Šport > Kolesarstvo
13489 ogledov

Posnetek navijača ujel pravega krivca za grozljivo nesrečo Rogliča, Jonasa ...

Dirka po Baskiji Twitter
Na spletu se je pojavila fotografija lukenj v cesti, ki so bile usodne za grozljiv padec na dirki po Baskiji.

Letošnjo dirko po Baskiji, katero je na koncu dobil Juan Ayuso (UAE Team Emirates), so zaznamovali številni grdi padci. Medtem ko so se pri različnih padcih na tleh znašli Tom Pidcock, Mikel Landa in Tao Geoghegan Hart, je kolesarsko javnost zagotovo najbolj pretresel četrtkov množični padec, v katerega so bili ujeti tudi vsi trije glavni favoriti za skupno zmago, Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel.

Dolgo časa se je ugibalo, kaj je v resnici zakrivilo množični padec, po katerem so številni kolesarji pristali v betonskem jarku, kjer so jo najhuje odnesli Vingegaard, Jay Vine in Steff Cras, ki so utrpeli najhujše poškodbe in so bili z rešilci na nosilih prepeljani v bolnišnico.

Jonas Vingegaard | Avtor: Twitter Twitter

Kot najverjetnejše glavne razloge za padec se je tako omenjalo prenevarno vožnjo kolesarjev ter s tem povezane prevelike hitrosti pri vstopu v ovinek, kolutne (disk) zavore ter neravno cestno površino pri vstopu v ovinek.

Jonas Vingegaard je namreč že pred meseci organizatorje opozoril ravno na ta spust, saj je pri ogledu trase opazil številne luknje in razpoke na cesti. Kljub opozorilu organizatorji niso storili ničesar.

Že ob televizijskih posnetkih se je dalo razbrati, da je nekaj kolesarjev ob vstopu v ovinek naravnost poletelo preko lukenj v cesti ter da so se ravno v trenutku, ko bi morali pri zelo visokih hitrostih zaviti, borili s skakanjem preko lukenj, kar je bilo na koncu tudi usodno.

Dirka po Baskiji | Avtor: Twitter Twitter

To je potrdil tudi nekdanji odlični kolesar Joseba Beloki, ki zelo podrobno pozna svoje domače ceste. "Tisti, ki smo s tega področja, zelo dobro poznamo ta ovinek. Gre za zelo enostaven ovinek, ki pa postane težaven zaradi podlage. Korenine dreves so povzročile razpoke, ki vas presenetijo sredi ceste."

Potem ko je bila sprejeta teorija, da so padec povzročile luknje na cesti sredi zavoja, je kraj nesreče obiskal kolesarski navdušenec Abel Rodriguez ter preko Twitterja delil fotografije s prizorišča, predvsem luknjo, ki je kolesarje pričakala v najbolj neprimernem času ter bila usodna za grozovit padec.

Podatki s Strave Remca Evenepoela so razkrili, da je v trenutku, ko je zadel luknjo, vozil s hitrostjo kar 78 km/h. Imel je ogromno srečo, da se je uspel izogniti jašku in drevesom, tako da je padel na travnati površini ob cesti. Vsi niso imeli takšne sreče.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Idioti 12:39 08.april 2024.

    Generalni vzrok nesreče je pa nedirkanje ekip, ki so prišle na dirko trenirat strategijo postavljanja in ne dirkati. Poleg tega so bile na dirki še polprofi ekipe, ki so prišle pa dirkat in tako se je zgodilo, da se s ...prikaži več 4. klanca spusti 200 kolesarjev naenkrat! Cesta pa niti slučajno niti po razno, tega ni dovoljevala. Za final , je bil pa 500 m pred ciljem pravokotni ovinek zožan za max. 3 kolesarje naenkrat!Če se ne bi tam razbili, bi se pa tu, z malo manj težkimi poškodbami ob srečanj z železom

  • Idioti 12:28 08.april 2024.

    Ne me basat ! Kolesarja ki sta prva padla 3. se je zaletel v do tedaj 2. in to sta bila na LEVI STRANI CESTE , kjer TE VZBOKLINE ni . Prepozno zaviranje do tedaj 3.na levem pasu ceste , ...prikaži več , je edini razlog za nesrečo .

  • sandi76 09:02 08.april 2024.

    Tekme po takih cestah bi morali v bodoče prepovedat, ravno tako tudi v tistih krajih, kjer navijači zasedejo pol cestišča in ogrožajo kolesarje !

Sorodne novice