Šport > Zimski športi
1877 ogledov

Peter Prevc: "Če sem se včasih bal tega trenutka, se ga zdaj veselim."

Peter Prevc Epa
Veličastna kariera enega največjih smučarskih skakalcev vseh časov se je v dolini pod Poncami zaključila s pravim skakalnim praznikom.

Petinštirideseta sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih se je končala z nepozabnim slovesom najboljšega slovenskega skakalca vseh časov Petra Prevca, od katerega se je v dolini pod Poncami poslovila skorjda 20.000-glava množica, ki je pospremila še zadnji polet legendarnega slovenskega orla.

Za slovo od aktivne kariere je osvojil šesto mesto in smuči po veličastni karieri, v kateri je osvojil 12 medalj z največjih tekmovanj ter 24 posamičnih zmag v svetovnem pokalu, postavil v kot. A čeprav je šlo za zadnji skok v njegovi aktivni karieri, je skorajda vse potekalo po ustaljenih tirnicah.

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

"Do konca tekme je bilo vse super, vse je bilo kot po navadi. Hvaležen sem, da so pustili, da je ritem tekme potekal tako, kot vsakič. Da sem bil lahko v svojem protokolu, svojem ritmu, s svojo ekipo in da sem nekako dosegel tudi zelo dober rezultat," je bil Peter zadovoljen, da je do njegovega pristanka tekma potekala povsem normalno, brez kakšnih ceremonij.

Morda se je tudi zato šele tik pred svojim zadnjim poletom zavedel, kaj to resnično pomeni. "Ko sem pri zadnjem skoku prišel na vrh in pogledal navzdol, me je prešinilo, da je to zdaj res zadnjič. V prsih sem čutil, kot da me malo stiska, ampak samo pozitivno. Pred tem pa mi je dejansko uspelo to odmisliti. Pred poizkusno serijo mi je rekel Timi (Zajc) 'Pero, samo še trije', in ko sem se peljal gor, sem si mislil, 'pismo, res, samo še trije'. Pred tem nisem tega dojel kot en tak velik konec nečesa."

Po zadnjem skoku v profesionalni športni karieri ga je v izteku pričakala družina skupaj z reprezentančnimi kolegi. Ob slovesu so mu pod Poncami pripravili poseben program z naslovom "Hvala, Peter!", ki je tako njega, njegove najbližje in vse navijače v živo in pred televizijskimi ekrani ganil do solz. "Bilo je čudovito, tako, kot se spodobi." je ob koncu dejal Prevc.

Peter Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Je eden redkih športnikov, ki je imel ta privilegij, da se je poslovil na vrhuncu. Čeprav je imel že pred tem za sabo odlično sezono, so od naznanitve slovesa njegovi dosežki le še rasli. Zadnja zmaga za konec veličastne kariere se mu je po kar štirih drugih mestih sicer vztrajno izmikala, a je zato osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu na ekipni tekmi v poletih v Kulmu.

Najslajše pa je prihranil za sam konec, ko je v petek na letalnici bratov Gorišek le dočakal svojo zadnjo zmago. "Ko gre, je precej lažje ostati skoncentriran. Je pa res odlično, da sem od novembra do zdaj bil na zelo visokem nivoju in ga celo uspel dvigovati do petkovega vrhunca."

Peter bi se tudi moral posloviti s poletom v prav posebni opravi, saj bi moral imeti ob startni številki fotografijo družine, a je na koncu moral skočiti v navadni opravi. "Sponzorji so manjkali na njej. Sem razmišljal, da bi vseeno skočil z njo, kaj sploh lahko naredijo, ko bom enkrat gor na rampi. Edino, če mi ne bi prižgali zelene luči."

Peter Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Letošnji zaključek sezone bo tako imel prav posebno mesto v Petrovem srcu. Primerja se lahko celo s sanjskim zaključkom iz leta 2016, ko je na takrat treh posamičnih tekmah v Planici potrdil zgodovinsko sezono in zmago v seštevku svetovnega pokala z drugim mestom in dvema zmagama. "Tista sezona se mi je zdela še bolj evforična. Takrat je bilo dosti več evforije, ali se je tako samo meni zdelo ...? No, zmagal sem takrat, to je bilo drugače. Letos sem sicer tudi, toda ne z zadnjim skokom sezone oziroma kariere. Toda vseeno je bilo kar primerljivo."

Rekorderja po številu zmag v eni sezoni pa je precej ganilo občinstvo, ki se je zbralo v Planici, da se poslovi od njega. "Ljudje s tem kažejo veliko spoštovanja, podpore, hvaležnosti ... Ponosen sem bil na to," je odziv gledalcev prišel do živega tudi takšnemu šampionu.

Slovo pa je bilo še prav posebno, ker mu je ob strani stala tudi njegova družina. "Za Oskarja še ne vem, kako vse skupaj dojema. Za Ludvika pa se mi zdi, da je zelo ponosen in zelo dobro ve, za kaj se gre, in sem vesel, da lahko to z njim delim."

Peter Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Petrova zadnja sezona pa je razkrila tudi to, kako čislan je med ostalimi skakalci, ki so se skupaj z njim veselili njegovih uspehov in proslavljali, kot da bi jih sami dosegli. "To mi zelo veliko pomeni. Ne bi rekel, da smo ravno taki prijatelji, da bi skupaj hodili na kosilo, saj smo čez sezono predvsem po svojih sobah in na skakalnici, a počasi le zlezemo drug drugemu pod kožo. Vesel sem, ko so mi vsi iz srca privoščili, tudi tisti, ki jim ni šlo."

Legendarni slovenski orel zdaj predaja vajeti reprezentance svojim mlajšim kolegom, prav tako že ve, koga bo najverjetneje imenoval za svojega naslednika v vlogi kapetana ekipe. "Do svojih moštvenih kolegov še nisem prišel, tako da se zdaj, ko vse zaključimo, še dobimo v vasi, da jim predam še ena darila in podobno. Pa tudi kapetanski trak. Še razmišljam, komu ga naj predam. Mislim, da vem, komu. Toda vse ob svojem času."

In kako se bo Peter Prevc znašel na začetku novega poglavja? "Še ne vem. Zdi se mi, da precej dobro. Če sem se včasih bal tega trenutka, ko se bom zazrl v prihodnost in ne bom vedel, kaj je tam, se tega zdaj veselim."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • tomi8 22:30 24.marec 2024.

    Pero car si. Vse dobro naprej...

  • www 22:25 24.marec 2024.

    Dobr da ni vec pahorja, bi se mu zmesalo ob vsem tem...

  • Kmodri_ 19:10 24.marec 2024.

    Nekaj zgodaj je šel v športni pokoj. Njegova brada kaže, da je imel veliko steroidov!

Sorodne novice