Slovenija
1737 ogledov

Kako bo potekal pouk prek spleta?

učenje prek spleta učenje splet internet Profimedia
Potem, ko se je v medijih pojavila novica o tem, da bodo izobraževalne ustanove s ponedeljkom zaprle svoja vrata, vlada med drugim pripravlja načrt, kako bi lahko pouk potekal tudi prek spleta. Ukrepe in možnosti bodo predstavili danes ali jutri.

Pristojne institucije pri nas pripravljajo načrt in ukrepe, s katerimi bi ublažili posledice ponedeljkovega zapiranja šol zaradi izbruha koronavirusa. Med predvidenimi ukrepi je tudi ta, da bi pouk lahko potekal prek spleta. Medtem ko bodo podrobnosti znane kasneje danes ali jutri, je že jasno, da po tehnični plati to ne bi smelo predstavljati ovir.

Trije načini pouka prek spleta

Večina izobraževalnih ustanov že več let ponuja učne in druge vsebine na svojih spletnih straneh. Do zdaj pa se še ni zgodilo, da bi prek spleta množično potekal tudi pouk oz. predavanja.

Kot so nam pojasnili pri ARNES, bi učno snov prek spleta lahko podajali na tri načine:
- v živo,
- z objavo vnaprej posnetih predavanj,
- v pisni obliki.

Največjo težavo predstavlja prenos v živo, ki zahteva zanesljivo in hitrejšo spletno povezavo. Ob kakovostnem zvoku in sliki pa gre tudi za prenos velike količine podatkov. V primeru, da bi pouk na ta način spremljalo večje število ljudi obstaja velika verjetnost, da bi prišlo do preobremenitve povezave in posledično do prekinitev prenosa, kar bi zelo motilo učni proces.

Bolj sprejemljiva je možnost objave vnaprej posnetih predavanj. Na ta način bi lahko učenci sami izbrali kdaj in na kakšen način bi objavljeno gradivo prenesli na svoje naprave.

Najbolj enostaven pa je način objave v pisni obliki, saj za prenos takšnega gradiva ni potrebna posebej hitra spletna povezava in tudi podatkovno je najmanj obsežna oblika gradiva.

Vrtec Slovenija Toliko bodo dobili starši, ki bodo ostali doma zaradi zaprtja šol in vrtcev

Pouk tudi prek televizijskih programov

A kljub temu so tukaj še druge ovire. Poleg dostopa do spleta potrebujemo napravo, na kateri lahko naštete vsebine predvajamo. Za nemoteno predvajanje teh vsebin so potrebne zmogljivejše in razmeroma drage naprave, ki si jih starši marsikaterega šoloobveznega otroka ne morejo privoščiti.

Naslednji izziv je izbira programa oz. aplikacije prek katere bi pouk potekal. Na Arnesu pravijo, da ima dosti šol dogovor s podjetjem Microsoft, ki ponuja storitev za tovrstne namene. Druga možnost je koriščenje večinoma brezplačnih komercialnih programov, kot so "Whatsapp, Messenger, Youtube, Skype" in podobni, med najstniki sicer zelo priljubljeni programi.

Pri načrtovanju spletnega pouka je treba najti rešitev za odročne kraje oz. za kraje, kjer spletna infrastruktura ni dovolj razvita, da bi omogočala učinkovito in zanesljivo spletno povezavo, če je dostop do spleta sploh na razpolago.

V ta namen se ponuja rešitev, da bi v sodelovanju z RTV Slovenija del pouka potekal prek televizijskih kanalov.

Dijaki Slovenija Šolski minister: Če lahko, naj otroci že jutri ostanejo doma!

Denarna pomoč ni rešitev za vse težave pouka prek spleta

Zelo verjetno bi morali pristojni organi upoštevati tudi dejstvo, da bodo tisti iz manj premožnih družin potrebovali neko obliko pomoči, tako pri plačilu spletnih storitev kot tudi pri nabavi naprav za spremljanje pouka v tej obliki (osebnih računalnikov, pametnih tablic, pametnih telefonov, ipd.).

Kljub na videz učinkovitem ukrepu pa to dolgoročno ni najboljša rešitev, saj je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot je varnost otrok na spletu, varstvo in skrb za otroke v času, ko niso v šoli in navsezadnje tudi organiziranost ter disciplina, da objavljeno učno snov usvojijo ter izpolnijo naložene naloge. Pa tudi preverjanje znanja in druge koristi obiskovanja pouka.

Podrobnejše odgovore za približno 330 tisoč ljudi, ki se tako ali drugače šolajo v slovenskih izobraževalnih ustanovah, bodo pristojni predstavili danes ali jutri.

Koronavirus Slovenija Virus se širi po Sloveniji: 89 primerov, na seznamu dva nova kraja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice