Šport > Nogomet
7796 ogledov

To je o kontroverzni enajstmetrovki povedal Skomina: "Odločitev je..."

Damir Skomina Euro 2016 EPA
O enajstmetrovki, ki je prelomila polfinalni obračun med Argentino in Hrvaško, je spregovoril tudi nekdanji odlični sodnik.

Sicer v zadnjem času na nogometnih igriščih vrhunsko pravico deli tudi Slavko Vinčić, a vseeno ostaja Damir Skomina z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega nogometa, kot naš najboljši sodnik vseh časov. Primorec je pravico delil na dveh evropskih in enem svetovnem prvenstvu, prav tako pa ga je doletela čast, da je sodil veliko finale lige prvakov, evropske lige ter evropskega superpokala.

Nič čudnega, da je bil ob spornih odločitvah na letošnjem svetovnem prvenstvu tako eden najbolj iskanih sogovorcev. Naši kolegi pri 24ur so ga tako kontaktirali po polfinalnem obračunu med Hrvaško in Argentino, katerega je odločila enajstmetrovka, ko je italijanski sodnik Daniele Orsato po trku hrvaškega vratarja Dominika Livakovića in argentinskega napadalca Juliana Alvareza pokazal na belo točko.

Daniele Orsato Po porazu Šport Mnenja deljena, Hrvati prepričani, da je kriv sodnik Luka Modrić Znorel tudi Dalić Šport Modrić: "On je eden najslabših na svetu! Je katastrofa!"

Najstrožjo kazen je uspešno unovčil Lionel Messi, hrvaški nogometaši, ki so do te usodne situacije nadzorovali dvoboj, pa se niso uspeli pobrati in so do konca tekme prejeli še dva zadetka. Po koncu tekme pa so iz hrvaškega tabora letele številne pritožbe na sojenje Orsata in kontroverzno enajstmetrovko. A kot je Skomina izjavil za 24ur, je bila najstrožja kazen dosojena upravičeno.

"Kar se tiče omenjene situacije, zadeva ni lahka, toda zame je sodnik absolutno pravilno dosodil kazenski strel. Ne morem si predstavljati, da bi odločitev lahko bila drugačna," se je z odločitvijo Orsata strinjal Skomina, nato pa je takšno odločitev še argumentiral.

Julian Alvarez Dominik Livaković | Avtor: Profimedia Profimedia

"Napadalec si je dal predložek, žoga je bila še vedno v igri in lahko bi jo nadzoroval. Pri tem so zelo pomembni gibi vratarja, ki gredo v igralno smer napadalca. Razumem javnost, ki razmišlja, da vratar ni naredil dodatnega giba, da bi prišlo do stika in je napadalec trčil vanj, a zaradi vratarjevega prvotnega giba v smeri napadalca ne more biti drugega kot kazenski udarec. Zadeva je zame črno-bela in če ga sodnik ne bi dosodil, bi moral posredovati VAR," je debato na to temo zaključil Skomina.

Posnetek pogovora s Skomino si lahko ogledate tukaj.

 

luka modrić Kapetan Šport Modrić za svoje soigralce porabil dva milijona evrov, kupil jim je ... Argentinska nogometna reprezentanca Kaj je tega treba? Šport Sramotno obnašanje Argentincev šokiralo svet! Tako so sramotili Hrvate Matjaž Kek Odziv strokovnjaka Šport Kek sporočil Hrvatom: "Glejte, žal moram reči..."
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 16:34 15.december 2022.

    hm.. berem in berem razlago skomine pa ne razumem dobro. torej vratar mora samo stat in čakat, da mu pride napadalec tik do nosa. torej vratar ne sme steči ali skočiti proti nasprotnemu igralcu, ker bi ga lahko zmedel ali ...prikaži več se celo dotaknil. zame je sporno to da je omenjen namen. ne pa dejanska izvedba. jest kot golman imam pravic naskočit žogo. še enkrat .imam pravic lovit žogo. če pri tem zbegam nasprotnika hura, če pa pritem demoliram nasprotnika, potem -ja potem je pa kazen. tale razlaga niOK.

Sorodne novice