Šport > Košarka
3742 ogledov

Neverjetno, kaj počne Dončić! Bo prvi, ki mu bo uspelo kaj takega?

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić je na odlični poti, da postane prvi Evropejec v zgodovini s strelskim naslovom lige NBA.

V noči na nedeljo (po nastanku tega članka) bo na parket znova stopil veliki slovenski zvezdnik lige NBA Luka Dončić, ki je sezono odprl z zgodovinskimi predstavami. Če se mu je v preteklosti očitalo, da v sezono vstopi fizično preslabo pripravljen ter v slabi košarkarski formi, pa je začetek letošnje sezone nekaj povsem drugega.

Izjemni Slovenec je namreč na prvih štirih tekmah sezone preprosto zažgal ligo, saj je na svoji strelsko "najslabši" tekmi dosegel "vsega" 32 točk, pa še to potem, ko je bil Dallas tako dominanten, da Luka v celotni zadnji četrtini sploh ni stopil na igrišče.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Proti Phoenixu (poraz s 107:105) je tako sezono odprl s 35 točkami, ob razbijanju Memphisa (s 137:96) jih je v manj kot 30 minutah zbral 32, ob porazu z New Orleansom (113:111) je dosegel 37 točk, medtem ko je proti Brooklynu zasenčil največje zvezdnike lige ter jim (ob zmagi po podaljšku s 129:125) nasul 41 točk.

Luka je tako po štirih tekmah zbral 145 točk, kar pomeni da povprečno na tekmo dosega 36,3 točke. Dončić je tako trenutno najboljši strelec lige NBA, saj nobeden izmed preostalih košarkarjev ne dosega podobnih številk. Če bi Luki uspelo prvo mesto med najboljšimi strelci lige obdržati do konca, bi postal šele prvi Evropejec v zgodovini s tem naslovom!

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta laskavi naziv (ki pripade košarkarju z najvišjim povprečjem točk, ne tistemu ki doseže absolutno največ točk, mora pa igralec v sezoni zbrati vsaj 58 nastopov) je bil namreč vse do lani, ko je v ligi kraljeval Kamerunec Joel Embiid, rezerviran le za Američane, izmed katerih je neulovljivi rekorder z desetimi strelskimi naslovi Michael Jordan, medtem ko jih ima kar sedem (zaporednih) Wilt Chamberlain.

Slednji tudi drži rekord z najvišjim povprečjem, saj je sezono 1961/62 zaključil s kar 50,4 točkami na tekmo, medtem ko je izmed še aktivnih košarkarjev najuspešnejšo strelsko sezono imel James Harden, ki je v sezoni 2018/19 povprečno dosegal 36,1 točke na tekmo.

Kevin Durant James Harden | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Po štirikrat so se s prestižno lovoriko okitili Kevin Durant (najmlajši najboljši strelec lige z 21 leti in 197 dnevi), Allen Iverson in George Gervin, medtem ko imajo po tri strelske naslove Harden, George Mikan, Neil Johnston in Bob McAdoo. Edini, ki se še lahko pohvalijo z večimi strelskimi naslovi so Paul Arizin, Bob Pettit, Kareem Abdul-Jabbar, Shaquille O'Neal, Tracy McGrady, Kobe Bryant, Russell Westbrook in Stephen Curry, ki so po dvakrat sezono zaključili kot najboljši strelci.

Se pa zdi, da počasi prihaja čas, da strelski naslov osvoji tudi prvi Evropejec. Lani, ko je bil prvič primat odvzet Američanom, sta namreč za Kameruncem Embiidom (30,6) končala dva Evropejca, Grk Giannis Antetokounmpo (29,9) in naš Luka (28,6). Omenjeni Grk se tudi v letošnji sezoni kaže kot najresnejši konkurent Luki, saj povprečno dosega 34,5 točk na tekmo, medtem ko sledijo Durant (33,2), Ja Morant (32,6) in Jayson Tatum (32,4). 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka po treh odličnih sezonah, ko je bil vsakič izbran v idealno peterko lige, letos močno presega povprečje prejšnji let, ko je dosegal omenjenih 28,6 (2021/22; tretji strelec) ter 27,4 (2020/21; šesti strelec) in 28,8 (2019/20; šesti strelec) točk na tekmo. V svoji krstni sezoni je bilo njegovo povprečje seveda nižje. Takrat je povprečno beležil 21,2 točke na tekmo, sezono pa je končal kot 22. strelec lige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice