Šport > Kolesarstvo
4561 ogledov

"Bil sem kot Pantani... skoraj mrtev"

jan ullrich Epa
Nekdanji nemški kolesarski zvezdnik je spregovoril o svoji odvisnosti.

Jan Ullrich, zmagovalec dirke po Francji leta 1997, je prvič spregovoril v javnosti po živčnem zlomu, ki ga je doživel leta 2018. Sodeloval je v oddaji The Move nekdanjega velikega tekmeca, zdaj prijatelja Lanca Armstronga. Edini nemški zmagovalec Toura je med drugim dejal, da je bil zelo blizu podobne usode kot Marco Pantani. Ta je bil velik rival obeh, po duševnih težavah in zasvojenosti pa je umrl februarja 2004 zaradi prevelikega odmerka kokaina.

"Pred tremi leti sem bil velikih težavah," se je obdobja, ki so ga zaznamovale vožnje z avtom pod vplivom alkohola, fizična obračunavanja in odvisnost, spomnil Ullrich. "Potem si prišel na obisk. Zelo vesel sem te bl in da, bil sem kot Marco Pantani... skoraj mrtev," je za Armstrongov podcast, ki ga je ta gostil na Mallorci skupaj z nekdanjim moštvenim kolegom George Hincapiejem in svojim športnim direktorje Johanom Bruyneelom.

"Okreval sem, ker imam dobre prijatelje, vštevši tebe. Vrnli so me v življenje. Zdaj sem srečen," je dejal Ullrich.

"Kolesarjenje je koristno zate. Druženje s prijatelji. Ljubezen. Moj otroci, moja družina. Na vse to sem pozabil. To je bil moj problem," je o vzroku za pretekle težave dejal Nemec. Ta je tako kot kasneje Lance Armstrong ob koncu kariere moral priznati uporabo nedovoljenih poživil, ujet je bil ob 'operaciji Puerto', ki je v Španiji številne kolesarje vpletla v uporabo krvnega dopinga. Z javo obsodbo, ki je sledila, se je Ullrich težko soočal.

lance armstrong jan ullrich | Avtor: Reuters Reuters

Ullrich in Armstrong, ki je zaradi dopinga ostal brez sedmih zmag na Touru, sta zdaj skupaj kolesarila na Mallorci. "Pri meni je tako, da gre vse na polno, ali pa je na nič. Trenram vsak dan in pijem vodo. Z alkoholom in drogami sem zaključil pred tremi leti. Zdaj sem zelo zdrav, moje dekle mi kuha zelo zdravo hrano. To mi je vrnilo dobro formo in dobro počutje," pravi Ullrich.

Armstrong je sicer leta 2018 priletel v Evropo in priskočil na pomoč Ullrichu, ko je bil ta aretiran in napoten v psihiatrično bolnišnico. "Drastično si spremenl moje življenje. Bil si moj izziv," pa se je rivalstva spomnil Armstrong in dejal, da je bil Nemec njegov edini resni tekmec na Tourih. "Šla sva skozi nore čase in tudi za... čas, skozi njih sva navigirala na drugačen način. Toda zdaj smo tu in tega človeka imamo nazaj, zdravega in čilega. To je eden izmed vrhuncev mojega leta," je zaključil Armstrong.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice