Šport > Zimski športi
28045 ogledov

Prvi mož slovenskih skokov: "Odločili smo se, da naredimo nekaj rošad"

Planica 2024, Gorazd Pogorelčnik Saša Despot
Za zaključek planiškega praznika smo pred naše mikrofone ujeli tudi prvega človeka slovenskih smučarskih skokov.

Po koncu izjemno uspešne sezone moške in ženske reprezentance v smučarskih skokih smo se pogovarjali z vodjo panoge za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije, Gorazdom Pogorelčnikom. Z alfo in omego slovenskih smučarskih skokov smo se dotaknili slovesa Petra Prevca, meteorskega vzpona Nike Prevc, pod sezonama moškega in ženskega dela ekipe smo potegnili črto ter spregovorili o kadrovskih spremembah v trenerskem štabu. Seveda pa nismo mogli mimo tem, kot so prihodnost slovenskih skokov ter perečega vprašanja, kdaj bomo na letalnici bratov Gorišek v dolini pod Poncami videli tudi žensko tekmo svetovnega pokala.

Najin pogovor bi lahko začela z mnogimi zanimivimi temami, ampak glede na dogodke zadnjih dni, je verjetno pravilno, da začneva pri legendi slovenskih smučarskih skokov, Petru Prevcu. Poslovil se je velikan ...
"Kar se Petra tiče, ne gre zgolj za skakalnega in rezultatskega velikana, ampak tudi za velikana na področju, kako funkcionira, kakšen odnos je imel do treninga, sotekmovalcev, trenerjev. Imel je vrhunske vrednote, ki ne krojijo le vrhunskega športnika, ampak tudi vrhunskega človeka. In Peter to zagotovo je."

Gorazd Pogorelčnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Imate v povezavi s Petrom kakšno posebno zgodbo, spomin, ki bo za vedno ostal v vašem srcu?
"Ta trenutek bi težko izpostavil zgolj en spomin. Seveda pa vedno, ko pomislim na Petra, se spomnim na vztrajnost in marljivost ter seveda vse dosežke, ki jih je dosegel v svoji športni karieri."

Kaj pravite na ceremonijo "Hvala, Peter" v izteku letalnice bratov Gorišek? Peter Prevc si je takšno slovo zagotovo zaslužil.
"Bila ja glamurozna. Absolutno. Ampak Peter si vse to seveda zasluži. Pa s tem niti ni bilo vsega konec, saj se je njegovo športno slovo še isti večer nadaljevalo tudi v dvorani Vitranc."

Verjetno so mu vrata v slovenskih smučarskih skokih vedno odprta, če se bo kdaj v prihodnosti želel ukvarjati s kakšno funkcijo?
"Človeku s toliko modrosti, znanja, izkušnjami, so vrata vedno odprta. Zelo na kratko smo se o tem že pogovarjali, ampak na koncu se bo moral Peter sam odločiti, ker verjetno to ni edina ponudba, ki jo ima na mizi. Najbrž ponudbe kar dežujejo, mi pa si ga absolutno želimo ohraniti znotraj naših skokov, ker bi nam vse, kar lahko ponudi, prišlo še kako prav. Še posebej v karieri teh mladih skakalcev, katerim je že zdaj bil mentor. In tega mentorstva bi si želeli še naprej. Ne zgolj sotekmovalcem, ki so bili z njim v ekipi, temveč tudi vsem tem mladcem, ki prihajajo od zadaj. Vemo, da se v zadnjem času in moderni dobi vrednote nekoliko spreminjajo in prav bi bilo, da bi jim Peter s svojimi dejanji pokazal prave vrednote, ki te pripeljejo do vrhunskega športnega rezultata."

Gorazd Pogorelčnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če potegneva eno črto pod celotno sezono ... Dotakniva se najprej moškega dela reprezentance. Kako bi vi ocenili sezono, če narediva en pregled celotne sezone?
"Če pogledam sam začetek sezone, me je še tam pozno jeseni nekoliko skrbelo, ker je bilo znotraj mednarodne smučarske zveze sprejetih veliko sprememb, kar se tiče opreme. Tu smo potrebovali kar nekaj časa in sredstev, da smo prišli do tiste opreme, ki nam omogoča tisto piko na i. Vsi vemo, da je sicer trening tisti, ki je najpomembnejši. Ampak, če tekmovalec nima konkurenčne opreme, težko pride zraven. Nekateri, tu mislim predvsem Nemce, so si ta pravila nekoliko priredili in so bili v začetku leta v veliki prednosti. Mi smo morali biti vztrajni in potrpežljivi. Morali smo čakati, da se tudi nam te stvari poklopijo, da si s treningom pridemo "na ti" s to opremo. In ko se je to zgodilo, so se začeli pojavljati tudi vrhunski športni rezultati. Moram pa poudariti, da čeprav na začetku sezone kar nekaj časa ni bilo stopničk, nismo delali panike, kajti vedeli smo, da smo na pravi poti. Veselilo nas je, da so bili fantje in dekleta večkrat v deseterici, kar je vrhunski rezultat. Ko pa si enkrat v deseterici, se slej kot prej zgodijo tudi stopničke. In letos se je nabralo skupaj kar 40 stopničk, 17 zmag, od tega so jih devet dosegla dekleta, sedem Nika Prevc. Osem so jih dosegli fantje. Predvsem pa veseli širina naše članske ekipe. Po zmanjšani kvoti lahko na tekmi svetovnega pokala nastopi zgolj pet tekmovalcev in pet jih je doseglo zmago. To se verjetno še ni nikoli v zgodovini slovenskih smučarskih skokov ni zgodilo."

Kako pa je kaj s prihodnostjo slovenskih smučarskih skokov? Odhaja takšna legenda, kot je Peter Prevc, v ozadju pa so v celinskem pokalu nase letos opozorili Žak Mogel, Maksim Bartolj in Matija Vidic. Žak nam je celo priskakal dodatno kvoto tekmovalcev za poletno nagrado, štirikrat je stal na stopničkah celinskega pokala, enkrat zmagal, dvakrat se je na stopničke povzpel Bartolj. Verjetno se za prihodnost ni bati?
"Kljub temu, da takšna legenda odhaja, imamo v ozadju tak sistem, ki je relativno stabilen. Je pa res, da sistem so ljudje in če so to pravi ljudje, potem sistem lahko zelo dobro teče. Če pa niso pravi ljudje na pravih pozicijah, se lahko celo tako močan sistem, kot ga imamo v Sloveniji, podre. Moramo zelo paziti, da na vsako funkcijo postavimo tistega človeka, ki je najbolj primeren za tisto nalogo. Zato smo se tudi letos odločili, da naredimo nekaj rošad. Kljub temu, da so bili Žak, Matija in Maks na zelo visoki ravni, nismo bili zadovoljni z rezultati na nižjih nivojih, tu mislim predvsem celinski pokal in pokal Fis. Tu so dominirali Avstrijci, ki imajo vzpostavljen zelo dober sistem, enotno strategijo in šolo trenažnega procesa smučarskih skokov. Sam bi si želel, da zdaj, ko prihajajo te nove moči - Goran Janus na čelo B ekipe in Gorazd Bertoncelj na čelo mladinske reprezentance - poenotimo sistem, tako da bodo prehodi iz ene selekcije v drugo lažji. Da se ne bo dogajalo, kot je bilo do sedaj, da je imel vsak trener nekoliko drugačno strategijo in je zaradi tega prišlo do kakšnega zastoja pri določenih skakalcih. To si želimo odpraviti. Je pa tako, da po vsaki sezoni naredimo nove analize in na njihovi osnovi določimo, do kakšnih sprememb bo prišlo. Zdaj popolnoma na glavo postaviti sitem, ki deluje, bi bilo nesmiselno. Bo pa potrebno manjše pomanjklivosti odpraviti. Že v naslednjem tednu, po veliki noči, imamo sestanke ožjega strokovnega sveta in potem tudi širšega, kjer se bomo dokončno dogovorili o strategiji, ki jo bomo vodili v naslednjih letih."

Gorazd Pogorelčnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Omenili ste, da Goran Janus prevzema B reprezentanco, Gorazd Bertoncelj pa mladinsko reprezentanco. Kako pa je z glavnim trenerjem A reprezentance, Robertom Hrgoto? Nekaj smo slišali, da naj bi se pripravljala nova pogodba ...
"Pogodba z Robijem sicer še ni podpisana, obstaja pa obojestranska želja, da se sodelovanje podaljša vsaj do olimpijskih iger 2026. Naša skupna želja je, da za dve leti podaljšamo pogodbo. Na mestu glavnega trenerja imamo človeka s toliko uspehi ... morda jih je toliko v preteklosti imel le Goran Janus. Absolutno si želimo, da jedro te ekipe ostane enako, kot v preteklosti. Se je pa eden izmed pomočnikov, Gašper Vodan, odločil, da zaključuje trenersko pot v A reprezentančni selekciji, tako da ga bomo nadomestli s trenutnim pomočnikom finske reprezentance, Miranom Zupančičem."

Če pa se zdaj posvetiva še ženski reprezentanci, nikakor ne moreva začeti drugje, kot pri Niki Prevc. Vsi smo vedeli, da je talentirana, ampak ... Ste pričakovali kaj takega?
"To je bilo tudi zame kar presenečenje. Ko pomislim nazaj, na začetku sezone so bili rezultati izredno dobri, veseli smo bili vsakega rezultata v deseterici. Ko pa pomislim potem na Garmisch-Partenkirchen, ko je zmagala, pa potem na 3. januar in Beljak, ko je zmagala in prevzela rumeno majico ... Koliko je bilo takrat še tekem do konca sezone. Rekli smo si, stara je 18 let, prvič je v svetovnem pokalu, da bo skakala od prve do zadnje tekme, prvič se bo srečala z določenimi objekti, vemo, da so profili skakalnic zelo različni ... Ali lahko opravi z vsem tem? Ko smo razmišljali o teh stvareh, nas je mučilo, kako bomo poskrbeli za vse te stvari, ki sem jih naštel. Realno vam povem, da v tistem trenutku niti sam nisem verjel, da je lahko tako mlad človek tako močan znotraj sebe. Da lahko zdrži vse to, kar je Nika zdržala. Na koncu je zasluženo postala najboljša skakalka na svetu, o čemer priča tudi veliki kristalni globus."

Gorazd Pogorelčnik, Frank Nejc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kdaj pa je potem prišel trenutek, ko ste se dokončno zavedli, da gre lahko Nika vse do konca?
"To je bilo potem kar hitro, saj so se zmage in vrhunske uvrstitve začele vrstiti in tudi prednost je začela naraščati. Takrat smo si rekli, da zdaj pa je tu že skoraj 200 točk prednosti. Seveda v Niko verjamemo, ampak vse se je zgodilo tako hitro. Resnično sem začel verjeti šele takrat, ko smo dobili poziv mednarodne smučarske zveze, če bi organizirali odpadli tekmi ženskega svetovnega pokala v Rasnovu tu v Planici kot finale svetovnega pokala. Takrat sem začel resno verjeti, da lahko Nika zdrži do konca sezone. Da je tako močna, da je tako mirna, da je tako hladna, da ji bo uspelo."

Niko Prevc sva zdaj pošteno obdelala, kako pa ste zadovoljni z nastopi preostalega dela ženske reprezentance? Nase so opozorile predvsem naše mlajše tekmovalke, Taja Bodlaj in Tina Erzar sta imeli nekaj odličnih nastopov med članicami v svetovnem pokalu, obenem pa sta zablesteli z naslovoma mladinske olimpijske in svetovne prvakinje. Kako bi ocenili sezono preostalih naših deklet?
"Kar se punc tiče, stvari po celotni piramidi oziroma vertikali izredno dobro funkcionirajo. V mladinski reprezentanci zelo dobro delata Stane Baloh in Jurij Tepeš. V tem primeru pa je potrebno omeniti tudi klube, ki so okostje celotnega sistema in brez njih ne bi mogli funkcionirati znotraj reprezentančnih selekcij. Kar se tiče naše A reprezentance, je imela Nika Križnar nekaj nihanj, a ob koncu tudi prebujenje in celo zmago na tekmi svetovnega pokala. Ema Klinec je imela nekaj odličnih rezultatov, je pa potrebno omeniti, da je imela nekaj zdravstvenih težav, ki so jo oddaljile od še boljših rezultatov. Vemo, da je vrhunski talent in če bo v prihodnje zdrava, lahko tudi osvoji veliki kristalni globus. Mlade tekmovalke so se zelo izkazale. Naslov mladinske svetovne prvakinje, naslov mladinske olimpijske prvakinje ... To so res izvrstni rezultati, v ozadju pa imamo še kar nekaj deklet, ki so na resnično visokem nivoju. Pri tem ženskem delu piramide se nam res ni treba bati. Je pa res, kot sem že omenil, če pogledamo moško stran, da rezultati v nižjih kategorijah niso bili v skladu s pričakovanji in cilji, ki smo jih postavili preteklo pomlad, preden smo začeli s sezono. Ravno zaradi tega smo odreagirali in bo prišlo do nekaterih sprememb. Igor Medved ne bo več vodil B reprezentance, prestavili ga bomo v državni panožni nordijski center. Tudi Matjaža Triplata, ki je do sedaj vodil mladinsko reprezentanco in bil hkrati še koordinator državnega panožnega nordijskega centra, bomo poizkusili nekoliko razbremeniti. Dan ima le 24 ur in je preprosto nemogoče, da bi dve tako odgovorni funkciji opravljala zgolj ena oseba."

Gorazd Pogorelčnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

So bila pa naša dekleta zelo dolgo tudi v boju za pokal narodov, šele nekje ob odsotnosti Eme Klinec so primat prevzele Avstrijke.
"Avstrijke so bile letos res dominantne. Tudi na moški strani Avstrijci, na vseh nivojih. Od tretjeligaških tekmovanj, Fis pokala, celinskega pokala, skozi svetovni pokal. Tako Avstrijke, kot Avstrijci. Imajo pa Avstrijci pri dekletih eno težavo. Pri moških imajo ogromno izredno dobrih tekmovalcev in tudi tisti, ki pridejo iz celinskega v svetovni pokal, dosegajo vrhunske rezultate. Medtem ko pri dekletih pa temu ni tako, tam spodaj niso tako močni. Je pa dejstvo, da je pri Avstrijcih vse usklajeno, imajo tri državne panožne nordijske centre, kjer v vsakem deluje kakšnih 50 tekmovalcev. To pomeni, da imajo piramido, ko pri skakalcih med 15. in 20. letom starosti delajo na vrhunski ravni s 150 tekmovalci. Tudi naša želja je, da bi v prihodnje ustanovili še en državni panožni nordijski center. Morda ne toliko zato, da se otrokom na prehodu iz osnovne v srednjo šolo ne bi bilo več potrebno seliti v Kranj, ampak da bi to piramido na sredini razširili in tako dobili še več kapacitet za članske kategorije."

Govorila sva že o številnih kadrovskih spremembah, nisva pa se še dotaknila glavnega trenerja ženskega dela reprezentance Zorana Zupančiča, kateremu prav tako letos poteče pogodba. Se že ve, kakšna bo njegova usoda?
"Ja, v bistvu vsem trenerjem letos poteče pogodba, tudi Zoranu. Z Zoranom se še nismo uskladili, je pa vse skupaj odvisno od njega, če bo želel nadaljevati. Po vseh rezultatih, po odnosu do dela, kako s srcem funkcionira znotraj ženskih skokov, kako čustveno deluje z našimi dekleti, si več kot zasluži novo pogodbo. On ne razmišlja o skokih, takrat ko je na treningu, ampak je trener, ki razmišlja o smučarskih skokih in posameznih dekletih vsak dan, 24 ur na dan. Tudi recimo v tem času, ko je to 'mrtvo obdobje'. Poleg tega ima še zmagovalno miselnost, katero zna zelo dobro prenesti na tekmovalke."

Torej ima vašo podporo?
"Če se bo odločil nadaljevati, ima zagotovo podporo smučarske zveze."

Planica 2024, Gorazd Pogorelčnik, Enzo Smrekar, Uroš Zupan, Tomaž Šušteršič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po lanski sezoni, ko je usoda Zorana Zupančiča kot trenerja ženske reprezentance visela v zraku, se je ženskemu delu reprezentance po neuspelem domačem svetovnem prvenstvu očitalo predvsem nehomogenost in pomanjkanje komunikacije znotraj reprezentance. Letos, vsaj nam zunanjim opazovalcem, ni bilo opaziti podobnih težav, vzdušje je bilo ponovno na nivoju.
"Veste, kako je... Slovenija ima veliko prednost, da je majhna in lahko ekipa 365 dni skupaj trenira. Res pa je, ko je ekipa 365 skupaj, ne more bit vsak dan lep. To je jasno. Tako kot v eni osnovni celici, kot je družina, prihaja do konfliktov, tako tudi znotraj take ekipe prihaja do konfliktov. Vsekakor poizkušamo takšne konflikte reševati. Je pa dejstvo, da je klima v ekipi eden od predpogojev za vrhunski športni rezultat. Če ta klima pade, je vse skupaj bistveno težje doseči. Jaz verjamem, da lahko kljub temu gremo naprej, da lahko nadaljujemo in da se da tudi klimo v ekipi s pomočjo nekih zunanjih strokovnjakov postaviti na še višjo raven. To bo tudi pripomoglo k temu, da bodo ostale stvari, bistveno bolj strokovne narave, lažje stekle."

Za konec me zanima še to ... S strani norveških skakalk je prišlo precej kritik, da bi se moral svetovni pokal zaključiti s poleti na letalnici. Si lahko v prihodnosti obetamo, da bi se svetovni pokal končal na letalnici bratov Gorišek?
"To je naša želja. Je pa res, da pri mednarodni smučarski zvezi zaenkrat razmišljajo še nekoliko drugače. Kot so v zadnjih dveh sezonah preizkusili letalnico v Vikersundu, si želijo najprej preizkusiti še letalnico v Oberstdorfu in šele nato nazadnje letalnico v Planici, ki velja za najbolj zahtevno letalnico med vsemi. To jih še nekoliko skrbi. Sam pa sem prepričan, da bomo slej kot prej v Planici na finalu svetovnega pokala tako moške kot ženske gostili na letalnici. Verjamem, da bomo mogoče že leta 2028 na domačem svetovnem prvenstvu v poletih gostili tudi že dekleta. To je naša velika želja, kajti ženski skoki zelo hitro napredujejo in sam sem prepričan, da tudi svetovno prvenstvo v poletih za dekleta ni več daleč."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 12:45 27.marec 2024.

    Petra Prevca za direktorja SZS,ker edino on si zasluži to funkcijo

Sorodne novice