Šport > Košarka
16126 ogledov

Izjemen skok Luke po MVP lestvici, tako visoko ni bil še nikoli

Luka Dončić in Nikola Jokić Profimedia
Luka Dončić naj bi bil že tretji na sloviti lestvici v izboru za MVP-ja lige.

Spletna stran najmočnejše košarkarske lige na svetu vsak teden pripravi svojo lestvico, v kakšnem vrstnem redu naj bi si sledili favoriti za sloviti naziv MVP-ja lige NBA.

Nagrada MVP se sicer podeljuje že od leta 1956 najboljšemu košarkarju rednega dela NBA sezone. Od leta 1981 nagrajenca izbere skupina športnih novinarjev s področja ZDA in Kanade, nekaj malega pa prispeva tudi glasovanje navijačev in zelo redko se končni rezultat razlikuje od uradne NBA-jeve MVP lestvice, katero posodobijo vsak teden.

Na v petek objavljeni lestvici pa odlično kaže tudi slovenskemu čudežnemu dečku Luki Dončiću, ki se je prvič v sezoni prebil med prvo trojico. Luka je namreč s šestega mesta napredoval na tretje mesto!

Na prvem mestu je še vedno Srb Nikola Jokić, ki v celotni sezoni ni izpustil niti ene same tekme, povprečno pa na tekmo beleži 26 točk, skoraj 11 skokov in skoraj 9 asistenc, obenem pa je znova najboljši košarkar ekipe Denver Nuggets, ki zanesljivo koraka proti končnici. Hkrati ga krasi tudi odlična forma, saj je zabeležil trojni dvojček na treh izmed zadnjih štirih tekem.

Srbu tesno sledi izjemni kamerunski center Joel Embiid, ki je glavni osmoljenec sezone, saj bi bil verjetno gladko prvi favorit za naziv MVP-ja, če ne bi dobršen del tekem izpustil zaradi poškodbe. Košarkar ekipe Philadelphia 76ers povprečno na tekmo dosega 29,8 točk, 11 skokov in malo več kot 3 asistence, katerim doda še 1,5 blokade na tekmo. Prav tako ga krasi izjemna forma, saj je na treh izmed zadnjih petih tekem presegel mejo 35 točk.

Če bi katerikoli izmed dvojca Jokić-Embiid osvojil naziv MVP, bi bilo to šele prvič po letu 2000 in Shaquillu O'Nealu, da je ta prestižni naziv osvojil igralec na poziciji centra.

In že smo na tretjem mestu, na katerega se je prvič letos povzpel Luka Dončić, ki je bil še prejšnji teden postavljen na šesto mesto. Luka letošnjo sezono povprečno beleži 28,6 točk, 7,9 skokov in 8,6 asistenc, predvsem pa ligo naravnost navdušuje s svojimi potezami, kot je bila nedavna trojka za zmago na tekmi z Memphis Grizzlies, ki ni pustila ravnodušne niti najboljše košarkarje na svetu. Luki nekoliko škoduje le uspešnost njegove ekipe, saj Embiid in Jokić s svojima ekipama beležita dosti več zmag od Lukovega Dallasa.

Najboljšo peterico NBA-jeve MVP lestvice zaključuje Damian Lillard, ki povprečno na tekmo beleži 28,7 točk, 4,2 skoka in 7,7 asitenc, medtem ko je na četrtem mestu Grk Giannis Antetokounmpo (28,5 točk, 11,2 skoka, 6,1 asistence) kar je zelo zanimivo, saj tako po mnenju spletne strani nba.com najboljšo četverico v ligi predstavljajo sami košarkarji, ki ne prihajajo iz ZDA.

Izmed omenjene četverice je do sedaj naziv MVP-ja pripadel le Giannisu, če pa bo letos izbran kateri izmed preostalih treh, bo tako postal šele šesti "ne-Američan", ki bi mu to uspelo. Poleg Grka Giannisa je to do sedaj namreč uspelo le Hakeemu Olajuwonu (Nigerija), Timu Duncanu, Stevu Nashu (oba iz Deviških otokov - Kanada) in Dirku Nowitzkemu (Nemčija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice