Šport > Košarka
31085 ogledov

Kakšno nespoštovanje do Luke! Noro, kaj je izjavil priznani strokovnjak

Luka Dončić in Shai Gilgeous-Alexander Profimedia
ESPN-ov novinar je kanadskega košarkarja razglasil za najboljšega igralca prihajajočega svetovnega prvenstva ter vztrajal, da je boljši košarkar od Luke Dončića.

Čez slaba dva tedna se pričenja svetovno prvenstvo v košarki, ki ga letos gostijo Kitajska, Japonska in Filipini, tako da je reprezentančna košarka ena izmed glavnih športnih tem tudi na drugi strani luže, kjer njihova NBA trenutno "počiva".

Prvi favoriti prvenstva so zagotovo Američani, ki pa so se tokrat odločili za nekoliko drugačen pristop, saj so svojo reprezentanco sestavili z odličnimi mladimi košarkarji, a brez pravih superzvezdnikov najvišjega nivoja. Prav tako sta svoj nastop na prvenstvu iz dveh popolnoma različnih razlogov odpovedala tudi Nikola Jokić in Giannis Antetokounmpo, tako da je postal nesporni prvi zvezdnik tekmovanja naš Luka Dončić, ki se je ponovno rade volje odzval klicu reprezentance.

Pa je Luka res nesporno največji zvezdnik in najboljši košarkar prihajajočega prvenstva? No, vsaj za veliko večino košarkarskih navdušencev o tem ni dvoma, se pa s tem ne strinja sicer znani ESPN-ov novinar Tim Bontemps, ki je v nedavnem podcastu Briana Windhorsta "The Hoop Collective" izjavil, da Luka sploh ni najboljši igralec prvenstva. To naj bi namreč bil Shai Gilgeous-Alexander.

Luka Dončić in Shai Gilgeous-Alexander | Avtor: Profimedia Profimedia

"Shai Gilgeous-Alexander je najboljši igralec tega turnirja, mislim da ima lepe možnosti, da bo postal MVP turnirja," je s svojo razlago začel Bontemps, katerega je Windhorst nemudoma prekinil: "Že drugič danes sem te slišal izreči nekaj takšnega. Luka Dončić vendar igra na tem turnirju. Mogoče bi kvečjemu lahko rekel, da je eden izmed dveh najboljših igralcev" ga je popravil Windhorst, toda Bontemps se ni dal prepričati.

"Seveda, lahko bi rekli, da sta to dva najboljša igralca. Toda Shai je bil minulo sezono boljši od Luke. Vem, da je bil minulo leto Shai zagotovo boljši od Luke. No, kakorkoli, Shai je eden izmed dveh najboljših igralcev turnirja, zdaj ko Giannis ne bo igral. Se strinjam. Saj ne želim reči, da je neprimerljivo boljši od Luke. Sta si blizu. A že to, da sta si z Luko tako blizu, kaže, za kako dobrega košarkarja gre. Mislim, da je Shai resnično dober košarkar," se je nekoliko omehčal Bontemps, a se Windhorst še vseeno ni strinjal.

Luka Dončić in Shai Gilgeous-Alexander | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tudi sam mislim, da je Shai odličen igralec, a vseeno se mi zdi nekoliko prezgodaj reči, da sta z Luko na istem nivoju, ko pa je bil Luka štirikrat zapored izbran v idealno postavo lige NBA," je glas razuma ponovno ponudil Windhorst, a se Bontemps še vedno ni dal prepričati: "Minulo sezono sta bila oba v prvi postavi lige NBA!" je nemudoma odgovoril novinar ESPN-a, preden je zaključil, da se pa zagotovo strinja, da je Luka ob Shaiju nedvomno boljši od vseh igralcev ameriške reprezentance ter da sta to dva največja kandidata za naziv MVP prvenstva.

Shai, ki je bil izbran na istem naboru kot Luka, sicer ima za sabo resnično fantastično sezono, ko je prvič nastopil na tekmi vseh zvezd in bil uvrščen v prvo peterko lige NBA, sezono pa je zaključil z neverjetnim povprečjem 31,4 točk, 4,8 skokov in 5,5 asistenc na tekmo.

A vseeno je malce pretenciozno govoriti, da je boljši od Luke, ki je bil še četrtič zapored izbran v prvo postavo lige in je sezono zaključil s povprečjem 32,4 točk, 8,6 skokov in 8 asistenc na tekmo. Čeprav se je Kanadčan letos resnično približal Luki, je bil Slovenec vseeno za kanček boljši v vseh košarkarskih elementih, pa naj Bontemps trdi karkoli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:55 14.avgust 2023.

    MVP turnirja SP bo tisti, ki bo prišel dlje in bojim se, da to ne bo ne Luka in ne Alexander, ampak nekdo tretji!

Sorodne novice