Šport > Kolesarstvo
1994 ogledov

Noro razkritje! Jonas že pred meseci opozoril na nevarnost ravno tega spusta!

Jonas Vingegaard Twitter
Jonas Vingegaard naj bi že pred pol leta opozoril na nevarnost spusta, ki je na dirki po Baskiji terjal toliko žrtev. A organizatorji niso storili ničesar.

Danski kolesarski šampion Jonas Vingegaard je bil eden izmed kolesarjev, ki so jo najhuje skupili v grozljivem padcu tekom četrte etape letošnje dirke po Baskiji. Po najnovejših informacijah naj bi si zlomil ključnico, več reber, prak tako pa naj bi si celo predrl pljuča. Zdaj pa je prišlo na dan razkritje, da se je odlični kolesar ekipe Visma-Lease a Bike dobro zavedal nevarnosti spusta z Olaete ter je o njej pred kakšnega pol leta celo obvestil odgovorne za varnost kolesarjev. A so bila njegova svarila preslišana s strani organizatorjev.

"Posnetki so bili grozni, še bolj frustrirajoče pa je, da je do tega sploh prišlo. Še posebej, ker nas je Jonas pred kakšnega pol leta opozoril na to specifično dirko in njene spuste. Jonas je bil eden izmed naših partnerjev, s katerim smo veliko diskutirali. Z nami je delil veliko svojih vpogledov. Glede splošnih nevarnosti na dirki ter tudi glede posameznih etap. In tako je omenil tudi dirko po Baskiji in točno ta spust," je v pogovoru s Sporzo razkril Markus Laerum, direktor Safe Cyclinga, ki nudi svetovanje in podporo pri organizaciji dirk.

Jonas Vingegaard | Avtor: Twitter Twitter

Čeprav ni šlo za pretirano tehnično zahteven spust, je bil omenjeni spust z Olaete vseeno podčrtan kot nevaren, saj je imela cesta številne razpoke, ki so jih povzročile korenine dreves. Ravno zaradi tega je bil ta ključni zavoj toliko bolj nevaren, kot so pričakovali kolesarji, preden so zavili vanj. Podrobni posnetki so namreč razkrili, da so pri vhodu v zavoj, ravno ko bi morali zaviti, številni kolesarji ravno poleteli preko ene izmed lukenj v asfaltu.

Laerum je tudi razkril, da so na organizatorje dirke naslovili vprašanje, ali je resnično pametno, da organizirajo etapo ravno na takšni površini, a "niso od organizatorjev dobili nobenega odgovora". "Zdaj torej razumete, zakaj je bilo tako frustrirajoče gledati dirko? S***je. Nesreče se bodo vedno dogajale, toda veliko stvari lahko izboljšamo. Recimo komunikacijo med organizatorji in kolesarji. Oziroma organizatorji med sabo."

"Dovolj zgodnje opozorilo na nevarnost je tisto, kar si kolesarji najbolj želijo in nam o tem najpogosteje govorijo. To pogosto poizkušamo rešiti s puščicami, led-lučkami, ali kakšnimi drugimi signali. Mnogi kolesarji so se pritoževali, da je bila cestna podlaga nevarna in neravna. Ali ni čudno, da ni bilo nič označeno? Zavedamo se, da je pogosto težko, da bi organizator preprosto spremenil začrtano traso, toda kolesarjem lahko pomagate vsaj tako, da jih opozorite. Gre za male stvari, ki pa imajo lahko zelo velik vpliv," je zaključil Laerum.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 19:55 05.april 2024.

    Španska mediteranska miselnost , lako čemo ! Potem se pa upa banda , ki je skoraj ubila 3 najboljše svetovne kolesarje , še nadaljevati dirko . Naj , da vidmo koga im bo končno uspelo ubiti !

Sorodne novice