Šport > Košarka
20657 ogledov

NBA svet reagiral na rasistični incident med Dončićem in Harrellom

Luka Dončić in Montrezl Harrell Epa
Besedni dvoboj med Luko Dončićem in Montrezlom Harrellom še kar dviguje prah.

Glavna tema letošnjega koledarskega leta je poleg te nesrečno korone zagotovo tudi protirasistično gibanje "Black Lives Matter", ki si prizadeva za rasno in družbeno enakopravnost.

Skorajšnji pretep Šport Škandal! Kar je Harrell storil Dončiću, bi lahko imelo resne posledice

Prav zaradi tega pa še toliko bolj odmeva incident s tretje tekme končnice med ekipama Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers, ko je zvezdnik ekipe iz Kalifornije Montrezl Harrell našega Luko Dončića oklical za "Bitch ass white boy", kar bi se slovenilo približno kot "Strahopetna bela pi**a".

Njun medsebojni dvoboj je nato dobil epilog kasneje v prvi četrtini, ko je Luka rahlo odrinil velikana iz Los Angelesa, slednji pa je teatralno poletel na tla. Luka mu je še zabrusil, naj se neha metati, Harrell pa je nato skočil proti Dončiću, a so ju igralci in sodniki uspeli ločiti, oba pa sta dobila tehnični napaki.

A izmed obeh incidentov po svetu vsekakor bolj odmeva prvi, saj si lahko le predstavljamo, kako bi svet reagiral, če bi bili vlogi zamenjani in bi "beli" Dončić s podobno žalitvijo ozmerjal temnopoltega Harrella.

"Ne znam brati z ustnic, toda presneto, Trezl! Presneto, Montrezl! Lahko si le predstavljam, kaj bi bilo, če bi Luka Dončić kaj podobnega rekel tebi in bi ga pri tem posneli. Lahko si le predstavljam, kakšen incident bi to postal glede na današnje vzdušje tekom gibanja Black Lives Matter," je komentar incidenta začel nekdanji drugi izbor na naboru, Jay Williams.

"To bi bila gigantska zgodba. Luka bi izgubil vso verodostojnost, vsi bi se spravili nanj. O tem bi spraševali Lebrona (Jamesa), o tem bi spraševali Kawhija (Leonarda). Vsi bi imeli neko mnenje o tem. Tako pa ne gre za tako veliko zgodbo, ker je to pač Trezl zabrusil človeku bele rase," je nadaljeval Williams

"Morala bi biti velika zgodba! Ker to preprosto ni sprejemljivo! Tudi sam sem košarkar, ves čas 'gobcam' nasprotnikom, tudi na glas preklinjam, lahko se spustimo v podrobnosti, če morda tudi to ni nedopustljivo, toda to kar si ti izjavil, da si v vse skupaj vmešal še raso... "

 "V preteklosti sem tekom igranja morda že slišal takšne žalitve, ki pa se mi niso zdele sprejemljive takrat in se mi ne zdijo sprejemljive niti danes. Še posebej, če te kamere spremljajo 24 ur na dan. Zastopim, da se lahko tekom bitke izgubiš, toda ne smeš se izgubiti tako, da izjaviš kaj takšnega. Trezl, ni ti potrebno govoriti takšnih stvari. Naj tvoje predstave govorijo zate. 'Gobcaš' lahko na različne načine, ni ti potrebno govoriti kaj takšnega. Ne znam brati z ustnic, toda vem, kaj sem videl, da je prišlo iz tvojih. Tega danes ne potrebujemo. Še posebej ne glede na naš boj za enakopravnost. Tudi če se izgubiš v čustvih, je bilo to nesprejemljivo. Nesprejemljivo!" je zaključil Williams.

Po drugi strani pa je Harrellu v bran stopil njegov nekdanji soigralec Matt Barnes: "Ali podpiram, kar je rekel? Ne. Obenem pa ga ne želim pokopati ali obsoditi, kajti to so pač sr**ja, ki se jih izreče na igrišču. Morda bi bilo res narobe, če bi se to izreklo izven igrišča, toda na igrišču ni meja. Ne pričakujem, da bi kdorkoli, ki ni nekdanji NBA igralec, to tudi razumel."

"Na igrišču ni stvari, s katerimi bi se dalo prečkati mejo. Omenjajo se matere, sestre. bratje, otroci, bratranci. O vsem tem se govori. Toda ne iz sovraštva, temveč iz tekmovalnosti," se je v bran Harrellu postavil Barnes.

Vodstvo lige pa se medtem še ni izjasnilo, ali bo centra Los Angelesa doletela kakšna kazen zaradi njegove izjave. Vsi pa vemo, kakšna bi bila usoda Luke, če bi bili vlogi zamenjani...

Komentarjev 9
  • Avatar Frenniola
    Frenniola 01:09 24.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • MihaPu 17:58 23.avgust 2020.

    Ko to delajo črnci potem ni rasizem, ko to naredimo belci, smo obsojani in v novicah. WHITE LIVES MATTER.

  • Friderik1950 17:34 23.avgust 2020.

    Za mene je edini rasizem, črnski rasizem, ki ga namerno spregledamo. Dončiču je vse prej kot lahko v boju z zamorci, kjer mora pošteno paziti, da ne stakne kake večje namerne poškodbe, ki ga lahko izloči iz 'boja', saj je ...prikaži več je kot dober igralec odžrl nekaj deset milijonov za to mesto predvidenemu črncu.

Sorodne novice