Šport > Košarka
927 ogledov

Izpoved NBA zvezde: "Zaradi predsednika je oče v zaporu, s starši nimam stika"

Enes Kanter Profimedia
Življenje košarkarskega zvezdnika se je spremenilo v pekel...

Politična scena v Turčiji, kjer je absolutna oblast v rokah predsednika Recep Tayyip Erdogana, je uničila mnogo družin, verjetno ena izmed najbolj znanih tragičnih zgodb na to temo pa prihaja iz ust novega centra ekipe Boston Celtics, Enesa Kanterja.

košarka, žoga, obroč (Pre)glasen kritik Šport NBA zvezdnik užalil predsednika, grozi mu zapor

Kanter je namreč znan kot velik nasprotnik Erdoganovega režima, zato je bil tudi premeščen na rdeči seznam neprijateljev države, na katerem se recimo nahaja legendarni turški nogometaš Hakan Šukur, ki je bil zaradi nasprotovanja Erdoganu celo izbrisan iz turške zgodovine.

Kanter je tako nedavno odprl srce ameriškim medijem ter se izpovedal, kakšen pekel preživlja v zadnjih letih, odkar je na muhi svoje države.

"Pozabil sem, kako zvenijo moji starši. Nismo se slišali od leta 2015. Nisem verjel, da bi lahko pozabil, kako zvenijo moji lastni starši," je priznal Kanter.

Zaradi sinovega "greha" so na hudem udaru tudi Kanterjevi starši: "Moj oče ne more več v službo. Ne upa, odkar so ga na poti pretepli. Rekli so mu: 'Ti si Enesov oče'. Lastna mati se ne more več svobodno sprehajati po ulici."

"Moje besede se danes daleč slišijo, saj sem NBA igralec. Ko nekaj povem, se o tem takoj govori, postane viralno. Nekateri pravijo, da to ni moj posel. Pravijo: 'Samo igraj!". Toda spomnim se, da je bila pred Erdoganom Turčija dežela miru in svobodne demokracije."

"Zdaj pa je popolnoma drugače. Ni demokracije, ni svobode govora. Moj oče je izgubil službo. Sedaj je že drugič v zaporu. Poizkušam ga spraviti v Ameriko, toda ne more priti do potnega lista. Zdaj zapirajo ljudi zgolj zato, ker imajo določene fotografije na telefonu. Celo moji prijatelji so v strahu, ker so kdaj na kakšni fotografiji stali ob meni. Moja slika na njihovem telefonu jih lahko uniči."

Enes Kanter NBA zvezdnik Šport Kritiziral predsednika, zato so aretirali njegovega očeta

"To kar poizkušam doseči, je večje od košarke. Želim biti glas nedolžnih. Rad bi, da bi lahko še več povedal, da bi se me še bolje slišalo. Da bom lahko po koncu vsega tega s ponosom nosil zastavo Turčije, ker ljubim svojo državo. Težava je v turški vladi. Molim za svojo državo, poizkušam vplivati na svet. Želel bi se vrniti v Turčijo, toda to je nemogoče."

V svojem pregonu Kanterja je namreč Erdoganova oblast odvzela potni list košarkarju ter mu prepovedala vstop v državo, ne dajo pa mu mira niti na drugi strani luže, kjer so mu letos sabotirali košarkarske kampe, ki jih je organiziral za otroke emigrantov.

Miami Heat New York Knicks NBA zvezdnik Šport Ne bo prišel v Evropo, ker ga je strah, da ga bodo umorili

Komentarjev 1
Sorodne novice