Šport > Košarka
1556 ogledov

NBA zvezdnik priznal krivdo ter ušel zaporni kazni

Tony Allen Profimedia
Bivši odlični košarkar lige NBA je na sodišču priznal svojo udeležbo v prevari in se tako rešil pred zaporom.

Nekdanji NBA zvezdnik ter svoj čas najboljši obrambni igralec lige NBA Tony Allen je na sodišču v New Yorku priznal krivdo, potem ko so mu sodili zaradi zavarovalniške goljufije zdravstvenega in socialnega sistema lige NBA. S priznanjem krivde se je nekdanji NBA prvak ognil zaporni kazni.

Igralec, ki je bil tekom svoje kariere kar šestkrat izbran v eno izmed prvih dveh obrambnih peterk, je eden izmed 18 košarkarjev, ki se nahaja na seznamu osumljenih zavarovalniške goljufije, s katero naj bi med leti 2017 in 2020 s pomočjo različnih lažnih zdravniških izvidov zavarovalnice ogoljufali za pet milijonov dolarjev.

Tony Allen | Avtor: Profimedia Profimedia

Allen je krivdo in svojo udeležbo v goljufiji priznal, prav tako je že pred obtožbo vrnil večji del 420.000 dolarjev, katere naj bi si prislužil na nezakonit način. Sodišče se je zato odločilo, da mu naloži zgolj družbeno-koristno delo, NBA zvezdnik pa je tako ubežal zaporni kazni.

Tony Allen je sicer v najmočnejši košarkarski ligi na svetu preživel kar štirinajst sezon, odlikovala pa ga je predvsem njegova igra v obrambi. Trikrat je bil tako na koncu sezone izbran v prvo obrambno peterko lige in trikrat v drugo. Kobe Bryant je v preteklosti celo izjavil, da je bil Tony Allen najtežji obrambni igralec, s katerim se je kdaj soočil. Tekom svoje kariere je nastopal za ekipe Boston Celtics, Memphis Grizzlies in New Orleans Pelicans, svoj edini šampionski prstan pa je osvojil s Kelti leta 2008.

Tony Allen | Avtor: Profimedia Profimedia

Manj sreče na sodišču od Allena je imel idejni vodja celotne goljufije Terrence Williams, ki je prejel 10-letno zaporno kazen, ker je oblikoval to goljufivo shemo zdravstvenega zavarovanja. V prevari je poleg Williamsa, 11. izbora na naboru lige NBA leta 2009, sodelovalo 20 oseb. Med njimi je bilo kar 18 nekdanjih igralcev v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, kot so Sebastian Telfair, Darius Miles in Glen "Big Baby" Davis.

Trinajst izmed njih je do zdaj priznalo svojo krivdo. Medtem ko jo je večina preostalih NBA košarkarjev odnesla s pogojnimi kaznimi, pa takšne sreče poleg Williamsa ni imel niti nekdanji znanec slovenskih košarkarskih igrišč, ki je pri nas pogosto v ABA ligi gostoval s svojo Cibono, Alan Anderson. Ljubljenec zagrebškega občinstva je bil namreč obsojen na dve leti zapora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice