Šport > Košarka
960 ogledov

Lukova pogodba: najbolje plačan Slovenec, klubski rekorder, najmlajši na svetu...

Luka Dončić Reševalni pas/Twitter
Dončić je z maksimalno vsoto za podaljšanje v ligi NBA postal najbolje plačan slovenski športnik vseh časov.

Slovenski virtuoz Luka Dončić je danes dopoldan v hotelu Intercontinental v Ljubljani podpisal zgodovinsko pogodbo z Dallas Mavericks. Z njo je postal najbolje plačani slovenski športnik vseh časov, hkrati pa najmlajši v zgodovini lige NBA s takšno vsoto. V naslednjih petih letih bo zaslužil 207 milijonov dolarjev oziroma 176 milijonov evrov.

Po pravilih lige NBA bo Dončić v novi pogodbi užival šele od sezone 2022/23 dalje. Letos ga bo Dallas namreč plačal še po veljavni oziroma osnovni, ki jo je Ljubljančan kot novinec v tekmovanju podpisal pred tremi leti. Ta mu je v prvi sezoni prinesla 6,5 milijona dolarjev, v drugi 7,6, letos osem in naslednjo 10,1 milijona.

Luka Dončić in JJ Redick Dončićevi dolgovi Šport Luka do astronomske pogodbe, soigralca zahtevata, da jima poplača dolgove

Po novi pogodbi od 2022/23 bo Dončić prvo sezono dobil 35,7 milijona, zadnjo, peto, do katere ima pravico igralec sam, 47,1 milijona oziroma v povprečju 41,4 milijona, poročajo različni ameriški mediji.

Pri podaljšanju pogodbe za novinca za pet let mora klub spoštovati pravilnik lige, ki določa, da sta prvi dve leti zagotovljeni, za tretje in četrto leto imata obe strani različne možnosti, do zadnje, pete sezone pa je upravičen igralec, oziroma lahko on sam izbere možnost podaljšanja ali prekinitve. Če bo torej Dončić izbral, da bo v Dallasu ostal vseh pet sezon, bo v tem času skupno prejel 207 milijonov dolarjev.

Luka Dončić Foto Šport Ogromni Dončić zviška zre na "mesto greha"

Poleg tega, da je Dončić postal najmlajši igralec v zgodovini lige NBA z maksimalnim podaljšanjem oziroma s takšno vsoto, je postavil tudi nov klubski rekord Dallas Mavericks. Doslej je Mark Cuban največ odštel za latvijskega centra Kristapsa Porzingisa; leta 2019 je podpisal za 159 milijonov dolarjev.

Rekorder lige NBA je sicer Stephen Curry, ki je pred nekaj dnevi drugič v karieri podpisal pogodbo za več kot 200 milijonov. Pred štirimi leti je bila vsota 201 milijon, zdaj pri 33 letih pa je z Golden State Warriors podaljšal za pet let za 261 milijonov dolarjev.

Luka Dončić je zdaj postal član elitne skupine +200 milijonov, v kateri so poleg Curryja še Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, Russell Westbrook, James Harden, Rudy Gobert in Paul George.

Komentarjev 1
  • ico8 20:45 10.avgust 2021.

    Ne morem verjeti, da se ni nobenega SD fafajonkinega prispevka, ki bi nam tocno(na sendvic natancno!) izracunano povedal, koliko je to minimalnih plac oz. koliko njihovih izdajalcev domovine Slovenije bi lahko poslali v Bruseljski puf, da bi nas se naprej ...prikaži več z lazmi osirali kjer le morejo!

Sorodne novice