Šport > Kolesarstvo
2106 ogledov

Blamaža kolesarskega asa! Slavil prestižno zmago, pri tem pa spregledal...

Dirka po Švici Epa
Leknessund s solo napadom do etapne zmage na Dirki po Švici, rumena majica še vedno v lasti Williamsa.

Drugo etapo letošnje Dirke po Švici je dobil Andreas Leknessund (Team DSM) ki je na 200 kilometrov dolgi etapi od Küsnachta do Aescha napadel iz skupine ubežnikov na zadnjem vzponu dneva.

23-letni Norvežan je ciljno črto prečkal 38 sekund pred glavnino, v kateri je sprint dobil Alberto Bettiol (EF Education – Easy Post) pred Michaelom Matthewsom (Team BikeExchange Jayco).

Alberto Bettiol | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Nekdanji zmagovalec velikega kolesarskega spomenika Dirke po Flandriji pa se je po prihodu v cilj dobro osmešil, saj je po dobljenem sprintu v ciljnem prostoru še dolgo proslavljal, preden so ga po nekaj minutah končno obvestili, da je zgolj drugi, saj je Leknessund že davno kot prvi prečkal cilj.

V času glavnine so ciljno črto prečkali tudi vsi glavni favoriti za skupno zmago, tako da je edina večja sprememba v skupnem seštevku strm vzpon Leknessunda, ki po novem za zmagovalcem prve etape Stephenom Williamsom zaostaja za 7 sekund. Na drugem mestu ostaja Maximilian Schachmann (Bora Hansgrohe), ki zaostaja 4 sekunde, na tretjem pa Andreas Kron (Lotto Soudal) s 6 sekundami zaostanka.

Dirka po Švici | Avtor: Epa Epa

Etapa se je sicer začela bliskovito, saj so si napadi sledili z vseh strani, a kljub temu se beg izoblikuje šele po 25 kilometrih. V ospredju se izoblikuje skupina, ki jo sestavljajo Michael Schär, Simon Pellaud, Leonardo Basso, Matthew Holmes, Matteo Badilatti, Jonas Rutsch, Joel Suter in Mathieu Burgaudeau, kmalu pa se jim pridružijo še Claudio Imhof, Simon Vitzthum in Leknessund.

Imhof in Basso sta izgubila stik že na prvem kategoriziranem vzponu dneva, medtem ko si ostali privozijo prednost šestih minut pred glavnino. Leknessund pa na vmesnih sprintih pridno pobira bonusne sekunde.

Ubežna skupina se nato začne čedalje bolj krčiti in ob vzožju zadnjega vzpona dneva so v ospredju le še Schär, Holmes, Rutsch, Badilatti, Burgaudeau in Leknessund, ki se na polovici klanca odloči za solo napad. Vrh doseže z minuto prednosti pred Rutschem, medtem ko glavnina zaostaja za minuto in pol.

Dirka po Švici | Avtor: Epa Epa

Leknessund, ki ima v mislih tudi rumeno majico vodilnega, pritiska do praktično samega cilja, roke v zrak ob svoji največji zmagi kariere dvigne šele v zadnjih metrih. Toda ni bil edini. Očitno so nekateri kolesarji v glavnini spregledale dejstvo, da je Norvežan že v cilju, saj so se sprinterji nekoliko razredčene skupine udarili za "zmago".

Ciljno črto tako prvi prečka Bettiol, ki v cilju veselo proslavlja svojo "zmago". Šele čez nekaj časa nesrečnega Bettiola, ki si je kot veliki šampion resnično privoščil amatersko napako, obvestijo, da je zmagovalec današnje etape prišel v cilj že 38 sekund pred njim. 

"Radijska povezava je bila izklopljena. Seveda sem se veselil. Zdaj pa čakam jutrišnji dan, saj sem prepričan, da me bodo kolesarji zaradi tega tudi malo zbadali," je po etapi razlagal Bettiol.

Je pa zato silovit tempo glavnine v zadnjih kilometrih pokvaril Norvežanove načrte o rumeni majici vodilnega, saj je Williams uspel zadržati 7 sekund prednosti, Leknessund pa se bo zaenkrat moral zadovoljiti s četrtim mestom v skupnem seštevku.

Danes so bili kolesarji v bližini Basla, v torek pa jih čaka novih 177 km od Aescha do Grenchena, severno od Berna. Dirka se bo zaključila v nedeljo z vožnjo na čas v Vaduzu. Slovenski kolesarji na dirki ne nastopajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice