Šport > Nogomet
9447 ogledov

Umrl sloviti nogometni vratar, legenda svetovnih prvenstev

Antonio Carbajal Profimedia
Umrl je slavni mehiški vratar Carbajal.

V 94. letu starosti je umrl slavni mehiški nogometni vratar Antonio Carbajal. Nogometaš z vzdevkom Tota je bil prvi, ki je nastopil na petih svetovnih prvenstvih. Carbajal je v šestnajstih letih zbral 47 tekem za Mehiko, na SP pa je nastopil leta 1950 v Braziliji, 1954 v Švici, 1958 na Švedskem, 1962 v Čilu in 1966 v Angliji.

Pozneje so njegov rekord petih nastopov na mundialih izenačili Nemec Lothar Matthäus, Italijan Gianluigi Buffon, Argentinec Lionel Messi, Portugalec Cristiano Ronaldo in Mehičani Rafael Marquez, Guillermo Ochoa in Andres Guardado.

Antonio Carbajal | Avtor: Profimedia Profimedia

Priljubljeni Tota je veljal za izjemno zvestega nogometaša, saj je v celotni karieri nastopal zgolj za dva kluba, pa še to je svojo matično Club Espano zapustil šele ob propadu kluba. Kar 16 let je nato branil za Leon, za katerega je v mehiškem prvenstvu odigral kar 364 tekem. Po končani karieri je več kot 25 let opravljal vlogo trenerja ter bil med drugim izbran tudi za najboljšega trenerja mehiške lige.

Carbajal je bil sicer teden dni pred svojo smrtjo hospitaliziran zaradi težav s krvnim pritiskom, v torek 9. maja 2023 pa je pri skoraj 94 letih starosti preminil. Vse od letošnjega januarja pa do svoje smrti je bil edini še živeči nogometaš svetovnega prvenstva 1950.

Antonio Carbajal | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice