Šport > Zimski športi
52649 ogledov

Domen razkril neverjetno potezo Kobayashija, ki mu je pomagala do stopničk

Planica 2024, Tomi Trbovc, Domen Prevc Saša Despot
Domen Prevc se je na zadnji dan poletov v Planici le dokončno spoprijateljil z letalnico in se povzpel na zmagovalni oder.

Ko se karavana svetovnega pokala smučarskih skokov iz navadnih skakalnic preseli na letalnice, po navadi v polnem sijaju zasije naš izjemni letalec Domen Prevc, ki ne glede na formo iz prejšnjih tekem na letalnicah vsakič velja za enega glavnih favoritov. A čeprav tudi do zadnjega dne nastopov v Planici njegovi poleti niso bili slabi, se je nekako zdelo, da se najmlajši izmed bratov Prevc z letalnico bratov Gorišek letos ni spoprijateljil in da je sposoben še dosti več.

Nato pa je prišla na spored ta magična nedelja, dan ko se je od smučarskih skokov za vedno poslovil njegov brat Peter Prevc, in k velikemu slavju je svoje dodal tudi Domen, ki je najboljše prihranil za konec in se prav na zadnji tekmi v sezoni še enkrat povzpel na stopničke, saj je zaostal le za Danielom Huberjem.

"Danes sem nekako začutil, da se da leteti. Preizkusni skok je bil v redu, zato sem se odločil, da grem na tekmo brez kakršnegakoli spreminjanja opreme, rekel sem si, da bom danes zgolj užival, se prepustil, pa kar bo, bo," nam je po tekmi pojasnil, da je nastopil kar v dresu za trening, pa čeprav rahlo obrabljenem.

Planica 2024, Domen Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Da bi lahko slavju ob bratovem slovesu dodal svoj delež z vrhunskim rezultatom, je bilo jasno že po prvi seriji, ko je s poletom 233 metrov zasedel tretje mesto, tik za Poljakom Aleksandrom Zniszczolom. "Pred drugim skokom nisem čutil nobenega pritiska. Vedel sem, da zmorem, da znam. Da lahko še napadem. Enostavno sem si toliko zaupal."

Čeprav je vse od četrtka razlagal, da se nekako ne uspe spoprijateljiti s smučino, ga je tudi v drugo neslo izjemno daleč, polet dolg 238 metrov pa je zadostoval za skok na drugo mesto. "Mogoče sem že prvi dan malce preveč 'jamral', kako mi ne gre, kako se ne morem spoprijateljiti s skakalnico. Nato mi je pa Ryoyu Kobayashi rekel: 'Look, you can complain, or you can adapt' ('Poglej, lahko se pritožuješ, ali pa se prilagodiš' op. p.). Za vse je enaka 'špura', vsi se moramo prilagoditi, mogoče mi ni najbolj po godu, ampak nikjer ni idealno."

A kljub temu, da se je izmed Slovencev na zadnji dan sezone na stopničke prebil Domen, je bil dan tokrat v znamenju njegovega brata Petra, ki je na smučeh skočil še zadnjič v svoji karieri, organizatorji pa so se nemudoma po koncu tekme od njega poslovili s prav posebnim programom imenovanim "Hvala, Peter!" "Nisem pričakoval, da bodo naredili kaj takega. Res, poklon organizatorjem za ta dogodek, da so se na tak način poslovili. Vsi, od slovenske vojske, policije, ministri, vsi so stopili skupaj in organizirali to. Mene so presenetili."

Ob posnetkih dosežkov Petra so čustva prevzela tudi najmlajšega brata. "Najbolj se spomnim njegovega rekorda, me je kar ponesel nazaj. Njegovih prvih skokov tu na velikanki se toliko ne spomnim, Vikersunda pa se dobro spomnim, kako sem ga gledal doma."

Planica 2024, Domen Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav se je na vrhu letalnice pripravljal na svoj polet, pa si je Domen le vzel toliko časa, da si je pogledal tudi bratov zadnji polet v karieri. "Ja, z vrha sem si ga pogledal, sem imel dovolj časa. Moja prva misel je bila, naj bo zgolj vse tekoče, pa bo. Da ne bo kaj zdaj pri zadnjem skoku šlo narobe. Ko sem videl, da je vse v redu, sem si rekel, da je ok."

Domen je sicer sezono končal s tremi stopničkami v svetovnem pokalu, eno zmago (Sapporo), enim drugim (Planica) in enim tretjim mestom (Vikersund), vse skupaj pa je bilo dovolj za skupno 13. mesto v svetovnem pokalu in peto v boju za mali kristalni globus v seštevku poletov.

Na svetovnem prvenstvu v poletih na letalnici v Kulmu je osvojil zlato medaljo na ekipni tekmi, medtem ko je med posamezniki dosegel končno 14. mesto. Prav tako je s slovensko reprezentanco osvojil tudi drugi mesti na ekipnih tekmah v Zakopanah in Planici, medtem ko je na superekipni tekmi parov na letalnici v Oberstdorfu prišel še do ene zmage.

"Sezono bi ocenil z dobro sedmico. Za novoletno turnejo in pa začetek sezone sem upal, da bosta malo boljša, ampak treba je delati in potem slej kot prej steče. Je pa gotovo s tem zadnjim razultatom dosti lažje iti na dopust," je s kratkim pregledom sezone zaključil naš odlični letalec, še zadnji aktivni izmed bratov Prevc.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice