Šport
7272 ogledov

Tako veličastno je Slovenija sprejela svoje olimpijske heroje

Sprejem slovenskih Olimpijcev na Kongresnem trgu
1/15
Anže Petkovšek
Slovenija je na Kongresnem trgu pripravila veličasten sprejem svojim športnim junakom, ki so nam tako polepšali pretekla dva tedna.

Na verjetno najbolj posebnih olimpijskih igrah doslej so slovenski športniki v deželi vzhajajočega sonca spisali novo poglavje uspešne slovenske športne zgodovine, saj se lahko pohvalijo z največjo bero osvojenih zlatih kolajn v zgodovini samostojne države.

Poleg plezalke Janje Garnbret sta bila zlata še kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa kolesar Tadej Pogačar.

V Tokiu je sicer odpotovalo 54 športnikov, a poleg dobitnikov medalj po vrnitvi v domovino gotovo najbolj izstopa košarkaška ekipa, ki se je uspela prebiti v polfinale in osvojiti četrto mesto.

Naših košarkarjev sicer danes na sprejemu ni, od najvišje uvrščenih pa so se ga pa udeležili Garnbretova, Trstenjakova in Savšek.

 

Pahor in Kustečeva na Brdu sprejela olimpijce

Slovenske junake, ki so s svojimi uspehi v zadnjih dveh tednih navduševali na olimpijskih igrah v Tokiu, so športni navdušenci zvečer sicer lahko pozdravili na sprejemu na ljubljanskem Kongresnem trgu, še pred tem pa sta na Brdu pri Kranju olimpijsko reprezentanco sprejela predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Pahor je v imenu vseh državljanov športnikom izrekel čestitke in globoko hvaležnost za vse, kar so naredili za to, da so prišli na olimpijske igre, kar so tam dosegli in kar so ljudem dali z njihovimi rezultati. "Redkim je dano, da v enem trenutku življenja navdahnejo ljudi, povežejo skupnost ter dajejo otrokom sanje in razvnamejo domišljijo o njihovi prihodnosti. Vi ste ti redki in poklicani posamezniki, ki jim je bila naložena ta priložnost in ta naloga. Opravili ste je z odliko," je dejal predsednik republike.

Tudi Kustečeva se je vsem olimpijcem zahvalila za njihov prispevek k slovenskemu športu. "Z uspehi, ki ste jih dosegli v tako zahtevnih okoliščinah, ste vsem nam pokazali, da se da, da se zmore in da se je vredno boriti, da smo lahko potem ponosni nase in drugi ponosni na nas. Neprecenljiva zahvala vam gre tudi zaradi tega sporočila, ki ga v teh težkih trenutkih dajete celotni družbi," je dejala ministrica. Ob tem je napovedala dodatne ukrepe za pomoč športu, ki jih bodo podrobneje predstavili v drugi polovici septembra.

Sprejema sta se udeležila tudi predsednik Slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec ter vodja slovenske olimpijske delegacije in legendarni telovadec Miro Cerar, ki je nagovoril zbrane. Uspehe slovenskih športnikov v Tokiu je ocenil kot čudovite in poudaril, da ne smemo zanemariti ostalih uvrstitev pod zmagovalnim odrom. "Ste del naše športne olimpijske elite, ne glede na rezultate, ker ste si morali svoje mesto priboriti skozi številne kvalifikacije," je poudaril. Zahvalil se je tudi vsem, ki so poskrbeli, da je slovenska delegacija v Tokiu lahko tako dobro in sinhrono sodelovala.

Garnbretova pa se je v imenu vseh športnic in športnikov Pahorju in vsem, ki so jim omogočili tekmovati, zahvalila za podporo. "V veliko čast nam je bilo zastopati našo državo," je še dodala zlata olimpijka. Predsedniku in ministrici je izročila še maskoto letošnjih olimpijskih iger Miraitowo in fotografijo z medaljo nagrajenih športnikov.

 

Slovenske Olimpijce pozdravila množica ljudi

Slovenski olimpijci so bili toplega sprejema deležni že ob prihodu domov na letališču Jožeta Pučnika in v domačem okolju, danes pa so jih navijači v velikem številu bučno sprejeli v Ljubljani.

Zlati Savšek se je Sloveniji tudi zahvalil za navijanje, "ki se ga je čutilo do Tokia". Spomnil se je tudi svoje zmagovalne vožnje. "Ko sem prišel čez cilj, sem pričakoval, da bo to medalja, na koncu se je izkazalo, da je to bila zlata vožnja. Res vrhunska predstava, vesel sem, da sem del te uspešne olimpijske zgodbe," je še dejal.

Športni navdušenci vseh starosti pa so danes najboljše med slovenskimi športniki pozdravili z gromkim aplavzom in vzkliki, manjkale niso niti raglje in slovenske zastave.

Navijači so z navdušenjem spremljali tekmovanja, motila jih ni niti velika časovna razlika in zgodnje jutranje ure slovenskih nastopov. Kot so še povedali, takih uspehov Slovencev, nad katerimi so navdušeni, niso pričakovali.

Zbrane sta pozdravila tudi vodja slovenske olimpijske delegacije v Tokiu Miro Cerar in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Za plesno in glasbeno podlago na sprejemu pa sta poskrbela Peter Lovšin in Magnifico.

Košarkarji ter Roglič in Pogačar se sprejema niso udeležili zaradi drugih obveznosti, so pa kolesarji navijače pozdravili in se jim za podporo zahvalili prek video nagovora.

Garnbretova je na oder prišla celo dvakrat, prvič v družbi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, in sicer zaradi posebne obljube izpred dveh let. Takrat je namreč koroški plezalki obljubil plezalni center, če v Tokiu osvoji zlato kolajno. "Jaz sem svoje naredila," je dejala zlata olimpijka, Janković pa je nato obljubil, da bo do leta 2023 v Ljubljani zgrajen plezalni center.

 
Komentarjev 8
  • radovednica 08:52 11.avgust 2021.

    Kdaj se bo nekdo vprašal: Kateri športnik normalno, brez pomoči in popustov konča kakšno šolo in doseže izobrazbo?, kateri športnik se po karieri ali že prej postavi v vrsto in prijavi, brez zvez, za zaposlitev?, kateri športnik vzame vsako zaposlitev ...prikaži več in hodi 40 let v službo in plačuje za te iste športnike? Nihče in nič od navedenega. Vsi postanejo neki športni funkcionarjiV večini so razmaženi buteljni!. Vse lepo in prav, dosežki, a kdo pomisli na navedeno? Mi pa delat 40 let za penzijo 500 €!?

  • brencl 07:18 11.avgust 2021.

    Zanimiva bodo poročila o delti ob koncu tega tedna in v naslednjem!

  • bogdan76 07:10 11.avgust 2021.

    leon ,,sramota za športnike daso pripravljeni se ponižat Jankoviću pokvarjenemo južnaku kije okradel ljudi kot tudi državo levaki ste dno od dna.

Sorodne novice