Šport > Košarka
13189 ogledov

Takšna pogodba se obeta Dončiću, take ni podpisal še nihče v zgodovini!

Luka Dončić Reševalni pas/Twitter
Za Dončića naj bi se pripravljala pogodba, kakršne svet še ni videl.

Dallas Mavericks so solidno sezono zaključili z drugo zaporedno uvrstitvijo v končnico, kjer so ponovno naleteli na previsoko oviro v obliki Los Angeles Clippers, proti katerim so se sicer odlično upirali, a na koncu vendarle ostali praznih rok.

Košarkarji Dallasa se bodo (z izjemo Luke Dončića, katerega čakajo reprezentančne obveznosti ter kvalifikacije za Olimpijske igre) tako lahko odpravili na zasluženi odmor, kar pa ne moremo reči za vodstvo te franšize. Slednje bo imelo namreč čez poletje veliko dela s pripravo zgodovinske pogodbe, katero naj bi ponudili svojemu prvemu zvezdniku.

Po koncu te sezone namreč Dončić lahko podpiše maksimalno pogodbo za novinca, ki bi mu prinesla več kot 200 milijonov dolarjev oziroma 165 milijonov evrov v petih letih. Nihče izmed košarkarjev v zgodovini si še ni uspel s svojim podaljšanjem rookie pogodbe zagotoviti takšnega zneska!

Vendar pa pri maksimalni pogodbi za novinca obstaja ena težava - košarkar mora biti dvakrat izbran v najboljšo ekipo lige. V sezoni 2019/20 je bil Dončić član prve peterke lige, blizu tega uspeha pa je tudi letos.  Ko bo izbor uraden, bo Dončić imel priložnost podpisati petletno podaljšanje pogodbe, vredno 30 odstotkov salary capa za sezono 2022/23. Trenutno podaljšanje je vredno 201,5 milijona dolarjev.

Dončić je to sezono sicer zaslužil 8,05 milijona dolarjev (6,6 milijona evrov), v sezoni 2021/22 pa bo zaslužil 10,17 milijona (8,35 milijona evrov). Če se slovenski zvezdnik ne bo odločil za podpis podaljšanja, bo po koncu prihodnje sezone prosti igralec.

Mark Cuban | Avtor: Profimedia Luka Dončić in Mark Cuban. Profimedia

Luka naj bi s svojo ekipo podpisal pogodbo imenovano "supermax", ki je sploh najvišja možna pogodba in jo ekipe po navadi hranijo za največje superzvezdnike na vrhuncu njihovih karier. Dallas pa naj bi prav takšno pogodbo pripravljal za svojega komaj 22-letnega košarkarja.

Res pa je, da je Luka kljub svojim mladim letom že v tem trenutku eden najboljših košarkarjev na svetu, kar je potrdil z izjemno sezono, katero je zaključil s povprečjem 27,7 točk, 8 skokov in 8,6 asistenc na tekmo rednega dela sezone, medtem ko je kvaliteto svojih nastopov še dvignil tekom končnice.

Dallasu je tako zagotovo glavni cilj, da si zagotovi dolgoročno zvestobo svojega prvega zvezdnika, okoli katerega namerava zgraditi šampionsko ekipo. S tem jim bo mogoče lažje privabiti tudi kakšne odmevne proste igralce, ki so bodo zavedali, da bodo lahko še kar nekaj let igrali ob boku enega največjih talentov v zgodovini lige. Če bo Dallasu seveda ob astronomski Dončićevi plači še ostalo kaj maneverskega prostora.

Luko, ki ga za klub veže še enoletna pogodba, a lahko avgusta že začne pregovarjati o novi, so ameriški novinarji pobarali, če verjame, da mu bo poleti ponujena supermax pogodba, na kar se je Dončić zgolj nasmehnil ter jim odvrnil, da verjetno še predobro poznajo odgovor.

In kako naj bi izgledala ta tako opevana pogodba? Športni analitik Bobby Marks prognozira, da naj bi ta petletna pogodba, ki bi Dončiću skupaj nanesla več kot 200 milijonov dolarjev, v prvi sezoni bila vredna 34.700.000 dolarjev, nato pa naj bi postopoma rasla, Luka pa naj bi tekom petega leta pogodbe zaslužil kar okoli 46.000.000 dolarjev.

Ples milijonov se lahko začne...

Komentarjev 11
  • jakec1575 12:23 08.junij 2021.

    Clovek si zasluzi vse najboljse!!. Gara, odlicen je v svetovnem merilu. Dobrodelen je. Taki samouresniceni borci so vodilo v boljse case. Zasluzi si vsak cent.

  • Avatar MS
    MS 11:38 08.junij 2021.

    Luka je res basket-genij in kapa mu dol, a postavlja se eno moralno vprašanje! Ali je njegovo preganjanje po parketu res vredno 33.000 letnih brutoo delavskih plač!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:22 08.junij 2021.

    Bravo Luka!!! In zdaj ti bo večina slovenceljnov zavidala te zaslužke. In ostani v ZDA ker tu v SLO ti bojo pobrali 75% za davke.

Sorodne novice