Šport > Zimski športi
386 ogledov

Planica dobila še dodatno tekmo, veliki kristalni globus že predčasno oddan

Planica 2109 Anže Petkovšek
Planici na finalu sezone dodatna četrta tekma na letalnici.

Smučarska zveza Slovenije (SZS) si je po odpovedi tekmovanj svetovnega pokala v smučarskih skokih na Norveškem močno prizadevala, da omogoči dodatne tekme v Planici. V dogovoru z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) bo v dolini pod Poncami ena dodatna tekma na finalu sezone, v četrtek, 25. marca, na letalnici bratov Gorišek.

Kot so sporočili iz SZS, jim je koronavirusna pandemija precej otežila pridobivanje dodatnih sponzorskih sredstev za tekme.

"Bili smo v tesnih stikih s številnimi potencialnimi partnerji, ki bi nam dali možnost, da pridobimo dovolj finančnih sredstev za organizacijo dodatnih tekmovanj. Na koncu smo se s Fisom dogovorili, da lahko zagotovimo eno dodatno tekmovanje na letalnici v Planici. Tekma bo v četrtek, 25. marca, v času že prej potrjenega tradicionalnega finala sezone v smučarskih skokih," so sporočili iz krovne slovenske zveze.

Planica bo tako ob koncu letošnje sezone gostila tri posamične in eno ekipno tekmo. Dodatna četrtkova bo nadomestila tekmo, ki bi morala biti 21. marca na letalnici v Vikersundu.

Planica 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Planiška velikanka Anže Petkovšek

"Skupaj z našimi prijatelji iz Planice bomo s štirimi tekmovanji v smučarskih poletih od 25. do 28. marca sklenili tako uspešno kot izzivov polno zimsko sezono 2020/21," so sporočili tudi iz Fisa.

"Vse od začetka sezone v poljski Wisli nam je v zahtevnih pogojih uspelo za zdaj izpeljati vseh 26 načrtovanih tekem svetovnega pokala. Navkljub intenzivnim prizadevanjem pa nam ni uspelo nadomestiti norveške turneje raw air, ki so jo odpovedali zaradi covidne pandemije in z njo povezanih omejitev glede potovanj," so še sporočili pri Fisu.

Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile je potrdil, da bodo imeli skakalci pred finalom pod Poncami dva prosta konca tedna tekmovanj. Od 13. do 14. marca ter od 20. do 21. marca tekem svetovnega pokala za skakalce namreč ne bo.

 

Granerud že dobitnik velikega kristalnega globusa

Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je moral v sredo predčasno končati nastope na 53. svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus, pa je danes izvedel veselo novico. Ker pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) ne bodo nadomestili vseh tekem odpadle norveške turneje, je Granerud že osvojil veliki kristalni globus.

Smučarska zveza Slovenije (SZS) si je po odpovedi tekmovanj svetovnega pokala na Norveškem prizadevala, da omogoči dodatne tekme v Planici. Zaradi težav pri iskanju sponzorjev pa bo v dogovoru s Fisom v dolini pod Poncami le ena dodatna tekma na finalu sezone na letalnici bratov Gorišek.

Halvor Egner Granerud | Avtor: Epa Epa

To že pomeni, da je Granerud, ki je to sezono nanizal 11 zmag v svetovnem pokalu, predčasno osvojil veliki kristalni globus. Norvežan bi se skupne zmage v svetovnem pokalu veselil že zadnji vikend pred SP v romunskem Rasnovu, a je bil po zmagi diskvalificiran zaradi neustreznega dresa.

Štiriindvajsetletni Granerud, ki pred to sezono ni niti enkrat zmagal v svetovnem pokalu, je to zimo za svojo prvo skupno zmago nabral neulovljivih 1544 točk, saj Nemec Markus Eisenbichler na drugem mestu tri posamične tekme pred koncem zaostaja za 526 točk. Tretji je Poljak Kamil Stoch (944), najboljši Slovenec Anže Lanišek (749) pa je šesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice