Šport > Kolesarstvo
21922 ogledov

Legendarni kolesar Pogačarjevo ekipo posredno obtožil uporabe dopinga!

Mauro Gianetti in Tadej Pogačar Profimedia
Legendarni kolesar ne verjame, da je kolesarstvo lahko čisto, dokler v njem delujejo ljudje s temačno preteklostjo.

Eden izmed najboljših kolesarjev iz začetka tega tisočletja, Španec Iban Mayo, je za Jot Down opravil obširen intervju, v katerem pa se je dotaknil tudi najtemnejše plati kolesarstva - dopinga. Sicer ni želel nikogar napasti ali obtožiti neposredno, a je dal vseeno jasno vedeti, da ni prepričan, da so kolesarji "čisti", če pa v kolesarskem svetu še vedno delujejo nekateri vodje ekip iz najtemačnejših časov kolesarstva. Izpostavil je kar dva člana vodstva ekipe UAE Team Emirates, za katero nastopa naš Tadej Pogačar, Joxeán Fernández Matxína in Maura Gianettija.

"Kaj se je vedno govorilo o kolesarstvu? Da se mora spremeniti imidž, da se morajo spremeniti kolesarji iz tistega najtemačnejšega obdobja. Toda isti ljudje so še vedno tu. Če imamo tu še vedno iste ekipe in iste ljudi, iste direktorje, iste menedžerje ... Zakaj so oni lahko ostali isti? Matxin je še vedno tu, ali Gianetti, ki je še vedno z ekipo. Ali Eusebio Unzué pri Movistarju. Če so zraven isti ljudje, kot pred dvajsetimi leti, ko so se te stvari dogajale, kakšne zaključke lahko potegnemo?" je bil kritičen Mayo, ki ne verjame, da se je kolesarstvo resnično spremenilo na bolje.

Matxin in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mayo se je sicer na največjo sceno prebil leta 2001, ko je pri vsega 23 letih dobil etapo na slovitem kriteriju Dauphine. Leta 2002 je bil peti na Vuelti, medtem ko se je resnično v sam kolesarski vrh prebil leta 2003, ko je dobil dirko po Baskiji in dve etapi kriterija Dauphine, Tour pa končal na šestem mestu ter z etapno zmago na kraljevski etapi s ciljem na Alpe d'Huez. Naslednje leto je na svoji najljubši dirki - kriteriju Dauphine ob dveh etapnih zmagah končno dobil tudi skupni seštevek, eno etapno zmago na omenjeni dirki pa je zabeležil še leta 2006. Leta 2007 je zabeležil svojo 23. in hkrati zadnjo profesionalno zmago, ko je dobil etapo na Giru, preden je bil pozitiven na dopinškem testu ter je zaradi tega še pred dopolnjenim 30. letom starosti predčasno končal svojo kariero.

V omenjenem intervjuju se je dotaknil tudi pozitivnega testa na EPO z dirke po Franciji 2007, kar je bil najtežji trenutek njegove kariere. "Dobil sem informacijo, da sem bil na Touru pozitiven, in nato me je Matxin poklical ter mi povedal, da je novica že prišla v medije. Ne vem, zakaj me ni nihče od novinarjev poklical glede tega, vsi so objavili novico brez moje plati zgodbe. Zahteval sem ponovno analizo. Zanimivo, drugi vzorec je bil negativen. Toda UCI (Mednarodna kolesarska zveza op. p.) se je odločila za tretjo analizo, kar se ni zgodilo še nikoli prej."

Iban Mayo | Avtor: Profimedia Profimedia

Mayo je nato z vso silo udaril po ekipah, ki se ob pojavu novice o uporabi dopinga izgovarjajo, da niso ničesar vedele ter se odpovejo svojemu kolesarju. "To vse ekipe pravijo. Glede vseh kolesarjev, ki so bili pozitivni, pravijo isto stvar. Da ekipa pri tem ni imela ničesar zraven. Kolesarja nato suspendirajo brez plače. To se je dogajalo v naši ekipi (Saunier Duval op. p.) in v številnih drugih. Zgodilo se je naslednje leto z Aleksandrom Vinokourovom, dogajalo se je v ekipi Gerolsteiner in številnih drugih. Vse so imele enako uradno izjavo, da niso ničesar vedele," je bil besen Mayo, ki se dobro zaveda, da se nič podobnega ne dogaja brez vednosti ekipe.

Je pa Mayo priznal, da sta bili tudi dve izjemi v španskem kolesarstvu, ko sta ekipi stali svojima šampionoma ob strani. Šlo je seveda za dva največja španska kolesarska zvezdnika tega tisočletja, Alberta Contadorja in Alejandra Valverdeja. "V skorajda vseh primerih si prepuščen samemu sebi. Bili sta dve izjemi, ko sta ekipi podpirali svojega kolesarja, ko je bil suspendiran in so ga še vedno plačevali ter čakali, da se vrne na dirke. Šlo je za Valverdeja in Contadorja. Toda vsi ostali so bili pregnani iz ekip, kar je zelo nepošteno. Toda navsezadnje je kolesarstvo pač nepošteno."

Iban Mayo | Avtor: Profimedia Profimedia

Mayo je še razkril, da kolesarja, ki je padel na dopinškem testu, niso podprli niti njegovi kolesarski prijatelji in sotekmovalci, pa čeprav so takrat praktično vsi jemali nedovoljena poživila. "Na koncu se ni nihče pogovarjal s tabo. Ko si ti na vrsti, si pač na vrsti, in dokler nisi ti tisti, ki je na vrsti, gledaš stran. Ne vem, kako je zdaj, toda včasih nismo imeli nobenega združenja ali sindikata, ki bi skrbel za nas in to je bil problem. Z nami so zato lahko počeli, kar so si želeli. Ne vem, če se je kaj spremenilo, ker nisem več vpleten v ta šport. In potem so vedno vsi gledali stran, nihče ni nikomur priskočil na pomoč. Nihče si ni upal pokazati obraza, se postaviti na tvojo stran."

Za konec se je dotaknil še svojega pozitivnega dopinškega testa, za katerega še vedno verjame, da ni šlo vse po pravilih. "Če se prav spomnim, je bila druga analiza negativna. Bilo je negativno in moj suspenz je bil ukinjen. Toda na veliko presenečenje je UCI zahtevala še tretjo analizo. Seveda so te stekleničke z vorci pripravljene za dve analizi. Ko so želeli testirati še tretjič, je bila seveda steklenička že nekaj časa odprta. Z vzorcem se je lahko manipuliralo. Stekleničko napolnite do rdeče oznake in od tam vzamejo dva vzorca, A in B, najprej testirajo vzorec A, po potrebi še vzorec B. Toda naknadno so vzeli še tretji vzorec iz že odprte stekleničke. Kdo mi lahko zagotovi, da se ni vmes kaj priredilo vsebino stekleničke? Toda tako je bilo. V tem ni bilo nobene logike," je zaključil nekdanji odlični kolesar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • dare326 07:39 15.april 2024.

    Frustracije dopingaša, ki ni več v kolesarstvu in frustracije novinarja, ustvariti afero. Pred 20 leti so si vsi menjali kri in bili na EPO. Danes nikomur več ne pade na pamet jemati doping. Kakšnemu z nizkim čelom še. Trening in ...prikaži več prehrana sta tako optimirana, da doping ne pride v poštev, podre ti cel sistem.

  • Anja1956 17:45 14.april 2024.

    Ja, ja !

Sorodne novice