Šport
170 ogledov

Prvič o padcu, ki bi ga lahko stal življenja

Fabio Jakobsen Epa
Jakobsen: Groenewegen bi se rad srečal, a na to še nisem pripravljen.

Nizozemski kolesar Fabio Jakobsen je prvič javno spregovoril o grozljivem padcu na dirki po Poljski, ko ga je s ceste izrinil rojak Dylan Groenewegen. Štiriindvajsetletnik se je pri tem hudo poškodoval, še vedno pa ni povsem okreval. V intervjuju za časnik AD se je dotaknil tudi Groenewegna.

Jakobsen, sicer član belgijske ekipe Deceuninck-Quick-step, je v ekskluzivnem intervjuju za nizozemski časnik razkril, da mu je Groenewegen, moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, v času okrevanja poslal več sporočil in da je nanje odgovoril. Na poziv po srečanju iz oči v oči, pa je dejal, da še ni pripravljen.

"Razumem ga, da nesreča za njegovo dušo predstavlja veliko breme in da bi rad prišel do nekega zaključka. Sam na to še nisem pripravljen. Najprej se moram posvetiti okrevanju. Bolje kot se bom počutil, bolje bo tudi zanj. Vem, da tega ni želel, poleg tega mora požreti veliko gnojnice zaradi sporočil anonimnežev za tipkovnicami, kar je obupno. Upam, da bova lahko nekoč to pustila za sabo," je odkrito dejal 24-letnik.

Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen Šport Po hudem padcu razkril: "Bal sem se, da bom umrl!" Dylan Groenewegwn Na tleh Šport Rogličev kolega v solzah: Na kolesarjenje niti ne pomislim

Sam je že vložil tožbo prek svojih odvetnikov, za nesrečo pa ne krivi le Groenewegna. "Zapleteno je in nisem strokovnjak. Veliko je odgovornih, za to kar se je zgodilo. Od Dylana, njegove ekipe, do organizatorjev in Mednarodne kolesarske zveze. Upam, da se bom lahko vrnil med najboljše, toda kaj se zgodi, če mi to ne uspe? Pogodbo imam do konca leta 2021 in lahko se zgodi, da bo ta moja zadnja, sploh če se do takrat ne izkažem. Nihče si v ekipi ne želi gledati polomljenega kolesarja, ki si ne upa sprintati. Ne bodo me plačevali, ker se jim smilim," je dejal Jakobsen.

jakobsen nesreča | Avtor: Epa Epa

Omenil je, da mu ob uresničitvi najslabšega scenarija in koncu kariere ne bo težko delati v tovarni in služiti denar na ta način. Je pa priznal, da bi ob morebitnem koncu kariere zaradi nesreče na Poljskem doživel veliko finančno izgubo. Zaradi tega je tožba izhod v sili, če mu ne uspe povratek med najboljše sprinterje, še posebej zaradi krivde nekoga drugega, je poudaril mladi Nizozemec.

Jakobsen si želi, da bi nekdo prevzel odgovornost in da bi se obnašanje sprinterjev v zaključkih etap spremenilo. Tudi organizatorji pa morajo zagotoviti varne pogoje za tekmovalce, je še dodal. Priznal je, da v zaključkih etap ne bo več sprintal, če ne bo poskrbljeno za varnost in če ograje ne bodo primerne za organizacijo dirk. In to na vseh ravneh kolesarstva.

Dylan Groenewegen dirka po Poljski množičen padec Video Šport Brutalen padec v ciljnem sprintu, kolesar v komi! Smrtno nevarno Šport Huda kazen Rogličevemu kolegu za povzročeno grozljivko

Vračanje po hudih poškodbah glave, je označil kot "mučno". Februarja ga čaka nova operacija, preden bo lahko nadaljeval okrevanje. Za zdaj lahko kolesari v "turističnem tempu", hitrost 30 km/h v skupini sotekmovalcev, ki so ga pred tedni obiskali, pa se mu je zdela kot povsem nov svet.

Jakobsen si je v nesreči v Katovicah v začetku avgusta zlomil nos, lobanjo, raztrgal glasilke in živce v njih, izgubil je deset zob, zdrobljen pa je imel tako del spodnje kot zgornje čeljusti. Otekli so mu možgani, zlomil si je palec, odrgnil ramo, močno si je poškodoval zadnjico, delno pa so se mu sesedla še pljuča. Nekaj mesecev po nesreči še ni mogel govoriti, zdaj pa priznava, da ima s tem še vedno nekaj težav.

Remco Evenepoel Video Šport Grozno! Največji talent preko ograde v prepad

Na koncu intervjuja je dejal, da ničesar več ne bo jemal kot samoumevno in da ceni trenutke z družino. Pred nesrečo sta se želela s partnerko preseliti v Monako, a je zaradi nesreče to opustil in se preselil bližje staršem in starim staršem, ki jih lahko obiskuje vsak dan.

Fabio Jakobsen | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice