Šport > Kolesarstvo
652 ogledov

Lahko po padcu načeti Roglič še ubrani vodstvo? To ga čaka danes ...

Primož Roglič Profimedia
Ali bo Roglič sploh v stanju braniti skupno vodstvo na dirki po Baskiji?

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Bora-hansgrohe) bo današnji dan na dirki po Baskiji pričakal v majici vodilnega, a za zdaj še ni jasno, ali bo v četrti etapi od Etxarri Aranatza do Legutia (157,5 km) po sredinem padcu sploh nastopil.

Štiriintridesetletni Kisovčan je namreč pri visoki hitrosti grdo padel 39 km pred ciljem sredine tretje etape. Preizkušnjo je po dveh minutah ob cesti lahko nadaljeval, a je bil ob tem videti precej pretresen in omotičen. Preden je lahko znova sedel na kolo, je po pravilih zdravnik opravili tudi krajši protokol za poškodbe glave, a ta po kasnejši objavi njegove ekipe ni kazal na pretres možganov.

Roglič je etapo končal na 18. mestu in dobro postavljen v ospredju glavnine, potem ko ga je ta pred zadnjim vzponom počakala. Kasneje se ni pojavil pred mikrofoni, da bi kot vodilni kolesar razkril, kaj se je dogajalo ob padcu. Tudi njegova ekipa po prvi objavi ni postregla z dodatnimi informacijami o stanju Slovenca. Zaenkrat tako še ni znano, ali bo dvakratni zmagovalec dirke po Baskiji (2018, 2021) še lahko branil rumeno majico vodilnega.

V seštevku ima sedem sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step) in deset pred Dancem Mattiasom Skjelmosejem Jensenom (Lidl-Trek). Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki je prav tako kasneje v etapi grdo padel, in Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) na četrtem oz. petem mestu zaostajata 14 sekund.

4. etapa dirke po Baskiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Četrta etapa letošnje dirke po Baskiji naj bi sicer bila pretežno ravninska (vsaj za standarde izjemno hribovite baskovske pokrajine), popestrili pa jo bojo štirje kategorizirani vzponi, od tega se bodo na zadnjega, kratkega, a zelo strmega Leintz-Gatzago (3 km, 8,7 %) povzpeli vsega devet kilometrov pred ciljem. Zaključek naj bi bil nato povsem ravninski.

Začetek etape naj bi bil precej enostaven, saj kolesarji prvih 30 kilometrov odvozijo po ravnem, preden jih pričaka prvi vzpon dneva. Najtežji klanec dneva in edini današnji vzpon druge kategorije Opakua je dolg 7,1 kilometra in ima povprečno naklonino 5,8 %.

Na vrhu Opakue sledi 10 ravninskih kilometrov, preden se kolesarji ponovno spustijo v dolino. Nato jih pričaka nekategoriziran vzpon na Puerto de Azatazeto (5,3 km, 3,4 %) ter še en spust, ki naj bi bil tehnično precej zahteven in nevaren. Sledi novih povsem ravninskih 40 kilometrov.

Dobrih 50 kilometrov pred koncem etape bodo kolesarji prečkali ciljno črto v Legutiu, a jih čaka še en ciljni krog s kar tremi kategoriziranimi vzponi tretje kategorije. Vzpon na Olaeto je sicer kratek, a brutalno strm (2 km, 8,6 %, max 13 %), kolesarje pa nato pričaka še en tehnično zahteven 10-kilometrski spust. Sledi še en zelo podoben vzpon, tokrat na Untzillo (2,3 km, 8,1 %).

Po novem spustu v dolino reke Deba se nato trasa ves čas rahlo vzpenja, po letečem cilju v Marulandi pa kolesarje pričaka zadnji vzpon dneva. Že prej omenjenega Leintz-Gatzago bodo prečkali 9,3 kilometre pred ciljem. Zaključek je nato povsem ravninski, kolesarji pa se bodo v celotnem dnevu povzpeli za 2146 višinskih metrov.

4. etapa dirke po Baskiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Primož Roglič Informacije Šport Prvo poročilo o Rogličevem stanju Primož Roglič Posnetek Šport To je trenutek, ko se je Roglič znašel na tleh Primož Roglič Velike težave Šport Roglič padel in le stežka znova sedel na kolo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice