Šport > Zimski športi
280 ogledov

Nika Križnar osvojila dve medalji, a to še ni dovolj...

Nika Križnar Epa
Nika Križnar po osvojenih dveh medaljah na Svetovnem prvenstvu vso svojo pozornost usmerja v obrambo rumene majice.

Nika Križnar je postala slovenska junakinja zadnjega dejanja za smučarske skakalke na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, ko je na premierni tekmi za dekleta na veliki skakalnici osvojila bronasto odličje. V žepu ima tudi srebro z ekipne tekme, komaj 20-letna skakalka pa ima pred očmi že nov cilj: ubraniti rumeno majico v svetovnem pokalu.

Križnarjeva, sicer najboljša skakalka to zimo v svetovnem pokalu, je bila po prvi seriji druga, v finalu pa je nato prišla do svoje prve velike kolajne na zgodovinski tekmi, ki je bila prvič na sporedu nordijskih svetovnih prvenstev.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

Prvič so skakalke na SP nastopile leta 2009, leta 2013 so na program dodali tekmo mešanih ekip, leta 2019 ekipno tekmo. Letos pa imajo skakalke prvič na SP enako število tekem kot skakalci.

Sredino zadnjo tekmo SP je Križnarjeva doživela zelo burno, po uspešnem končnem razpletu pa ni mogla zadržati solz sreče. "Bilo je zelo napeto. V prvi seriji sem videla, da smo dekleta zelo skupaj, da punce skačejo daleč. Tudi v finalu. Zato sem vedela, da se moram za medaljo močno potruditi. Kljub tremi pred finalom mi je uspelo," je na novinarski konferenci razlagala skakalka iz vasi Delnice nad Poljansko dolino.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

Priznala je, da so se ji na zaletišču pred finalnim nastopom močno tresle noge: "Pred prvim skokom niti ne, pred finalom pa sem bila na vrhu zelo živčna. A končno sem sestavila dva vrhunska skoka in zelo sem vesela tega."

"Lahko rečem, da sta mi danes uspela dva vrhunska skoka. Moram reči, da sem zdržala velik pritisk, naredila super finalni skok, tudi s telemarkom. Na žalost mi je malo zmanjkalo za drugo mesto, a sem zelo vesela, da imam medaljo! To sem si močno želela," je dejala Križnarjeva, ki je dodala, da je bilo celotni ekipi zelo težko po pozitivnem testu na novi koronavirus glavnega trenerja Zorana Zupančiča po prvi tekmi skakalk tega SP.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

"Škoda, da Zok (selektor Zupančič, op. p.) ni mogel biti z nami. Zelo nam je bilo težko, ko smo izvedele, da ga ne bo z nami na skakalnici. Upam, da se je veselil pred televizijskim ekranom. Današnja skoka posvečam njemu. Vem, da mu je težko. Poleg tega je imel tudi Anže Lavtižar (pomočnik selektorja, ki je vodil skakalke namesto Zupančiča, op. p.) danes ogromno dela. Ni lahko biti trener in vse ostalo hkrati. Kapo dol tudi njemu!" se je bronasta z velike naprave zahvalila trenerskemu štabu.

Križnarjeva pa še ni rekla zadnje besede. Do konca sezone svetovnega pokala, kjer nosi rumeno majico vodilne, je še pet tekem v Rusiji, od tega štiri posamične. Najprej se bodo dekleta pomerila v Nižnjem Tagilu (20. in 21. marca), nato pa za finale sezone še v Čajkovskem od 26. do 28. marca.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

"Načrt je, da se malo spočijemo, za nami je res napornih 14 dni. Telo je že utrujeno in potrebuje malo počitka. Potem pa se odpravimo v Rusijo, kjer bom napadla na polno. Moj cilj je obdržati rumeno majico," je po SP za konec sezone odločno napovedala Križnarjeva, ki ima pred zadnjimi tekmami pet točk prednosti pred danes srebrno Japonko Saro Takanashi, Norvežanka Silje Opseth na tretjem mestu zaostaja za 134 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice