Šport > Košarka
2464 ogledov

Šok! Nekdanji MVP zaradi duševnih težav nenadoma prekinil kariero!

Ricky Rubio Profimedia
Veliki košarkarski zvezdnik si bo zaradi duševnih težav vzel premor od košarke.

Španski košarkarski zvezdnik Ricky Rubio ne bo zastopal barve svoje države na bližnjem svetovnem prvenstvu, ki ga bodo med 25. avgustom in 10. septembrom gostili Japonska, Filipini in Indonezija. Najbolj koristen igralec (MVP) zadnjega mundiala na Kitajskem 2019 si je vzel premor zaradi skrbi za svoje duševno zdravje.

"Zaradi skrbi za svoje duševno zdravja sem se odločil za prekinitev poklicne kariere. Vse bi prosil za razumevanje in spoštovanje moje zasebnosti. Ko bo pravi čas, bom sporočil več informacij o svoji odločitvi," je na spletni strani španske košarkarske zveze zapisal 32-letni Rubio.

Ricky Rubio | Avtor: Profimedia Profimedia

Dolgoletni nosilec igre španske izbrane vrste si je konec leta 2021 strgal križne vezi v levem kolenu, po več kot enoletni rehabilitaciji pa se je vrnil v začetku letošnjega leta. Tik pred poškodbo je beležil odlične številke, saj je na tekmo povprečno dosegal 13,1 točk, 4,1 skokov, 6,6 asistenc in 1,4 ukradenih žog. Po vrnitvi po poškodbi pa so bile osebne številke španskega zvezdnika dosti nižje. V minuli sezoni je tako nastopil na 33 tekmah, tekom katerih je povprečno beležil 5,2 točk, 2,1 skokov in 3,5 asistenc.

Rubio je pred letom dni podpisal triletno pogodbo za Cleveland Cavaliers v vrednosti 18 milijonov dolarjev oziroma 16,35 milijona evrov, pred tem je v severnoameriški ligi NBA igral tudi za ekipe Minnesota Timberwolves, Utah Jazz in Phoenix Suns. Na stari celini je blestel v dresih Juventuta in Barcelone.

Ricky Rubio | Avtor: Profimedia Profimedia

Med leti 2007 in 2009 je bil trikrat zapored izbran za Fibinega najboljšega mladega košarkarja leta, v svoji prvi sezoni v ligi NBA pa je bil izbran v najboljšo peterko novincev, v glasovanju za novinca leta pa ga je prehitel le Kyrie Irving. Tekom svoje klubske kariere je osvojil Evroligo, EuroCup, pokal EuroChallenge, špansko ligo in tri kraljeve pokale. 

V dresu španske izbrane vrste je na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 osvojil srebrno, v Rio de Janeiru 2016 pa bronasto odličje. Na svetovnem prvenstvu na Kitajskem 2019 se je veselil zlate kolajne, tako kot na evropskih prvenstvih na Poljskem 2009 in v Litvi 2011. V Turčiji 2007 in Sloveniji 2013 je osvojil bron.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:33 06.avgust 2023.

    Dejstvo je, da si običajni smrtniki niti v sanjah ne moremo predstavljati, da znajo bit za vrhunske športnike psihični napori bistveno težji od fizičnih. Včasih se o tem naglas ni prav veliko govorilo, danes pa vse več in prav je ...prikaži veče tako. Mladi, ki sanjajo o vsem mogočem in raznih svetlečih karierah, ki so v medijih najbolj izpostavljene, bi se v prvi vrsti morali zavedati, da ni vse zlato kar se sveti in da je za dolgo in lagodno življenje še najvarneje biti "skrit v množici"...

Sorodne novice