Šport > Kolesarstvo
4370 ogledov

Veliki šampion končno do prve zmage za svojo novo ekipo

Šport: Dirka po Švici Epa
Sagan v sprintu glavnine do svoje prve zmage v vrstah DirectEnergies, majica vodilnega še naprej na hrbtu Williamsa.

Tretja etapa prestižne Dirke po Švici, ki je kolesarje na 177 kilometrih od Aescha do Grenchena vodila preko enega vzpona prve ter dveh tretje kategorije, je bila prva etapa dirke, ki se je končala s sprintom glavnine.

Peter Sagan (DirectEnergies), ki je zelo zgodaj začel s svojim sprintom, se je na koncu za las uspel obraniti pred poznim napadom Bryana Coquarda (Cofidis), medtem ko je tretje mesto osvojil izkušeni Alexander Kristoff (Intermarché – Wanty-Gobert).

Dirka po Švici | Avtor: Epa Epa

Vodilni kolesar dirke Stephen Williams (Bahrain Victorious) je ciljno črto prečkal v času zmagovalca ter tako še vsaj za eno etapo obdržal rumeno majico, medtem ko sta glavna osmoljenca dneva Maximilian Schachmann, ki je bil pred današnjim dnem drugi v skupnem seštevku, ter še en favorit za skupni seštevek Domenico Pozzovivo, ki sta bila udeležena v množičen padec nekaj kilometrov pred ciljem, zaradi katerega sta ciljno črto prečkala na 71. in 72. mestu s 53 sekundami zaostanka.

Po padcu Schachmanna je tako najbližji Williamsov zalsedovalec Andreas Kron (Lotto-Soudal), ki na drugem mestu zaostaja 6 sekund, medtem ko se je na tretje mesto povzpel včerajšnji zmagovalec Aleksander Leknessund (Team DSM) s 7 sekundami zaostanka. Po današnjih treh bonusnih sekundah na vmesnem cilju pa toliko zaostaja tudi Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Večina fvaoritov pa po treh etapah zaostaja za deset sekund.

Dirka po Švici | Avtor: Epa Epa

Etapo je sicer popestrila šesterica ubežnikov, katero so sestavljali Matthias Reutimann, Quinn Simmons, Stefan Bissegger, Manuele Boaro, Philippe Gilbert in Joe Rosskopf, ki so privozili največjo prednost treh minut in 30 sekund, preden je glavnina začela nadzorovati položaj.

Ko je 40 kilometrov pred ciljem njihova prednost znašala le še minuto in pol, se za napad odločita Bissegger in Simmons, a ju Gilbert in Rosskopf kmalu ujameta.

Bissegger se na spustu do zaključnega kroga odloči za vnovičen napad, ciljno črto krog pred koncem pa prečka s prednostjo 40 sekund pred ostalimi ubežniki in minuto in 10 sekundami pred glavnino.

Dirka po Švici | Avtor: Epa Epa

Toda tudi pogumni domačin je bil ujet 11 kilometrov pred ciljem, tako da se najboljši kolesarji dirke znotraj zadnjih desetih kilometrov na vmesnem sprintu udarijo za bonusne sekunde. Tri sekunde časovnega odbitka pobere Thomas, Schachmann pa dve.

Za zadnje razburjenje pred zaključnim sprintom pa poskrbi množičen padec znotraj zadnjih petih kilometrov, v katerega sta udeležena tudi Schachmann in Pozzovivo. Na njuno nesrečo je do padca prišlo pred zadnjimi tremi kilometri, ko bi se v primeru padca vse časovne razlike na koncu izničile.

Dirka po Švici | Avtor: Epa Epa

O zmagovalcu nato odloči sprint glavnine, kjer je bil v najboljši poziciji Kristoff, a je vse presenetil z nekoliko zgodnjim napadom Sagan, ki je imel še ravno dovolj moči, da je ciljno črto prečkal pred izjemno hitrim Coquardom, ki je nekoliko prepozno napadel iz ozadja.

To je bila za nekdanjega trikratnega zaporednega svetovnega prvaka šele prva zmaga v letu 2022 ter prva za svojo novo ekipo DirectEnergies. Za Sagana je sicer bila to že 18. etapna zmaga na dirki po Švici v dolgoletni karieri.

Dirka po Švici | Avtor: Epa Epa

V sredo kolesarje čaka 191 kilometrov od Grenchena do Brunnena. Dirka se bo končala v nedeljo s posamičnim kronometrom v Vaduzu, Slovenci pa na dirki ne nastopajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice