Šport > Zimski športi
1925 ogledov

Poljski skakalci našli krivca za porazno sezono: "Ubili so nas!"

Kubacki Zyla Epa
V poljskem skakalnem taboru so mnenja, da so v minulo sezono vstopili premalo spočiti.

Za poljsko reprezentanco v smučarskih skokih je ena najslabših sezon v zadnjih letih, saj so njihova najmočnejša orožja - Kamil Stoch, Piotr Žyla in Dawid Kubacki - razočarala, še najboljši Poljak v svetovnem pokalu pa je bil na koncu Aleksander Zniszczol na 19. mestu.

A Poljaki se lahko tolažijo vsaj s tem, da dva izmed njihovih najpomembnejših skakalcev, Kubacki in Žyla, verjameta, da poznata pravi razlog za porazno sezono ter da bo v prihodnje zagotovo boljše.

"Pred sezono, ko smo imeli številne zahtevne treninge, smo imeli premalo počitka. Zaradi tega smo bili skozi sezono izčrpani, primanjkovalo nam je moči in svežine, a smo vseeno nekako zdržali do konca," je v pogovoru za poljsko spletno Onet po koncu sezone v Planici pojasnil Kubacki.

"Šlo je zgolj za prebijanje skozi trpljenje. Sezona ni bila dobra v nobenem pogledu. Morate se najprej spočiti, preden začnete z novo močjo na novo trenirati. Poleg težav s tehniko smo bili zelo izmučeni. S tem so ubili našo sezono," je bil neposreden Kubacki, ki pa je vseeno sprejel del krivde za svoje slabe nastope.

Kubacki | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislim, da je situacija zelo kompleksna in seveda lahko krivdo prevzamem tudi nase. Ni dvoma, da bi lahko marsikaj naredil bolje. Navsezadnje sem jaz tisti, ki skoči. Najpomembneje je, da se naučimo, kaj smo delali narobe, in ne ponovimo enakih napak v prihodnji sezoni."

Korak v pravo smer so Poljaki po mnenju Kubackega naredili že s tem, ko so decembra odslovili pomočnika trenerja, Marca Nölkeja. "Zagotovo je šlo za pravo olajšanje. Bil je kolovodja, ki je na nas ves čas pritiskal. Bil je odgovoren za fizično pripravo in od nas je zahteval več in več. Ko smo začeli sodelovati, smo se še nekako 'tipali'. Če nam nekaj ni ustrezalo, smo odmislili idejo. Toda spomladi je prišel z vsemi temi novimi idejami in tega je bilo preprosto preveč."

Kubacki je tudi priznal, da čeprav je skakalcem odleglo ob slovesu Nölkeja, je glavni trener poljske reprezentance Thomas Thurnbichler sam sprejel to odločitev, brez pritiska svojih varovancev. "Zdi se mi, da smo mu sicer poslali nekakšne signale. Toda na koncu je bil Thomas tisti, ki je videl, da naša naveza ne deluje in se odločil za to potezo."

Izjemni poljski skakalec je tako prepričan, da je poljska reprezentanca že storila korak v pravo smer ter da se bodo že naslednjo sezono njihovi skakalci vrnili tja, kjer jim je mesto. "Mislim, da ja. Najpomembneje je, da potegnemo zaključke iz napak minule sezone in jih ne ponovimo v prihodnji. Ni druge poti."

Planica 2024, Piotr Zyla | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Trditvam Kubackega je pritrdil tudi Žyla: "Včasih je bilo bolje, včasih slabše, vsekakor pa nismo imeli nobene stabilnosti. Včasih sem bil poln energije, a že naslednji dan bi bil popolnoma brez. Ko se je sezona začela, sem bil že utrujen. Vse skupaj bi lahko načrtovali in izvedli dosti bolje, a smo se o tem že pogovorili in vemo, kako dalje. Nismo več mladinci, da bi se tako ravnalo z nami, toda zdaj vsi to vedo in verjamem, da bo vse skupaj v prihodnosti izgledalo nekoliko drugače."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice