Šport > Kolesarstvo
20846 ogledov

Odlične novice iz Bore ter zaskrbljujoča poročila o stanju Jonasa

Jonas Vingegaard Twitter
Medtem ko je bil Evenepoel že operiran, Kämna pa je zapustil intenzivno nego, so iz Visme-Lease a Bike potrdili zaskrbljujoče novice o Vingegaardu.

Belgijski kolesar Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je bil v soboto uspešno operiran in bo okrevanje po grdem padcu na dirki po Baskiji nadaljeval doma, je na spletni strani sporočilo njegovo moštvo. Evenepoel, eden glavnih favoritov na nedavno končani dirki po Baskiji, je bil v četrti etapi na spustu udeležen v grd množični padec, v katerem si je zlomil ključnico ter lopatico. Ključnico so mu v soboto operirali, s čimer bo lahko začel okrevanje.

"Po nesreči na četrtkovi etapi dirke po Baskiji je bil Remco Evenepoel v soboto operiran zaradi zlomljene ključnice, ki jo je utrpel v incidentu. Operacijo je brez zapletov izvedel dr. Steven Claes, belgijski prvak – zmagovalec štirih dirk te sezone – pa je bil že odpuščen iz bolnišnice in bo lahko začel z okrevanjem. Vsi pri Soudal-QuickStepu pošiljamo Remcu najlepše želje in mu želimo uspešno okrevanje," so zapisali pri njegovi ekipi.

Za zdaj ni jasno, kako dolgo bo moral 23-letnik počivati, bo pa zagotovo izpustil enodnevno klasiko Liege - Bastogne - Liege, ki jo je dobil v zadnjih dveh letih. Tam bi sicer moral biti na startu ob slovenskih asih Tadeju Pogačarju (UAE Team Emirates) in Primožu Rogliču (Bora-hansgrohe), ki za zdaj še ni sporočil kakšnih sprememb v koledarju, po katerem bo naslednjič nastopil na Valonski puščici (17. april) in na spomeniku v Liegeu (21.).

Kisovčan je v istem ovinku kot Evenepoel prav tako grdo padel in predčasno končal dirko po Baskiji. Odnesel pa jo je brez zlomov, a s številnimi odrgninami in ranami. 34-letni Slovenec je medtem slike posledic padca že objavil na družbenih omrežjih, nič pa še ni sporočil, ali bodo poškodbe kaj vplivale na njegov tekmovalni koledar.

 

Bora sporočila dobro novico

Je pa Ekipa Bora-hansgrohe v izjavi za javnost sporočila drugo pomembno novico, da je nemški kolesar Lennard Kämna po hudi nesreči na treningu že zapustil intenzivni oddelek. Nemca so v nedeljo premestili na običajni oddelek, kjer bo nadaljeval zdravljenje.

"Lennard je napravil velik korak naprej pri zdravljenju. Že dejstvo, da so ga lahko premestili na običajni oddelek, je dobra novica. Kot ekipa bi se radi zahvalili zdravstvenemu osebju in naši zdravniški zasedbi za vsa njihova prizadevanja. Lennardu pa želimo veliko moči in hitro okrevanje," je v izjavi dejal šef ekipe Ralph Denk.

Rogličev moštveni kolega pri Bori bo tako ostal brez nastopa na dirki po Italiji, na katero se je pripravljal tekom višinskih priprav na Tenerifih, a jo je na koncu še dobro odnesel, saj bi se vse skupaj lahko tragično končalo. Sedemindvajsetletni Nemec je na treningu na Kanarskih otokih v prometni nesreči sicer utrpel hude poškodbe pljuč in zlom več reber. Zaradi tega je bil nekaj časa na intenzivnem oddelku, a v stabilnem stanju.

"Živjo, fantje. Želel sem si vzeti trenutek in izraziti svojo iskreno hvaležnost za vsa sporočila podpore in spodbude, ki ste mi jih poslali. Vaša prijaznost in skrb sta mi v tem zahtevnem času resnično pomenili vse. Zagotavljam vam, da sem prejel najboljšo možno oskrbo in podporo na poti svojega okrevanja. Kmalu se bom vrnil," pa je v Instagram Storyju svoje sledilce pomiril odlični nemški tekmovalec, zmagovalec etap na vseh treh velikih tritedenskih dirkah.

 

Pri Vismi-Lease a Bike potrdili to, česar so se vsi bali

Najhuje izmed vseh treh velikih favoritov za skupno zmago na dirki po Baskiji pa jo je skupil Danec Jonas Vinegegaard, pred sezono prvi favorit za tretjo zaporedno zmago na dirki po Franciji. Po predrtih pljučih, zlomu ključnice in več reber pa je njegov nastop na Touru odvisen predvsem od hitrosti okrevanja. Pri Vismi-Lease a Bike niso nič kaj optimistični.

"Dobil sem najnovejše informacije od Jonasove žene, kako je z njim. Relativno malce bolje vsak dan, toda še vedno je v bolnišnici. To pove že marsikaj. V tem trenutku Jonas sploh ne razmišlja o tem, če bo nared za Tour," je v pogovoru za Het Nieuwsblad izjavil športni direktor ekipe Merijn Zeeman.

Jonas Vingegaard | Avtor: Twitter Twitter

Pred Jonasom je še dolga pot okrevanja in nastop na dirki po Franciji je vse bolj vprašljiv, prav tako forma, v kateri bi se pojavil na dirki, če se bodo poškodbe pravočasno zacelile. Že zdaj pa je jasno, da se bodo njegove priprave na dirko korenito spremenile ter da se bo čez dva meseca in pol na startu Toura pojavil le, če bo 100-odstotno pripravljen.

"Jonas gre na Tour, le če bo 100-odstoten. Prvi del njegovih priprav na Tour bo v vsakem primeru odpovedan. Zagotovo bo izpustil višinske priprave v Sierri Nevadi, ki bi se morale začeti 6. maja. Če bo šel na Tour, se bomo priprav morali lotiti na drug način. Zanj bomo morali najti drugačen scenarij," je zaključil športni direktor Visme-Lease a Bike, pri kateri so načrtovali, da se bo Jonas udeležil višinskih priprav v Španiji, medtem ko bi moral biti kriterij Dauphine generalka pred dirko po Franciji. Toda zdaj je vse skupaj padlo v vodo, Tadej Pogačar pa se je mogoče že dva meseca pred startom dirke odkrižal svojega najtežjega nasprotnika.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice