RusVelo.

Alexey Tsatevich | Avtor: Profimedia Profimedia

Potem ko je tekom svojih mladih let zabeležil nekaj odmevnih rezultatov v prvi deseterici na največjih dirkah na svetu, je leta 2013 pri vsega 23 letih šokiral kolesarski svet z največjo zmago svoje kariere, ko je dobil eno največjih enodnevnih klasik na svetu, belgijski Le Samyn.

Na najvišjem nivoju je sicer dosegel tri zmage, poleg tiste z dirke Le Samyn pa je vsaj nam Slovencem najbolj ostala v spominu zmaga z dirke po Kataloniji leta 2016, ko je v zadnji etapi dirke v sprintu dvojice kolesarjev premagal našega Primoža Rogliča. Svojo edino preostalo zmago je zabeležil leta 2013, ko je dobil etapo dirke Settimana Ciclistica Lombarda.

Alexey Tsatevich | Avtor: Twitter Twitter

Na kožo mu je bila pisana belgijska klasika Le Samyn, na kateri je poleg zmage in nekaj uvrstitev v prvo deseterico zabeležil še eno drugo mesto, na stopničke pa je stopil še na klasiki po Almerii, kjer je bil drugi, ter na dirki Trofeo Laigueglia, kjer je bil tretji.

Rezultate v prvi deseterici je zabeležil še na dirkah, kot so Trofeo Palma de Mallorca, dirka po Limburgu, Trofeo Migjorn, Eschborn-Frankfurt, dirka po Belgiji, Gent-Wevelgem, Brabantse Pijl, Tour du Haut Var, dirka skozi Flandrijo in velika oceanska dirka Cadela Evansa.

Alexey Tsatevich | Avtor: Profimedia Profimedia

Izmed velikih tritedenskih dirk se je dvakrat preizkusil na Giru, kjer je precej neslavno končal tistega leta 2016, ko je bil kaznovan zaradi vožnje v zavetrju Tobiasa Ludvigssona tekom posamičnega kronometra, preden ga je ekipa predčasno umaknila z dirke.

Izmed petih velikih spomenikov kolesarstva je oboževal predvsem dirko po Flandriji, na kateri je nastopil štirikrat, medtem ko ima tudi en nastop na dirki Milano-San Remo.

Leta 2016 je nastopil tudi na dirki po Sloveniji, a je tekom četrte etape od Rogaške Slatine do Novega mesta odstopil, leta 2011 pa je bil sedmi na veliki nagradi Kranja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 12:48 09.april 2024.

    Za to pa iz previdnosti prikletniki ne kolesarijo..😂

Sorodne novice