Šport > Kolesarstvo
7235 ogledov

Roglič izgubil zvestega pomočnika, Pogačarjeva glavna orožja podaljšala

UAE Team Emirates Profimedia
S 1. avgustom se je začel kolesarski prestopni rok in zelo aktivni so bili Pogačarjevi, ki so podaljšali pogodbe kar osmerici izjemno pomembnih kolesarjev.

Kolesarska ekipa UAE Emirates, katere prvi zvezdnik je Slovenec Tadej Pogačar, je podaljšala pogodbe z nekaj ključnimi člani moštva. Kot so sporočili iz ekipe, so nove, dveletne pogodbe dobili Rafal Majka, Brandon McNulty, Mikkel Bjerg in Diego Ulissi.

UAE Emirates je tako podpisal pogodbe že z osmerico, pred dnevi so namreč pri ekipi objavili tudi enoletno podaljšanje sodelovanja z Matteom Trentinom, Vegardom Stakejem Laengenom, Ivom Oliveiro in Ruijem Oliveiro.

Ekipa za sezono 2023 ni še podpisala z nobenim novim kolesarjem, jasno pa je, da odhaja nekdanji svetovni prvak Rui Costa, in sicer k moštvu Intermarche-Wanty-Gobert.

Rui Costa Odmevni prestopi Šport Zaradi Tadeja zapušča ekipo, Jumbo-Visma se krepi, prihaja tudi Slovenec?

Kljub izgubi Ruija Coste pa je s to potezo ekipa uAE Team Emirates uspela zadržati Pogačarjeve najmočnejše pomočnike, ki so se izkazali tako letos, kot tudi prejšnje leto, ko je Tadej suvereno dobil še svojo drugo Dirko po Franciji.

V dveh letih, odkar je ekipo Bore-Hansgrohe zamenjal z moštvom UAE Team Emirates, se je tako Majka izkazal za Pogačarjevega najbolj zvestega in konstantnega pomočnika, na katerega je mladi Slovenec vedno lahko računal, v letu in pol pa sta spletla tudi odličen medsebojni odnos, kar se je najlepše videlo na Dirki po Sloveniji.

McNulty je morda razočaral tekom drugega tedna Dirke po Franciji, a se je uspel pobrati ter v tretjem tednu opraviti fantastično delo za svojega zvezdniškega sotekmovalca in mu omogočiti čim boljše izhodišče za spopad z Jonasom Vingegaardom. Glede na to, da šteje komaj 24 let, lahko tekom naslednjih dveh let pričakujemo še boljše in bolj konstantne predstave. Na dirkah, kjer ne bo zraven Pogačarja, zelo verjetno tudi v vlogi kapetana.

Na minuli Dirki po Franciji se je izjemno izkazal tudi mladi Mikkel Bjerg, na katerega so računali predvsem na položnejših delih etap, a je kljub temu svetovni prvak v vožnji na čas do 23 let tudi na goratih etapah uspel napraviti ogromno škode v glavnini s svojimi odličnimi nastopi.

Ulissi pa je moral izpustiti letošnji Tour, a o njegovih kvalitetah najbolje govori dejstvo, da gre za kolesarja z več kot 50 profesionalnimi zmagami, ki je bil pred prihodom Pogačarja tudi glavno ime v ekipi, še posebej pa je blestel na Giru, kjer je zbral že osem etapnih zmag. Dobro pa ga poznajo tudi slovenski ljubitelji kolesarstva, saj je že dvakrat dobil skupni seštevek Dirke po Sloveniji.

 

Chris Harper zapušča Primoža Rogliča

Potem ko je postalo jasno, da bo Jumbo-Visma vsak čas razkrila podpis pogodbe z Wilcom Keldermanom (Bora-Hansgrohe) ter Dylanom van Baarlejem (Ineos Grenadiers), po poročanju medijev pa naj bi bila na pragu nizozemske ekipe tudi Attila Valter (Groupama-FDJ) in naš Jan Tratnik (Bahrain Victorious), je tudi jasno, da bodo nekateri kolesarji morali zapustiti to zvezdniško ekipo.

To je pred nekaj dnevi že storil Mike Teunissen, ki je okrepil ekipo Intermarche Wanty-Gobert, zdaj pa je jasno, da se po koncu sezone k ekipi BikeExchange-Jayco seli Avstralec Chris Harper, ki je s svojo "domačo" ekipo podpisal dvoletno pogodbo.

Ekipa BikeExchange-Jayco je sicer že pred tem podaljšala pogodbi svojima največjima zvezdnikoma Simonu Yatesu in Michaelu Matthewsu, moštvu pa se bo iz Ineosa pridružil tudi Eddie Dunbar.

Harper sicer tekmuje na najvišjem nivoju od leta 2020, ko mu je priložnost ponudila prav ekipa Jumbo-Visme, s katero je sklenil triletno pogodbo, njegovo krstno sezono pa je močno oklestila in zaznamovala epidemija koronavirusa.

Svoj edini nastop na kateri izmed velikih tritedenskih dirk je zabeležil prav v svoji prvi sezoni, ko ga je ekipa poslala na Giro, katerega pa je žal moral končati predčasno, potem ko je po okužbi Stevena Kruijswijka celotno moštvo zapustilo dirko.

Chris Harper | Avtor: Profimedia Profimedia

Svoje najboljše predstave je tako prikazal v letu 2021, ko je prestižno etapno Dirko po ZAE končal celo na četrtem mestu, le za takšnimi zvezdniki, kot so Tadej Pogačar, Adam Yates ter Joao Almeida. V isti sezoni je pomagal tudi Primožu Rogliču do dveh velikih uspehov, saj je bil njegov pomočnik ob zmagi na dirki Milano-Torino ter četrtem mestu na kolesarskem spomeniku Dirki po Lompardiji.

V letošnji sezoni pa se je izkazal v vlogi Rogličevega pomočnika na Dirkpi po Baskiji, kjer je pomagal Slovencu kar nekaj dni nositi rumeno majico vodilnega, preden je bila poškodba mišice za kolenom prehuda in je moral Primožl v zadnjih dveh etapah nekoliko popustiti. Prav tako pa je bil Harper član zmagovite ekipe, ki je pomagala Rogliču osvojiti Kriterij Dauphine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice