Šport > Košarka
2740 ogledov

Šokanten podatek razkriva, kako se sodniki na tekmah spravljajo nad Dončića

Luka Dončić Profimedia
Dončić je ponoči z 31 točkami strl Utah Jazz, kljub temu da je ponovno moral celotno tekmo biti boj s sumljivim sodniškim kriterijem.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na tekmi severnoameriške lige NBA z moštvom Dallas Mavericks premagal najboljše moštvo v ligi Utah Jazz s 111:103 in kot prvi strelec dvoboj končal pri 31 točkah. Ta številka pa bi lahko bila še dosti višja, če bi sodniška trojica dostojno opravila svoje delo...

Šokira namreč podatek, da je Luka na celotni tekmi izvajal vsega tri proste mete, kljub temu da je bil s svojimi čarovnijami nerešljiva uganka za obrambo ekipe iz dežele mormonov, ki ni izbirala načinov, kako zaustaviti slovenskega košarkarskega virtuoza.

A to je bila zgolj ena izmed tekem v seriji Dallasovih dvobojev, katere je zaznamoval sumljiv sodniških kriterijev. Luka namreč na zadnjih 10 tekmah v povprečju dobi manj kot 5 prostih metov na tekmo, kar je naravnost nepredstavljivo za igralca, ki igra na takšen način kot Luka.

Slovenec je namreč drugi košarkar v ligi po številu prodorov pod obroč na tekmo, saj se skozi nasprotno obrambo prebije 21,8-krat, s čimer zaostaja le za Shaiem Gilgeousom-Alexandrom (25,2).

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako pa Luka vodi (če izvzamemo Anzejsa Pasecniksa, ki je v celotni sezoni igral vsega 6 minut) po odstotku v kolikšnem deležu napadalnih akcij svoje ekipe je bil udeležen, saj se preko Slovenca odvije kar 35,2 % vseh akcij Dallasa (odstotki povprečnega košarkarja se vrtijo okoli številke 20).

A kljub temu, da gre za igralca, ki poveljuje skorajda vsakemu napadu svoje ekipe ter se s svojimi načinom igre prodorov pod obroč ne boji kontakta, Luka povprečno na tekmo izvaja malo manj kot 7,1 prostih metov, ta številka pa je na zadnjih tekmah še dosti nižja.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Joel Embiid jih recimo na drugi strani na tekmo v povprečju izvaja skoraj 12, Giannis Antetokounmpo pa 10. Od Luke več prostih metov na tekmo izvajajo tudi Trae Young, Zion Williamson, Bradley Beal, Jimmy Butler, Kevin Durant, Damian Lillard...

In potem se ljudje še čudijo, zakaj Luka toliko časa krili z rokami in se pritožuje pri sodnikih... Kaj pa mu drugega preostane pri takšnem kriteriju?

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice