Šport > Nogomet
7750 ogledov

Kakšna blamaža! Hrvaški nogometaši ves čas igrali z napačnim grbom

Hrvaška nogometna reprezentanca Epa
Modrić in druščina so celotno Evropsko prvenstvo odigrali z dresom z zelo provokativnim grbom.

Nogometna reprezentanca Hrvaške je zakuhala velik incident zaradi napake, ki se je vlekla tekom celotnega Evropskega prvenstva. Nogometaši so namreč celotno tekmovanje igrali z napačnim grbom na dresu, saj je bilo na prvem mestu v šahovnici belo polje, namesto rdečega.

Vsekakor velika blamaža, da na dresu nosiš napačen grb, a to še ni razlog za velik incident, če ne bi v preteklosti že obstajal hrvaški grb, na katerem se hrvaška šahovnica začne z belim poljem. Gre namreč za ustaški simbol, ki je krasil zastavo Ustaške države med leti 1941 in 1945. Enak grb so Hrvatje imeli še med leti 1990 in 1991 ob razglasitvi neodvisnosti, preden so leta 1991 ponovno preoblikovali grb ter šahovnico začeli z rdečim poljem in jo obdali s heraldijskimi kronami svojih provinc.

Hrvaška nogometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Po poročilih hrvaških medijev naj ne bi bilo nikomur jasno, kako je lahko prišlo do takšne napake ter zakaj je bila napaka odkrita šele tako pozno. Hrvaška nogometna zveza (HNS) se je že ogradila od napake ter zanjo okrivila Sitotisak Decolor iz Varaždina.

"Na žalost je prišlo do nenamerne napake v ročnem vektorkem risanju in tiskanju hrvaške zastave pred Evropskim prvenstvom, katere nato nismo odkrili. Zahtevamo, da Sitotisak Decolor prevzame odgovornost, ter interno kaznuje delavce odgovorne za to nenamerno napako, zaradi katere se opravičujemo javnosti in hrvaškim navijačem. HNS zavrača vsako misel, da je šlo za namerno spreminjanje hrvaškega grba, katerega hrvaške reprezentance že leta predstavljajo po celem svetu," so sporočili iz HNS-a.

V zvezi z incidentom se je oglasil tudi lastnik podjetja Sitotisak Decolor Damir Kumek, ki je prav tako izpostavil, da je prišlo do nenamerne napake ter da grb ni imel kakšnih nacionalističnih sporočil.

"To je bila izključno moja nenamerna napaka ob sami vektorski izdelavi grba. Naredil sem napako. Sem grafični oblikovalec, ukvarjam se z grafiko in izključno s tem. Tu ni bilo nobenih provokacij, zgolj napaka," je pojasnil Kumek.

 

Komentarjev 6
  • JZekspert 22:46 30.junij 2021.

    Res zanimivo, da so dresi črno-kockasti, da se je ''zgodila'' šahovnica z belim poljem... res veliko naključij, saj še vemo za vse polemike o ustaštvu na HR, o znanem napisu na grobovih HOSa tako rekoč v Jasenovcu (to je precej ...prikaži več huje kot le neokusno do konca), Josip Šimunić je dobil kazen in ni smel na SP, ker se je drl: ''za dom'' - gledalci pa ''spremni''... No, Hrvati bodo morali še precej pomesti pred svojim pragom, Čefo je na potezi, bomo videli, jaz pa ne pričakujem ravno veliko od njega...

  • alexander 15:54 30.junij 2021.

    Ma kaj nas slovence zanima z kakšnim grbom so igrali, važno je , da so čim prej odšli domov.

  • Ender3 14:03 30.junij 2021.

    Ko, če preveč pričakuješ, pozabiš na detajle. Teža takšne sramote je mnogo večja, kot prezgodnji odhod iz EU prvenstva.

Sorodne novice