Šport > Kolesarstvo
31148 ogledov

Pogačar sprejel dokončno odločitev, ali bo tudi on nastopil na Vuelti

Tadej Pogačar Profimedia
Najboljši kolesar sveta je po svojem nastopu v kronometru na svetovnem prvenstvu potrdil, da bo tudi letos izpustil špansko pentljo.

Potem ko se je udeležil svetovnega prvenstva v Glasgowu in Sloveniji priboril bron na cestni dirki ter popolnoma izmozgan v kronometru končal na 21. mestu, je jasno, da naš šampion Tadej Pogačar potrebuje nekaj oddiha. Čeprav so kar vsi najboljši kolesarji sveta eden za drugim potrdili udeležbo na letošnji dirki po Španiji, pa je zdaj jasno, da številka ena svetovnega kolesarstva vendarle izpušča letošnjo Vuelto.

"Na visokem nivoju sem že vse od februarja in ni možnosti, da bi se udeležil še Vuelte. Sicer pa imamo izjemno močno ekipo za dirko po Španiji, ne bi se želel niti vmešavati vanjo," je v Glasgowu za Cyclingnews.com potrdil Slovenec, ki bo tako mesto kapetana UAE Team Emirates na zadnji veliki tritedenski dirki leta prepustil Juanu Ayusu in Joau Almeidi.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"So zelo močna ekipa in navajeni drug na drugega, saj že nekaj časa trenirajo skupaj. Mislim, da lahko gre naša ekipa na Vuelto po skupno zmago. Tokrat bom za spremembo v vlogi 'kavč selektorja'," je pojasnil Pogačar, ki ima za sabo fantastično sezono, katero je označil za "morda celo najboljšo sezono svoje kariere".

Vse skupaj se je začelo februarja, ko je slavil na makadamski klasiki Jaén Paraiso Interior, kateri so sledile tri etapne in skupna zmaga na Ruti del Sol, tri etape in skupni seštevek na dirki Pariz-Nica in neverjetna serija spomladanskih klasik, ko je dobil enega izmed velikih spomenikov kolesarstva, dirko po Flandriji, ter dve veliki ardenski klasiki, dirko Amstel Gold in Valonsko puščico, medtem ko sta mu le nesreča in zlomljeno zapestje na dirki Liege-Bastogne-Liege preprečila veliki ardenski trojček. Mimogrede je bil še četrti na še enem spomeniku kolesarstva, dirki Milano-San Remo, ter tretji na E3 Saxo klasiki.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Z odličnimi nastopi je nadaljeval tudi po svoji vrnitvi po poškodbi, ko je postal slovenski državni prvak v cestni dirki in vožnji na čas, medtem ko je pred omenjenima nastopoma na svetovnem prvenstvu še precej načet od poškodbe odvozil največjo dirko na svetu, Tour de France, katerega je končal na drugem mestu in z dvema etapnima zmagama in še četrto zaporedno belo majico za najboljšega mladega kolesarja dirke. Resnično izjemna serija rezultatov, ki pa je zagotovo terjala svoj davek, saj se večina preostalih kolesarjev celo leto pripravlja na določene dirke, naš šampion pa je v stalnem pogonu in si želi dobiti vsako dirko na koledarju.

In kakšni so načrti do konca sezone? "Prvi cilj se je spočiti po svetovnem prvenstvu. Nato bomo šele videli, kako nadaljevati do konca sezone. Bila je zelo dolga sezona, na najvišjem nivoju sem že vse od februarja, brez možnosti da bi napolnil baterije, brez počitnic in še s poškodbo po vrhu vsega. Bila je resnično naporna sezona, a verjetno tudi najboljša sezona moje kariere," je zaključil slovenski šampion, ki se je v svoji karieri španske pentlje udeležil le v svoji krstni sezoni med profesionalci, ko je dirko končal s tremi etapnimi zmagami, tretjim mestom v skupnem seštevku in belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Svojo udeležbo na Vuelti so sicer z izjemo Pogačarja potrdili vsi najboljši kolesarji za velike tritedenske preizkušnje. Na startu bosta tako oba zvezdnika Jumbo-Visme, zmagovalec Toura Jonas Vingegaard in zmagovalec Gira Primož Roglič, katerima bodo poizkušali preprečiti zgodovinsko zmago ene ekipe na vseh treh velikih dirkah v istem letu predvsem Remco Evenepoel, Geraint Thomas ter že prej omenjeni duo iz ekipe UAE Team Emirates.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice