Šport > Kolesarstvo
44979 ogledov

Zaradi Tadeja zapušča ekipo, Jumbo-Visma se krepi, prihaja tudi Slovenec?

Rui Costa Epa
S prvim avgustom se je uradno odprl kolesarski prestopni rok in prvi dnevi so bili resnično pestri.

Odlični Nizozemec Mike Teunissen bo naslednji dve sezoni nastopal za belgijsko ekipo Intermarche Wanty-Gobert, potem ko po štirih letih zapušča Jumbo-Vismo, pri kateri je tudi doživel največji uspeh kariere, zmago na otvoritveni etapi Dirke po Franciji leta 2019, ko je nekaj časa celo nosil rumeno majico vodilnega.

Belgijska ekipa je razkrila podpis svojega novega zvezdnika takoj zatem, ko je bilo potrjeno, da ekipo po koncu sezone zapušča legendarni Alexander Kristoff, ki bo okrepil norveško ekipo Uno-X.

Eden glavnih razlogov za Teunissenov odhod naj bi bilo dejstvo, da morajo v ekipi Jumbo-Visme sprostiti nekaj prostora za vse okrepitve, s katerimi se ekipo povezuje.

Po nizozemskih in belgijskih medijih se tako poroča, da naj bi za ekipo našega Primoža Rogliča že podpisala Ineosov Dylan van Baarle ter Borin Wilco Kelderman, čaka se le uradno potrditev s strani ekipe, po poročilih Wielerflitsa pa naj bi bila tik pred prestopom k nizozemskemu moštvu še FDJ-ev Attila Valter ter naš kolesar Bahrain Victoriousa Jan Tratnik.

 

Bivši svetovni prvak zapušča Pogačarja

Teunissen pa ni edina odmevna okrepitev vse bolj ambiciozne ekipe Intermarche Wanty-Gobert, ki je takoj po začetku prestopnega roka objavila kar dva zvezdniška prestopa. Ekipi se bo namreč pridružil kolesar ekipe UAE Team Emirates, nekdanji svetovni prvak Rui Costa.

35-letnik se bo belgijski ekipi pridružil po kar devetih sezonah pri ekipi UAE Team Emirates, oziroma njenemu predhodnici Lampre Meridi. Trikratni zmagovalec slovite Dirke po Švici ter dobitnik treh etap Toura je z Belgijci podpisal enoletno pogodbo.

Costa je namreč ob vzponu Tadeja Pogačarja in posledično prihodu mnogih odličnih hribolazcev, ki naj bi pomagali Slovencu na največjih dirkah, izgubil svojo vlogo kapetana moštva, katero je pred prihodom Tadeja držal čvrsto v svojih rokah.

Prav želja po vlogi kapetana naj bi bil glavni razlog za selitev, ekipo Intermarche Wanty-Gobert pa naj bi izbral zato, ker naj bi ga navdušilo, kakšno renesanso so po pridružitvi tej ekipi doživeli kolesarji, kot so Kristoff, Rein Taaramäe, Louis Meintjes, Jan Hirt...

Kot smo že prej omenili, pa je Intermarche Wanty-Gobert tudi utrpel en zvezdniški odhod, saj se je legendarni Norvežan Alexander Kristoff odločil, da je čas za vrnitev domov, tako da bo stopil eno stopničko nižje in se iz WorldTour ekipe preselil na ProTeam nivo, saj je z norveško ekipo Uno-X podpisal kar triletno pogodbo, kar pomeni da bo zanjo dirkal do svojega 38. leta.

Izjemni Kristoff je sicer v svoji karieri zbral več kot 80 zmag, med drugim je dobil dva velika spomenika kolesarstva, Dirko po Flandriji ter Milano-San Remo, prav tako pa ima v svoji zbirki štiri etape z Dirke po Franciji.

Ekipa Uno-X je sicer začela delovati leta 2010 na Kontinentalnem nivoju, ko je predvsem služila razvoju mladih norveških kolesarjev, medtem ko se je leta 2020 preselila med ekipe nivoja ProTeam, vse resneje pa naj bi pogledovala tudi proti WorldTour licenci, za katero se je prijavila za sezono 2023, a skoraj zagotovo ne bo imela dovolj točk, da bi bila izbrana. Nova priložnost za najvišjo licenco bo tako znova dobila leta 2026 in zagotovo si želi, da ji Kristoff do takrat privozi čim več točk.

 

Alpecin-Deceuninck s kar petimi okrepitvami

Alpecin-Deceuninck pa je nemudoma po odprtju prestopnega roka naznanil kar pet okrepitev, izmed katerih je zagotovo najodmevnejši prihod Danca Sorena Kragha Andersena.

Ekipa namreč pričakuje, da bo za naslednje leto prejela WorldTour licenco, kar pomeni, da bo dolžna sodelovati še na večjem številu dirk in zato tudi potrebuje širši kolesarski kader, v katerem zaenkrat kraljujeta Mathieu van der Poel in Jasper Philipsen, ki sta nesporni vodji ekipe.

Pomembno vlogo bo po novem prevzel Andersen, ki po šestih sezonah, tekom katerih je tudi dobil dve etapi Dirke po Franciji, zapušča ekipo DSM. Z Alpecinom je podpisal dvoletno pogodbo in bo ob omenjeni dvojici v ekipi eden glavnih adutov na enodnevnih klasikah, medtem ko mu bo na etapnih dirkah pripadla vloga lovca na etape.

Prav tako bo ekipo za dve leti okrepil Quinten Hermans, ki po drugem mestu na velikem kolesarskem spomeniku Liege-Bastogne-Liege velja za eno največjih odkritij letošnje pomladi. Tudi njemu bo pripadla pomembna vloga na klasikah, potem ko je letos zablestel v polnem sijaju, a se na koncu skregal s svojo ekipi Intermarche Wanty-Gobert, zaradi česar tudi zapušča ekipo.

Triletno pogodbo z ekipo pa je podpisal avstralski sprinter Kaden Groves, ki tako končuje svojo triletno avanturo pri ekipi BikeExchange-Jayco, kjer je resnično zablestel šele v letošnji sezoni, ko je dosegel dve zmagi in deset uvrstitev na stopničke, med drugim pa je dobil tudi etapo na Dirki po Kataloniji. Toda ob Dylanu Groenewegnu in Michaelu Matthewsu preprosto več ni videl svojega mesta v avstralski ekipi.

Groves pa ni edini Avstralec, ki bo okrepil belgijsko ekipo, saj se bo iz razvojne ekipe Groupame-FDJ k Alpecin-Deceunincku preselil še njegov rojak Jensen Plowright, ki je prav tako podpial za naslednje tri sezone.

Zadnjo okrepitev pa je moštvo našlo kar v svoji razvojni ekipi, saj bo za prvo ekipo v novi sezoni nastopal tudi Nicola Conci, ki se je po razpadu ruske ekipe Gazprom-RusVelo sredi letošnje sezone pridružil Alpecinovi razvojni ekipi.

 

Ineos izgubil prvega izmed svojih tekmovalcev

Pred ekipo Ineos Grenadiers je zelo zanimiv prestopni rok, saj je ekipo zaenkrat okrepil le Leo Hayter, po koncu sezone pa pogodbe potečejo takšnim zvezdnikom, kot so Adam Yates, Richie Porte (ki naj bi se upokojil), Richard Carapaz (ki naj bi se po pisanju medijev že dogovoril ze ekipo EF-Education EasyPost), Dylan van Baarle (na pragu prestopa k Jumbo-Vismi), Andrey Amador, Ethan Hayter, Jhonatan Narvaez, Cameron Worfe in Brandon Smith Rivera.

A medtem ko je prihodnost večine Ineosovih glavnih kolesarjev še neznana, pa je jasno, da ekipo zagotovo zapušča Irec Eddie Dunbar, kateremu so pred leti pri Ineosu napovedovali bleščečo kariero. Ker pa ob vseh zvezdnikih ni resnično nikoli dobil prave priložnosti, se je odločil, da je čas, da se poslovi od najbogatejše ekipe na svetu ter okrepi avstralsko moštvo BikeExchange-Jayco, s katerim je podpisal triletno pogodbo.

25-letni Irec naj bi sicer veljal za zelo nadarjenega kolesarja na najtežjih vzponih, a je v petih letih, odkar je član ekipe Ineos, dobil priložnost le na eni veliki tritedenski dirki, ko je leta 2019 nastopil na Giru ter na eni izmed etap celo končal na tretjem mestu. Prav pomanjkanje dirk najvišjega nivoja je bilo glavni razlog za selitev k avstralski ekipi.

Pri ekipi so sicer naredili še dve odmevni potezi, saj so podaljšali pogodbi svojima največjima zvezdnikoma. Michael Matthews je tako BikeExchangu obljubil zvestobo do konca leta 2025, Simon Yates pa do konca leta 2024. Prav slednjemu naj bi Dunbar pomagal na velikih tritedenskih dirkah, medtem ko naj bi sam dobil vlogo kapetana na tedenskih etapnih dirkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice