Zdravje
2293 ogledov

Koncesionarji razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z ZZZS

Zobozdravnik Profimedias
Če bo ZZZS še najprej izvajal finančne in organizacijske pritiske na zdravnike, bodo sodelovanje prekinili.

"Slovensko zdravstvo vemo, kje je, vemo pa tudi, da skoraj vse zdravniške organizacije, ki obstajajo, govorimo enako, zgodi pa se nič kaj dramatičnega," je na novinarski konferenci ob robu jubilejnega 30. spomladanskega srečanja Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, ki danes in v soboto poteka v Portorožu, opozoril predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik.

Zasebniki po njegovih pojasnilih podpirajo kolege iz javnih zavodov Nazarje, Celje, Kranj, Maribor in Ptuj in so jim v oporo "proti zdravstveni zavarovalnici in zdravstveni politiki, ki ruši slovensko zdravstvo". Kot je izpostavil, "je zdravstvo v osnovi namenjeno ljudem, za katere skrbimo strokovnjaki, ki pa smo tudi ljudje".

"Koncesionarji razmišljajo tudi o prekinitvi sodelovanja z ZZZS, v kolikor bo plačnik zdravstvenih storitev še naprej izvajal finančne in organizacijske pritiske na zdravnike in z birokratskimi nebulozami oviral naše delo s pacienti. Politike pozivamo, naj omejijo vpliv ZZZS na izvajalce zdravstvenih storitev in sprejmejo zakone, ki bodo v končni fazi koristili pacientom," je poudaril.

Zdravnik Pomembna novost Zdravje Velikanska novost v zdravstvu: Končno zaradi tega ne bo treba več k zdravniku

Še nikoli niso bili tako stisnjeni ob zid

Zasebni zdravniki in koncesionarji na primarni in sekundarni ravni po Dovnikovih besedah pravzaprav delijo usodo kolegov iz javnih zavodov, ki so prvi povedali, da več ne morejo. V zasebništvu stanje po njegovi oceni ni bilo še nikoli "tako stisnjeno ob zid in obremenjeno, kot je danes".

"Stanje v zdravstvu je lahko strašno preprosto ali preprosto strašno," je ob tem dejala zobozdravnica Sabina Markoli. Kot je dodala, že dve desetletji opozarjajo na stanje, pa jih nihče ne posluša, "če pa že, ne upošteva predlogov, ki gredo v smeri, da bi bil naš zdravstveni sistem sodoben in evropsko primerljiv".

Markolijevi se zdi slovenska zakonodaja katastrofalno slaba in je praktično ni možno popraviti. Še najlažje bi bilo po njenem mnenju, da se zakonodaja napiše nekje v Evropi, na primer v sosednji Avstriji, Slovenija pa jo samo prevede. "Tako drugačni, kot so drugje, namreč ne moremo biti," je dodala.

Zdravnik | Avtor: Reuters Reuters

Čakajo sestanek z ministrom

Dovnik je ob tem pohvalil ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki se je prvi po dolgem času odzval na njihovo prošnjo za sestanek. Do tega sicer še ni prišlo, Dovnik pa upa, da bo kmalu. Že lani je sicer strokovno združenje oblikovalo dokument s štirimi točkami oz. zahtevami do nove vlade.

"Pacient mora postati osrednja točka prizadevanj zdravstvenega sistema in mora kot tak imeti izbiro, kdo ga bo zdravil, po možnosti metode zdravljenja in zavarovanja, kje ga bo plačeval. Zdravniki kot nosilci zdravstvene dejavnosti pa moramo prav tako imeti izbiro, kako in koliko bomo delali," je dejal.

Zdravnik Razpad sistema? Zdravje S to odločitvijo družinski zdravniki ne bodo zadovoljni. Nam grozi kolaps?

V tretji točki izpostavljajo, da je plačevanje programov in koncesije že zdavnaj preživeto. "Dostop do javno zbranega denarja, ki se zdaj zbira pri ZZZS in upamo, da se bo v prihodnje še kje drugje, mora biti enak za vse državljane v skladu s pravicami iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, prav tako pa vsi izvajalci, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvenih storitev, lahko izvajajo te storitve, ki so pravica, in so financirane iz javnih sredstev," je naštel.

Za normalno delujoč zdravstveni sistem je obvezna tudi konkurenca ponudnikov zdravstvenih zavarovanj, je kot zadnjo od zahtev do nove vlade izpostavil Dovnik.

Strokovno združenje sicer šteje preko 900 članov, od katerih jih polovica zobozdravnikov in zdravnikov.

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Zdravje ZZZS: podatek, da imajo zdravniki za pacienta sedem minut, je zastarel

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bugmenot 00:24 11.maj 2019.

    Dovnik je zelo dober zdravnik in ima popolnoma prav! Ljudje moramo imeti izbiro pri kateri zavarovalnici bomo zavarovani. In zavarovalnica mora povrniti stroške zavarovanega "škodnega dogodka" ne glede na to, pri katerem zdravniku se pacient zdravi. Če nek izvajalec nudi ...prikaži več premium storitev, potem pacient pač doplača samo razliko med "normo" in premium ceno. To kar imamo pri nas je verjetno že Kuba ukinila. Če že drago plačujem zavarovanje, potem pričakujem, da imam nekaj od tega.

  • Janez_53 17:38 10.maj 2019.

    Koncesionarji imajo pravzaprav pravico prekiniti sodelovanje z ZZZS. Preprosto vprašanje: kdo zaprosi za koncesijo-zavod ali zdravnik? Me pa prav zanima, kako mislijo privatni zdravniki preživeti brez koncesij? Ne verjamem, da ima veliko ljudi dovolj denarja, da bi si lahko privoščili ...prikaži več vse plačljive zdravstvene storitve.

Sorodne novice